Gigabüntetést kapott egy amerikai gyógyszergyártó

2019. augusztus 27. 7:56
Perre ment Oklahoma szövetségi állam a Johnson & Johnson vegyipari konszernnel azért, mert az általa forgalmazott készítményeket is felelősnek tartották az opioid krízis nagyságáért.

Első fokon elvesztette a pert a Johnson & Johnson (J&J), ha elutasítják a fellebbezését, akkor 572 millió dollárt kell fizetnie a szövetségi államnak – közölte a BBC magyar idő szerint kedd kora reggel.

Mint írják, ez volt az első bíróság ügy azok közül közül, amelyet a szövetségi állam indított: korábban két gyógyszergyártóval – a Purdue Pharmával és a TEVA Pharmaceuticallal – peren kívüli megállapodást kötött a szövetségi állam kormánya. Előbbi 270 millió dollárt, míg utóbbi 85 milliót volt kénytelen fizetni.

Egyedül a J&J-vel nem tudott megegyezni Oklahoma City, így került sor a tárgyalási szakaszra. A per során Thad Balkman, az ügy bírája szerint a vád képviselői bebizonyították, hogy közháborítás történt, amikor a cég elítélhető módon reklámozta az igen addiktív fájdalomcsillapítóit. Mint fogalmazott, a cég viselkedése „oklahomaiak ezreinek az egészségét és biztonságát veszélyeztette”.

Az elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet szerint a pénzt az opioid krízis áldozatainak kezelésére és gondozására fogják alkalmazni.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról van szó, hogy úgy reklámozták az opiát gyógyszereiket, hogy kihangsúlyozták az előnyüket, és a hátrányaikat nem igazán domborították ki.

Az Usában sok opiát alapú fájdalomcsillapítót írnak fel receptre, többek közt az egészségbiztosítási rendszer sajátosságai miatt, ami sok esetben csak a gyógyszert téríti, más beavatkozásokat adott esetben nem. Emiatt kialakult az a helyzet, hogy az Usában arányaiban sokkal többen szednek olyan fájdalomcsillapítót, ami függőséghez, és túladagoláshoz vezetnek. Ezek a szerek gyakorlatilag olyanok, mint a morfium. Ezt nevezik opioid krízisnek.

A használóik nagy része tudja, hogy függőséget okoz. Legális drog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában