Varga Judit spanyol lapnak: Az európai alapok nem függhetnek ideológiai kérdésektől

2020. november 20. 11:11
Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság legutóbb kiadott jogállamisági jelentéséből kitűnik a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mérce, míg más tagállamok esetében a jelentés elfelejt tájékoztatni a különböző jogsértésekről.

Az ABC című spanyol konzervatív napilap Az európai alapok nem függhetnek ideológiai kérdésektől címmel közölt interjút Varga Judit magyar igazságügyi miniszterrel pénteken.

Szubjektív értelmezés

Magyarországon becsületbeli ügy az adott szó betartása” – fogalmazott a tárcavezető, felidézve: az Európai Unió tagországainak vezetői júliusban megállapodtak, hogy az európai támogatási alapokhoz való hozzáférésnek nem lehet politikai vagy ideológiai feltétele. „Azaz nem lehet eszköze azon politikák üldözésének, amelyek kívül esnek a progresszív vélemény fősodrán” – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány álláspontja nem az EU zsarolása-e, Varga Judit hangsúlyozta: a zsarolás épp az olyan országok felé irányul, mint Magyarország. „Befolyásolni akarják a családügyi, illetve bevándorlási politikánkat” – jelentette ki. A helyreállítási alapról szólva kifejtette:

Magyarország a szolidaritás szellemiségében kész eladósodni európai partnereivel együtt, hogy támogassa azokat a tagállamokat, amelyek gazdasági és pénzügyi kihívásokkal néznek szembe.   

Ez az összetartozás fontos kifejeződése Magyarország részéről, ugyanis véleményünk szerint nem ez a legjobb módja a válsággal való szembenézésnek. Nekünk harminc évre volt szükségünk, hogy kilépjünk a kommunista rezsim alatt keletkezett súlyos gazdasági krízisből” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért tartanak attól, hogy a jogállamiság mechanizmusait alkalmazzák Magyarországgal szemben, az igazságügyi miniszter a legaggasztóbbnak a folyamathoz kapcsolódó feltételek hiányát nevezte, amely így széles mozgásteret enged az Európai Bizottságnak a szubjektív értékelésre.   

Kettős mérce

Mint mondta, létezik mechanizmus a jogállamiság védelmére, melyet az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szabályoz.    „Ha most bevezetünk egy új mechanizmust meghatározott keretek nélkül, pontos meghatározások nélkül, eljárási garanciák nélkül, az azt eredményezné, hogy később visszatarthatnak európai forrásokat bármilyen országtól bármilyen ok alapján” – érvelt. Varga Judit a felhatalmazási törvényt érintő bírálatokról szólva elmondta: a magyar törvény nem különbözik a többi európai jogszabálytól, „kivéve, hogy nagyobb hatáskört biztosít a parlamentnek, amely akadály nélkül gyakorolja az ellenőrző hatalmat a kormány felett”, a miniszterelnök rendszeresen számot ad a járványügyi helyzetről és a kormányzati intézkedésekről. „A parlament emellett fenntartja működési, törvénykezési rendjét” – mondta a miniszter, példaként említve annak rögzítését az alaptörvényben, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, amelyet a nyilvánvaló, természeti tények kinyilvánításának nevezett.

Egy nagyon különös világban élünk, hogy ezért bírálnak bennünket” – fűzte hozzá.   

Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság legutóbb kiadott jogállamisági jelentéséből kitűnik a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben alkalmazott kettős mérce, míg más tagállamok esetében a jelentés elfelejt tájékoztatni a különböző jogsértésekről. „Ezért a bizottság tagállamokat értékelő kritériumai sem nem objektívek, sem nem egyformák mindenki számára. Csak látni kell a témák kiválasztását és főleg a használt forrásokat” – jelentette ki.  A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány vállalja a kereszténydemokrata és konzervatív értékeket, képviseli Magyarország és a magyarok érdekeit. Arra a kérdésre, hogy melyeknek kell az EU értékeinek lenniük, Varga Judit úgy válaszolt: Európa keresztény kultúrával és gyökerekkel rendelkezik. „Létezik egy mondás, miszerint Európában még az ateisták is keresztények” – mondta, hozzátéve, hogy az európai értékek és az emberi jogok eszméi is a keresztény hagyományokban gyökereznek.

(MTI)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudod, hogy ki? Pedig aláírta.
Eddig én is azt hittem, hogy egy pasi, de nem.

Ha interjút adna valamelyik olasz médiának ki tudná fejteni, hogy többek között miattuk mentünk bele a hitelek elfogadásába is.
Nagy a szája az olasz baloldalnak, mert a mi hazug, buta és demagóg baloldalainktól tájékozódnak.

A jogállam arról szól, hogy mindegy mi történik, akarnak-e benneteket az emberek vagy sem, nektek akkor is a hatalomban kell lennetek. A szemét választók meg nem akarnak benneteket, ezért nincs szerintekek "fékek és ellensúlyok"

Egyébként a fővárosi közgyűlés bizottságaiban hol vannak a fékek és ellensúlyok? Persze, a rengeteg élősködőtöknek kell az állás, ilyenkor el lehet tekinteni a fékek és ellensúlyoktól...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés