Az új-zélandi Maori Párt átnevezné az országot

2020. szeptember 14. 13:21
Aotearoának nevezné át az országot az új-zélandi Maori Párt, így téve láthatóbbá az őslakosok nyelvét a közéletben – jelentette a helyi média hétfőn. 

A nem sokkal az október 17-i parlamenti választást megelőzően bejelentett javaslat értelmében Wellingtont Te Whanganui-a-Tarának, míg Christchurchöt Otautahinak neveznék át.

„Elfogadhatatlan, hogy az ország lakosságának mindössze 3 százaléka beszéli az egyik hivatalos nyelvet” – hangsúlyozta Rawiri Waititi, a párt politikusa. Új-Zélandon az angol és a maori is hivatalos nyelv.

Jacinda Ardern miniszterelnök nem nyilatkozott arról, hogy támogatná-e az átnevezést. „Egyre gyakrabban hallom azt, hogy Új-Zéland helyett Aotearoát mondanak, és ez pozitív dolog. Az, hogy törvényileg módosítjuk-e, nem változtat a tényen, hogy Új-Zélandra egyre gyakrabban hivatkoznak Aotearoaként” – írta Ardern a New Zealand Herald című lap által idézett közleményében.

Winston Peters kormányfő-helyettes ugyanakkor bírálta a javaslatot, amelytől szerinte a Maori Párt egyszerűen csak nagyobb médiafigyelmet vár, tekintet nélkül az országnak okozott károkra.

Az Ausztrália partjaitól 1500 kilométerrel keletre fekvő, két nagy és sok kis szigetből álló Új-Zéland első lakói a Kelet-Polinéziából mintegy ezer éve érkezett maorik voltak. Az általuk Aotearoának, „a hosszú fehér felhők földjének” nevezett szigeteket első európaiként a holland Abel Tasman kapitány pillantotta meg 1642-ben. Tasman, aki csetepatéba keveredett a maorikkal, jelképesen holland birtokba vette az általa Staten Landtnak nevezett területet. Az Új-Zéland nevet néhány évvel később, Zeeland holland tartományra utalva kezdték használni.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért érdemes a maorik történelmének is utánaolvasni. Ők sem csak olyan vidám, papucsos népség voltak.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. szeptember 14. 19:14

Még nincs, de majd idejönnek és jól megijesztenek:
https://www.youtube.com/watch?..

Egyik törzs sem volt hippi. Nem élték volna túl egy ellenséges törzs támadását.

Válaszok:
Karvaly | 2020. szeptember 14. 19:31

"
"Elfogadhatatlan, hogy az ország lakosságának mindössze 3 százaléka beszéli az egyik hivatalos nyelvet" - hangsúlyozta Rawiri Waititi, a párt politikusa. Új-Zélandon az angol és a maori is hivatalos nyelv.
"

Hát akkor ebben az esetben ki kell venni a hivatalos nyelvek közül. Egyszerűbb, mint átnevelni a maradék 97%-át a lakosságnak.

Na igen, a hippik kihaltak, csak ott voltak például a moriorik, egy maori törzs oldalág, kimondottan pacifisták volt, na őket utolsó szálig kiirtották a maorik úgy, hogy egyáltalán nem jelentettek rájuk veszélyt.

És ez az a magyar történelem, amit Magyarországon nem, csak Szlovákiában ismernek. (mert ugye magyarul végig Magyarország (esetleg Magyarok országa vagy Magyar Királyság) volt az ország neve, nem volt itt semmilyen Uhorsko)

A lényeg, hogy Új Zélandnak önálló, egyetlen földrészhez sem
kapcsolódó kontinentális talapzata van. Továbbá: más a sziget és más
a kontinens.

Az állatról pedig OrbánViktort (vö: tasman ÖRDÖG - PATÁS orbán).
Kiváncsian várom, hogy Orbánról mit fognak elnevezni. Remélem nem
Dobrev Klárát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés