Több mint 40 év után nyert először az ellenzék a Seychelle-szigeteken

2020. október 25. 17:19
Faure pártja, amely az 1977-es vértelen puccs óta volt hatalmon, mindössze kilenc mandátumra tarthat igényt.

Wavel Ramkalawan személyében, több mint negyven év után először, ellenzéki jelölt győzedelmeskedett a seychelle-szigeteki elnökválasztáson – közölte vasárnap az indiai-óceáni ország választási bizottsága. Az 59 éves pap a szavazatok 54,9 százalékát szerezte meg fő kihívójával, az eddig hivatalban lévő Danny Fauréval szemben, aki a voksok 43,5 százalékát kapta. A koronavírus-járvány miatt súlyos gazdasági gondokkal küszködő turistaparadicsomban a párhuzamosan zajló parlamenti választásokon szintén Ramkalawan pártja aratott elsöprő diadalt, 25 képviselői helyet szerezve meg a 34 tagú törvényhozásban. Faure pártja, amely az 1977-es vértelen puccs óta volt hatalmon, mindössze kilenc mandátumra tarthat igényt.

A választási eredmények közzétételét követő rövid beszédében Ramkalawan barátjának nevezte a leköszönő elnököt, és ígéretet tett, hogy tanácsadóként fogja kinevezni Faurét, hogy segítsen neki az ország újjáépítésében. Ramkalawan hatodszorra indult elnökjelöltként a választásokon. Faure 2016-ban került hatalomra James Michel akkori elnök lemondását követően. A szigetország területén csütörtökön kezdődött a háromnapos szavazás. A választópolgárok szombaton adhatták le utoljára szavazatukat.

A járvány és a nehéz gazdasági helyzet voltak a választási kampány meghatározó témái a turizmusból élő Seychelle-szigeteken. A Világbank adatai szerint a szigetállam bruttó hazai terméke (GDP) mintegy harmada a turizmushoz köthető, de a pandémia miatt az idén az ágazat több mint felével esett vissza. A kevesebb mint 100 ezer lakosú Seychelle-szigeteken a részben a nemzetközi légijáratokra korán bevezetett tilalomnak köszönhetően mindössze 149 fertőzöttet regisztráltak.

(MTI)

Fotó: Tengerpart a Seychelle-szigeteken. (Forrás: Wikipédia)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés