Magyar Nemzet: Elakadtak az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalások a közös lista kérdése miatt

2020. október 10. 19:40
A lap cikke szerint a Momentumot nemcsak a közös lista, hanem a közös miniszterelnök-jelölt személyének a kérdése is megosztja. A Magyar Nemzet forrásai ugyanakkor biztosra veszik, hogy a küzdelem Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között dől majd el.

Elakadtak az ellenzéki összefogásról szóló tárgyalások a közös lista kérdése miatt – értesült a Magyar Nemzet. A baloldali pártok szerint ezért legfeljebb az év végéig dűlőre kellene jutni abban, hogy egy vagy több listával vágnak neki a 2022-es választásnak, jövő nyárig pedig előválasztáson kellene kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltjüket.

Bár már több mint fél éve intenzíven zajlanak az informális egyeztetések és rendszeresek a személyes találkozók is, a lista ügyében a mai napig sincs előrelépés – mondták a lapnak a közös listát támogató, illetve az attól egyelőre húzódozó források.

Szerintük abban nincs vita, hogy közös egyéni és közös miniszterelnök-jelöltet állítsanak, ám a közös lista mellett egyelőre a DK, az MSZP és a Párbeszéd áll ki, míg

a Jobbik, az LMP és a Momentum még hezitál.

Utóbbiak közül Fekete-Győr Andrásék döntése lenne a legsürgetőbb, ám az információk szerint a pártvezetést komolyan megosztja a kérdés, aminek ellenzői és támogatói is vannak.

„Mindezek tükrében ellenzéki forrásaink úgy fogalmaztak lapunknak: akárhány lista is lesz végül, a kérdésben az év végéig dűlőre kellene jutni. Forrásaink állítása szerint a lehetséges közös miniszterelnök-jelöltről érdemben nem esett még szó a tárgyalásokon, azt viszont biztosnak nevezték, hogy a küzdelem Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között zajlik majd” – olvasható a cikkben.

A „nyerő” jelöltet ugyanakkor legkésőbb jövő nyárig, előválasztás útján kell megtalálni – hangoztatták az informátorok. A Magyar Nemzet értesülései szerint a DK mindenáron Dobrevet preferálja, és bár a szocialisták Karácsonyt támogatják, számukra mindhárom személy elfogadható lenne, ha győz az előválasztáson.

A Momentumot ugyanakkor nemcsak a közös lista, hanem a közös miniszterelnök-jelölt személyének a kérdése is megosztja,

a pártban ugyanis Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergelynek vannak támogatói, de egyesek saját jelöltet állítanának.

A vasárnapi borsodi időközi is komoly hatással lehet a döntésekre, a lap egyik forrása úgy gondolja, hogy ha Bíró László győzne, úgy a hezitálóknak már nehéz lenne a külön lista mellett érvelniük.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Túl sok a felhajtás az ellenzéki összefogásról.
Ezzel emeli fel a sajtó a senkiket...
Mert ezek: senkik.

küzdelem Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között dől majd el
Na hiszen... gyönyörű társaság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés