Magyar Nemzet: Soros által fizetett osztrák kutató terjeszt álhíreket Magyarországról

2020. szeptember 7. 8:19
A Magyar Nemzet cikksorozatot indított, amelyben Gerald Knaust, a Euro­pean Stability Initiative elnökét mutatják be.

A Magyar Nemzet cikksorozatot indított, amelyben Gerald Knaust, a Euro­pean Stability Initiative elnökét mutatják be, aki a lap szerint felelős a Magyarország elleni kommunikációs hadjáratért. A sorozat első részében a Soros Györgyhöz fűződő kapcsolatait vizsgálják.

Gerald Knaust sokféleképpen ismerik, politikai elemző, migrációkutató, migrációs szakértő, az EU–török migrá­ciós alku atyja – írja a lap. Mindemellett az osztrák születésű, ötvenéves társadalomtudós, a European Stability Initiative (ESI, Európai Stabilitási Kezdeményezés) alapító elnöke is, kapcsolati pedig a mainstream médiában is kiterjedtek.

Holland riportok

Az ESI igazgatója a koronavírus-járvány folyamán saját közösségi oldalán folyamatosan osztotta meg a holland köztévé Magyarországgal kapcsolatos riportjait, amelyek hitelessége kapcsán jócskán merülnek fel kérdések. A műsorban például a Soros Györgyhöz is köthető Helsinki Bizottság és a Political Capital biztosította a szakértőket. Az NGO-k mellett Szeleczki Lilla festőművész is megszólalt, aki arról ismeretes, hogy Németh Athinával együtt szerepelt abban az MSZP által készíttetett videóban, amelyet a párt később kénytelen volt eltávolítani, mert a felvételeken álhírek hangzottak el. Az ügyet egyébként már az OLAF is vizsgálja. A holland riport egyébként úgy állítja be, mintha Szeleczki Lilla elhunyt édesanyja nem kapott volna kórházi ellátást. Ezt az információt később a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház cáfolta, ugyanis felajánlották az elhunytnak az ápolást, de ő azt visszautasította, és a hazatérés mellett döntött.

A holland riporter – a személyes ajánlások alapján – Knaus ismerőse.

Knaus karrierje és kapcsolata Sorossal

Gerald Knaus főként a European Stability Initiative színeiben tevékenykedik, amelynek alapításában ­1999-ben ő maga is részt vett. Tanulmányait Oxfordban, Bo­lognában és Brüsszelben végezte, tanított Ukrajnában, majd különböző NGO-knak dolgozott öt évig Bulgáriá­ban és Boszniában, valamint élt Isztambulban is. 2007-ben lett Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának ösztöndíjasa volt, az utóbbi években pedig szerepet vállalt a milliárdossal együtt a European Council on Foreign Relations (ECFR) megalapításában Londonban.

2004-ben Soros fogadta Knaust New Yorkban, és az ESI korábbi honlapja szerint egy megállapodás is született: „a Nyílt Társadalom Intézet és az Európai Stabilitási Kezdeményezés közötti nagyon jó együttműködést továbbra is elősegítik, illetve a jövőben ki is terjesztik, továbbá számos új projekt ügyében eszmét cseréltek”. 2011-ben felhívást tettek közzé a Financial Timesban az eurózóna megmentésére, ezt 94 másik befolyásos emberrel közösen jegyezték, köztük Bajnai Gordon volt kormányfővel.

Támogatások

A Soros-alapítvány támogatja Gerald Knaus intézetét is

Knaus intézménye mögött, már csak a közeli kapcsolat miatt sem meglepő módon, megjelenik a Soros-alapítvány, ezt egyébként az ESI régi honlapján is feltüntették. Az alapítványtól jövő pénzek ellenszolgáltatás címen érkeztek az ESI-hez. Az ESI weboldalának 2016-ban archivált változatán azt írják, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány többek között „kulcsfontosságú európai intézmények megreformálására vonatkozó törekvéseikben” támogatta őket. A támogatás alatt – egy szivárogtatásokkal foglalkozó Twitter-oldal 2016-os dokumentuma szerint – nem kevesebb mint háromszázezer eurót értünk.

Hasonló nagyságrendű lobbiköltségek az ESI más dokumentumain is fellelhetőek

Egy lobbistákat regisztráló EU-s oldal szerint az ESI lobbiköltsége a tavalyi évben az említett tételekhez hasonló nagyságrendű, 300-400 ezer eurós méreteket öltött. Az oldalon való kimutatás is arra utal, hogy egy lobbiszervezetről van szó, nem pedig egy civil szervezetről vagy kutatóintézetről. Az ESI nem véletlenül olyan reformokat népszerűsít Euró­pában, amelyekkel Soros György egyetért.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéki média átveszi ezt a cikket?

A Soros-hálózat ellen annyit tudunk tenni, hogy folyamatosan leleplezzük, szóvá tesszük. Terjesztjük, hogy milyen eszközökkel dolgoznak, s megfelelő érvekkel szembeszállunk velük.

Esetleg cáfolni is tudod amit írt, vagy ahhoz érvek is kellenének így maradsz a személyeskedésnél??

Egy osztrák féreg - a sok közül. És nem is tagadja amit csinál:

https://twitter.com/rumeliobse..

Nem így látom: sok értelmes nem-milliárdos polgár ezzel a felvilágosítással, leleplezéssel sokat tehet. Ugyanis még mindig nem köztudott, hogy Soros ál-független "szakértői" nem szakértők és nem függetlenek.

Mi van "békagalamb"?...

Nem ellenség, hanem egy minden hájjal megkent, dörzsölt, megszállott pénzcsináló ember, akinek a volt hazája sem szent. Ha belenéz a tükörbe, egy eleven múmiát lát, de még mindig pénz-isten tartja fogva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés