Zárt ajtók mögött a magyar és lengyel fél mellé állt a portugál miniszterelnök

2020. november 30. 18:42
A portugál külügyminiszter szerint a „portugál kormány készen áll arra, hogy olyan megoldást találjon, amellyel mindenki egyetért”.

Portugália miniszterelnöke, António Costa kritikával illette azt a döntést, amely az uniós pénzek kifizetését jogállamisági mechanizmusokhoz köti – írja az Euractiv portugál sajtóbeszámolókra hivatkozva. Az Euractiv szerint míg Portugália hivatalosan az ellenkezőjét állítja, zárt ajtók mögött Magyarország és Lengyelország álláspontjára helyezkedett a költségvetési vitában. Mint ismert, Brüsszel az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötné, a döntést azonban a magyar és a lengyel fél megvétózta.

A portugál napilap, a Publico megkereste ez ügyben az ország külügyminisztériumát, ahonnan azt a választ kapták, hogy „a jogállamiság az a vörös vonal, amit nem szabad átlépni”, ugyanakkor hozzátették, hogy „portugál kormány készen áll arra, hogy olyan megoldást találjon, amellyel mindenki egyetért”. Portugália 2021 januárjától veszi át a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németországtól. 

Címlapfotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arató Gergely felvállalta, hogy definiálja a jogállamiságot.
Felolvasta a szerződésből az európai értékeket ( mind homályos fogalom, bármi mögé rakható) és ebből kiderült, hogy a jogállam az jogállam.

Tapogatózik. Hátha jön még valaki.
Rendesen meg vannak félemlitve a tagállamok vezetői.

Meg is kapta rendesen Rétváritól:-)

A lettek és a szlovének is felénk hajlanak.

Kezdetnek nem rossz...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés