Francis Arinze

A Telex és az „első afroamerikai bíboros”, meg az afrikai bíborosok

2020. november 28. 22:59
A Telex megfeledkezik a katolikus egyház fekete bíborosairól.

Nagy dérrel-dúrral adja hírül a Telex 2020. november 28-án, hogy Ferenc pápa kinevezte az első „afroamerikai” bíborost, a 72 éves Wilton Daniel Gregory washingtoni érseket.

Na most, október 25 óta tudni lehet, hogy őt Ferenc pápa bíborossá nevezi ki, és ezt mi is megírtuk.

Ha afroamerikain egyesült államokbeli feketét értünk, akkor persze ez igaz.

De maga a Telex is leírja, hogy „a 128 pápaválasztó bíborosból 53 európai (közülük 22 olasz), 24 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 13 észak-amerikai, 4 óceániai”.

Itt ugyanis nem az amerikai feketéken van a hangsúly, hanem a feketéken, en bloc.

S ha már egyházi tisztségek: jelenleg nyolc afroamerikai, tehát fekete püspöke van az Egyesült Államok katolikus egyházának. Ha a múltat nézzük, öt nyugdíjazott fekete püspöke, és 13 elhunyt fekete püspöke – az elsőket 1916-ban nevezte ki a pápa.

Ha nem az amerikai feketéket nézzük, akkor nem a washingtoni érsek az első fekete. Van ugyanis 13 afrikai fekete bíborosa a katolikus egyháznak, és 14 nyugdíjazott afrikai fekete bíborosa is. 

Francis Arinze nigériai bíboros konkrétan pápaesélyes volt a 2005-ös konklávén, és II. János Pál egyik legbefolyásosabb tanácsadója volt. Robert Sarah guineai bíboros pedig jelenleg a vatikáni Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, tehát vezetője, és egyben papabile, pápaesélyes. 

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizonyos fokig neked is igazad van, ez itt cicaharc. De azért az sem lehet véletlen, hogy a Telexnek az első "afroamerikai" bíboros ért meg egy cikkcímet, és nem mondjuk "az első ruandai" bíboros.

Egyes feketék egyenlőbbek. Ezt akár szóvá is lehet tenni, nem gondolod?

Továbbá hogy megszületett a világ első ruandai bíborosa. Az is benne van a Telex hírében. Ja, hogy észre sem vetted? Pedig fekete-fekete. Az egyik főcím, a másik nem. Az egyik fontos fekete, a másik nem. Így megy ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés