Illegális bevándorlás – Háromszázezer euróra bírságolták egy NGO-hajó kapitányát az olasz hatóságok

2020. január 11. 15:33

2020. január 11. 15:33

Háromszázezer euró, vagyis mintegy 96 millió forintnak megfelelő bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajójának kapitányára, aki tavaly szeptemberben – 104 migránssal a hajó fedélzetén – megsértette a civil hajókra vonatkozó hatósági tilalmat, és olasz felségvizekre lépett.

A kapitány, Claus Peter Reisch közösségi oldalán közölte az olasz bírósági felszólítást. „Csata csatát követ, rendkívüli bírságot szabtak ki rám Szicíliában, fellebbezni fogok, de mindez nagyon sokba kerül” – írta bejegyzésében a német állampolgárságú kapitány. Az összeget hatvan napon belül kell befizetni az esetleges jogi költségekkel együtt.

A Lifeline civil szervezet Eleonore nevű hajója tavaly szeptember elsején lépett olasz vizekre.

A kapitány döntött úgy, hogy a hatósági tiltás ellenére elindul Szicília partjai felé,

miután nyolc napot várakozott a nyílt tengeren. Arra hivatkozott, hogy a fedélzeten tartózkodó 104 fős csoport nem bírja tovább a várakozást, és a helyzet fenntarthatatlanná vált az Eleonorén. Ahogy olasz vizekre lépett, a hajót az olasz parti őrség a szicíliai Pozzallo kikötőjébe kísérte, ahol azóta is hatósági lefoglalás alatt áll.

A civil hajó a római kormányválság napjaiban érkezett: Matteo Salvini, a Liga vezetője akkor ügyvezető belügyminiszterként megtiltotta az Eleonore olasz vizekre lépését. A Salvini-féle migrációs intézkedéseket a jelenlegi kormány sem törölte el, így a törvények értelmében a civil hajót a maximálisan kivethető 1 millió eurós bírság egyharmadával sújtották.

A Lifeline egy másik hajóját, amelyet szintén Reisch vezetett, 2018 júliusában Máltán foglalták le, miután 234 migránssal kikötött.

Reisch ellen bírósági eljárás indult, La Valletta fellebbviteli bírósága január 8-án felmentette.

Az olaszországi kikötőkben jelenleg a Mediterranea Saving Humans olasz NGO két hajója van lefoglalás alatt. A német Sea-Watch 3 hajó, amelynek kapitánya Carola Rackete tavaly júliusban szintén megszegte a kikötési tilalmat, a napokban hagyhatta el a szicíliai Palermo kikötőjét, és elindult Líbia irányába. Ugyanoda tart az Ocean Viking, a francia Sos Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (Msf) közös hajója, valamint újraindította földközi-tengeri tevékenységét az Open Arms spanyol szervezet hajója is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. január 11. 21:34
Búvár Kund dologra !
mokány
2020. január 11. 21:33
Betelepítés. Migránsbiznisz. Világállam. Armageddon.
050711
2020. január 11. 21:03
Ebből egy fillért nem fognak bevasalni az olaszok. Carola Rakete-t is börtönbe kellett volna csukni, de azonnal kimenekítették Olaszországból. Rackete bevallja: "a német kormány elrendelte, hogy vigyenek be Olaszországba migránsokat". https://adessobasta.org/2019/08/11/rackete-confessa-il-governo-tedesco-mi-ordino-di-portare-i-migranti-in-italia-scoppia-il-caos/?fbclid=IwAR3VBTBAEOIzsCsr4HD2caUl25tdQuiumKFo5FcCZ9QMDo6zFdkNb9TRq6k
Akitlosz
2020. január 11. 20:08
A bírság nem helyettesíti a torpedót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik