Az USR-PLUS nem fogadja el Ludovic Orban visszatérését a miniszterelnöki posztra

2020. december 16. 17:05
Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS nem fogadja el a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető, a miniszterelnöki tisztségéről pártja választási kudarca után lemondott Ludovic Orban visszatérését a – két párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével – megalakítandó bukaresti koalíciós kormány élére.

Ezt szerdán közölte Facebook-oldalán az USR-PLUS, miután a képviselőház elnöki tisztségét magának követelő Orban előző nap felajánlotta, hogy a PNL átengedi az USR-PLUS-nak a házelnökséget, ha megkapja a koalíciós partnerek támogatását Ludovic Orban visszatéréséhez a miniszterelnöki posztra.

Egy reformokra vállalkozó kormányt szeretne az USR-PLUS 

Az USR-PLUS közölte: tekintetbe véve Orban lemondását, és az USR-PLUS-szal szemben vállalt kötelezettségei teljesítésének elmulasztását, a PNL elnökének visszatérése egy új kormány élére nem felel meg a jobbközép szavazótábor elvárásainak, amely „új kezdetet”, egy reformokra vállalkozó kormányt szeretne.

Szerdai közleményében a pártszövetség leszögezte: az USR-PLUS-nak mind az általa javasolt Dacian Ciolos társelnök, mind a PNL által múlt héten javasolt Florin Citu jelenlegi pénzügyminiszter kormányfőjelöltsége támogatható megoldás, és az USR-PLUS kész folytatni a tárgyalásokat a PNL-vel és az RMDSZ-szel a parlamenti többség kialakítása és a közös kormányzás érdekében.

A tárgyalások elakadtak

A koalíciós tárgyalások elakadtak, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Orban legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is. A tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli.

Klaus Iohannis államfő szerdán türelemre intette polgártársait az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, és leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cituról vagy bárki másról.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés