Ki fog derülni, hogy sokkal jobb az nekünk, ha a Lánchídon nem járnak autók

2020. február 11. 7:50

V. Naszályi Márta
444.hu
A költségelvű lakbért felül kell vizsgálni, és korrigálva lesz. Tehát mondjuk Bayer Zsolt számíthat arra, hogy a lakása bérleti díja felül lesz vizsgálva. Interjú.

„Nemrégiben azt mondta, nagyjából végeztek az önkormányzati lakásbérletek átvilágításával, és az esetek 25-30 százalékában felmerült a gyanú, hogy visszaélés történt, de legalábbis megkérdőjelezhető a szerződés.

Nagyjából igen. De nem szeretnék senkit megtéveszteni, tehát nem arról van szó, hogy a szerződések 25-30 százalékát felbontjuk, csak ezekben az esetekben találtunk olyan dolgokat, amik miatt intézkedni kell. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy perre megyünk vagy felbontjuk a szerződést, vagy bármi ilyesmit, hanem hogy tisztába kell tenni a helyzetet. Ez is benne van a 25-30 százalékban. Vannak viszont olyan esetek is, ahol komoly jogsértést találtunk. Az önkormányzat megkárosítását.

Ilyen eset például, hogy van olyan lakos, aki több lakást is bérel, és az egyiket rövidtávú lakáskiadásra használja?

Ilyenek is vannak, igen.

Bayer Zsolt, aki 32 ezer forintért bérel egy 48 négyzetméteres önkormányzati lakást a Várban, az önkormányzati választások után arról beszélt, hogy attól tart, az új kerületvezetés megpróbálja kirakni otthonából. Megnyugodhat most?

Nincs ilyen szándék pillanatnyilag, hogy felbontsuk vele a szerződést. Viszont azt látni kell, hogy mondjuk például a költségelvű lakbérekkel kapcsolatban törvényi kötelezettség, hogy minden évben felül legyen vizsgálva, hogy valójában mennyi az önkormányzat költsége a bérlakásaira, és a költségelvű lakbért minden évben korrigálni kell annak alapján, hogy mennyi a valós költség. Mert hiszen a költségelvű azt jelenti, hogy annyit fizetsz nekünk a lakásért, amennyibe nekünk kerül az, hogy fenntartjuk.

Jelenleg mennyit fizet a költségelvű lakást bérlő lakó egy négyzetméterért?

425 forint plusz áfát. Az biztos, hogy a költségelvű lakbért felül kell vizsgálni, és korrigálva lesz. Tehát mondjuk Bayer Zsolt számíthat arra, hogy a lakása bérleti díja felül lesz vizsgálva.

Áremelést terveznek?

Nem tervezünk növelést, a felülvizsgálat után, a kijött számok alapján fogjuk meghatározni a költségelvű lakbért. Azt azért nem gondolom, hogy kevesebb lesz.

Kiderült már, hogy mit vitetett el autóval a városházáról a kerület korábbi polgármestere, Nagy Gábor Tamás?

Valószínű, hogy nem iratok voltak, hanem könyvek. Az még vizsgálat tárgyát képezi – mert a különböző leltárak meg emlékek kicsit ellentmondanak egymásnak – hogy ebből mennyi volt a sajátja, mennyi volt az, amit polgármesterként ajándékba kapott, mennyi volt az, amiért mondjuk az önkormányzat fizetett. Tehát ha tippelni kell – nyilván nem tudom, hogy mi volt azokban a dobozokban – én azt valószínűsítem, hogy ezekből a könyvekből hazavitte azokat, amiket szeretett volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kezdeti vehemencia már csökkent. Lesz ez még kevesebb is.

Nem tűnt fel, hogy a többség balra szavazott? Tudod, azért ez a nő a polgármester. És a balosok pont ugyanannyit fizetnek a lakás négyzetméteréért, mint Bayer. Na akkor b.sszatok ki jól a tieitekkel!

Piti-tehetségtelen kis al-egyén: kiderült, hogy nem tud belekötni Bayer bérleti szerződésébe, s a korrupció korábban emlegetett kolosszális volta sem létezik. Egyébként pedig az is kiderült, hogy sorra akadályozza a várbeli fejlesztéseket. Nesze neked I. kerület!

Hetekig szórakoztak azzal, hogy mit vitt el Nagy Gábor Tamás.
Ebből áll a ballib megmondó emberek és "oknyomozók" tudománya.
Szomorú, hogy 100 szavazat többséggel milyen felfordulást lehet csinálni.
Legyen ez okulás az értelmes embereknek.

Az általa irányított önkormányzat (Budai önkormányzat I. ker.) rendeleteit sem ismeri ezért beszél a vakvilágba. A rendelet szerint a bérleti díj megállapításánál a összkomfortfokozatot veszik figyelembe. Így több díjtétel létezik nemcsak 425 forint plusz áfa.

A szorzást el kell végezni, mert erre a 444 láthatóan képtelen. A költségelvű lakbér 25908 Ft lenne 48 négyzetméterért.
Akkor a nagy korrekció alapján visszajár havi 6092 Ft.

Lesz ez még így se:-)

A Varkapitanysagot meg akadályozzák!

Nem pártolom a Lánchíd forgalom elől való lezárását, de az alagútnak híd nélkül is van azért értelme. Lényegében az egyetlen átjáró az Attila úton a Várhegy két oldala között.

Nem biztos, hogy akkora buli. Csak akkor éri meg, ha ott is laksz. (És szereted a turistákat, meg a drága közérteket). Kiadni (elvileg) nem tudod, tehát AirBnB kilőve, a legpitiánerebb felújítást is engedélyeztetni kell, a házat az önkori meg vagy felújítja, vagy nem. A bérleti jog adásvétele is igen nyakatekert, ha jön egy 5. Naszályi akár be is kavarhat, szóval nem ez mindenki csésze teája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés