Illegális bevándorlás

Görög védelmi miniszter: Határsértőket tartóztattak le a görög-török határnál

2020. február 29. 10:22
A görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg, hogy átkeljenek a határon.

 A görög biztonsági erők az éjszaka több illegális határátlépőt fordítottak vissza a görög-török határon, néhány embert letartóztattak - mondta Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter szombaton, a Szkai görög hírtelevíziónak.

„Görögország határai egyben Európa határai is” 

– szögezte le a miniszter. Jannisz Plakiotakisz görög hajózási és szigetpolitikai miniszter ugyanekkor bejelentette, hogy az ország megerősítette az ellenőrzést az Égei-tengeren és a török partok közelében is.

Péntek éjjel a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög közszolgálati televízió értesülései szerint néhány embernek gumicsónakon sikerült átkelnie a határfolyón.

A görög kormány szombatra válságértekezletet hívott össze.

Athén pénteken jelentette be, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában bejelentették: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket. A görög kormány egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is.

A török döntést a CNN Türk hírtelevízió élő adásában Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője jelentette be. Az athéni bejelentést követően nem sokkal később a bolgár kormány is hasonló döntést hozott.

A görög hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg a határon abban, hogy átkeljenek Törökország felől – közölte szombaton a görög kormányszóvivő. Szteliosz Petszasz leszögezte, hogy a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz. A kormány minden tőle telhetőt megtesz a határok védelmében – tette hozzá a szóvivő.

(MTI)
 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Határsértőket letartóztattak a görög-török határnál"
Az ilyet leíróktól miért nem veszik el a klaviatúrát?

"Megugorja a küszöböt a magyar érdekképviselet Szlovákiában?"
Először a mandi címszerkesztőinek kéne megugorni azt a küszöböt.

Ha hiszed, ha nem: Minden a görög határon étengedett migráns Orbánnak kampányol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés