Giorgia Meloni szerint az olasz és magyar jobboldalt az európai szabadság védelme köti össze

2020. október 21. 22:03
„Orbán Viktorral ugyanúgy látjuk Európa távlatait és küldetését, és ezt az október 23-i magyar nemzeti ünnep is magába foglalja” – jelentette ki az Olasz Testvérek elnöke.

Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy a szabadságért küzdő magyar 56-os hősökhöz hasonló bátor népekre van szükség, akik emlékeztetik Európát valódi identitására, mivel csakis erre lehet jövőt építeni – nyilatkozta Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke október 23. alkalmából az MTI-nek szerda este.

Giorgia Meloni az Előre budai srácok olasz dal szerzője, Pier Francesco Pingitore kitüntetésén vett részt. Az olasz jobboldal himnuszává vált dal az októberi forradalom tizedik évfordulóján 1966-ban született. Pingitorénak a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozták. „Mindig otthon érzem a magyarok között, nem csak az ugyanolyan színű nemzeti zászló és az erős történelmi kapcsolatok miatt, hanem azért is, mivel Orbán Viktorral ugyanúgy látjuk Európa távlatait és küldetését, és ezt az október 23-i magyar nemzeti ünnep is magába foglalja” – jelentette ki az FdI elnöke. Elmondta, az olasz fiatalok távolról is generációkon keresztül szívvel-lélekkel a magyar szabadságharcosok mellett álltak, mivel tudták, hogy „a magyarok egész Európáért áldozatot hoztak. Annak az Európának kell ma is érvényesülnie, amelyet oly sokak küzdelme teremtett meg a határok védelmében, az európai gyökerek, az identitás, az értékek biztosítása céljából” – tette hozzá Meloni.

„A mai Európa ezzel szemben nemzetek feletti szuverén akar lenni a tagállamok szabadságának korlátozásával. Ezért gondolom, hogy teljesen természetes az európai népek reakciója, amikor le akarják vetni magukról az igát” – jelentette ki. A római parlamentben korábban tett felszólalásával kapcsolatban elmondta, Giuseppe Conte miniszterelnöknek a szemére vetette, hogy Olaszország vazallusként nem képes megvédeni önmagát, függetlenségét, szabadságát, stratégiai érdekeltségeit, miközben más „kevésbé erős nemzetek, mint Magyarország és Lengyelország felemeli a fejét”. Giorgia Meloni elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU a jogállamisághoz kötve „zsarolja” a határait, gyökereit, identitását védő Budapestet és Varsót a gazdasági helyreállítási alap forrásaival. Ismételten köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki levélben gratulált Meloni megválasztásához az Európai Konzervatívok és Reformerek élére.

„Orbán Viktorral közösen valljuk, hogy Európának bátor népekre van szüksége, melyek emlékeztetnek, hogy Európa nem Maastricht, nem a stabilitási paktum, nem a minden elnyomó bürokrácia, hanem védelmezendő civilizáció, mivel egyedül erre lehet jövőt építeni" – jelentette ki Meloni. Giorgia Meloni emlékeztetett, hogy a közönség teljesen spontánul az Előre budai srácokkal éneklésével köszöntötte Orbán Viktort, amikor tavaly szeptemberben részt vett az Atreju nevű jobboldali találkozón Rómában.

(MTI)

(Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Giorgia Melonival, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével (b) tárgyal Rómában 2020. február 3-án. A magyar kormányfő mellett Szájer József európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) (b) és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés