Schmidt Mária: Merkel NDK-t csinált Németországból

2019. május 15. 15:13
Németországban vezetési és identitásválság van, hiányzik az innováció, a megújulás Schmidt Mária történész szerint.

Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az intézményben rendezett Németkérdés újra? című konferencián szerdán. A XXI. Század Intézet Helyzet van című programsorozatának részeként rendezett konferencia mottója: Németország túl erős, vagy túl gyenge?

Schmidt Mária szerint Németországban vezetési és identitásválság van, hiányzik az innováció, a megújulás. Megdöbbentő, hogy Németország kulturálisan mennyire meggyengült, de a politika és a diplomácia is gyenge, ez pedig kihat a gazdaságra. Németország nem akadályozta meg a Brexitet, nem tud mit kezdeni az oroszokkal, miközben verbális háborút vív Donald Trumppal – fűzte hozzá a főigazgató. A szakember szerint Németország megölte a politikát, és ezzel a demokráciát, nincs vita, mindent tudományos kérdésként kezelnek. „Nem adok interjút német újságíróknak, mert annyira elfogultak” – jegyezte meg Schmidt Mária.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a 2. és a 3. Orbán-kormány emberi erőforrás minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a német közéletben a „ballib diktatúra” értelmezési kerete lehetetlenné teszi a normális politikai vitát, addig Magyarországon szabadon lehet beszélni. A volt miniszter szerint az 1968-as generáció bűne, hogy tárgyszerű viták helyett a vitapartnerek ellehetetlenítése folyik. Csak az beszélhet szabadon, aki liberálisnak, európainak, globalistának vallja magát, a konzervatív, nemzeti, helyi közösségben gondolkodók azonban nem. A német politikusok ennek az értelmiségi elitnek a fogságába estek – jegyezte meg Balog Zoltán. 

Kálnoky Boris, a Die Welt újságírója szerint Németország a status quo-ban érdekelt, ám eközben az Európa Unióban transzformációs válság van. Hubertus Knabe, a rendezvényt szervező XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy különösen a német külpolitika és védelempolitika területén merülnek fel aggályok. Németország katonai gyengesége erőteljesebb külpolitikai aktivitásra sarkallhatja az oroszokat. A szakember szerint a német belpolitika egyhelyben jár, hiányzik a szabad vita, a vélemények szabad cseréje, ugyanis mindenki fél a botránytól.

Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője ugyanakkor arról beszélt: kölcsönös megértésre és nem kölcsönös szidalmazásra van szükség, akkor is ha például a migráció német kezelése minden kritikát megérdemel. Ám, létezik a német-magyar sorsközösség, a német gazdaság „megállása” kihat a magyar gazdaságra is, tehát „óvatosan ezzel a német-kritikával”.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németországban még látványosabban vette át a média a politikusok szerepeit. És tényleg, kifejezetten tetszhalottnak tűnik a német politikai szféra.

Miért zuhant volna? Amit a nyakába varrtak, az nem volt igaz. Ezt azok is tudták, akik leírták. A miniszter is tudta. Az új vezető is ugyanazt mondja, amit ő. A kulturális "vasemberek" meg akarták mutatni, hogy ők is itt vannak, s úgy gondolták, hogy Prőhle egy "agyagember", akit ki lehet nyomni.

Egyébként most is Prőhlének van igaza, Schmidt Mária elborult német-kritikájával szemben. Magyarország a német befolyási övezethez tartozik. Ezer szállal kötődünk a német gazdasághoz, függünk a német befektetőktől és a német piactól. Még nem is tudjuk felmérni, mekkora probléma, hogy elvesztettük a bajorok politikai barátságát. Szájer sem véletlenül mondta, hogy még van visszaút Weberék felé. Nyilván nem kell gazsulálni a német politikának, ha nincs rá okunk, Balogh kritikája helyes, de túlnyomni, NDK-t emlegetni, káros és értelmetlen. Schmidt Máriát nagyon megsérthették valakik, s nem képes ezen túllépni.

"Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból"

Ez nagyon találó, és igaz. Sajnos.

"Normális ember nem akar transzformálódni leszbikus pingvinné."

Mééé nem? És ha majd eus törvény írja elő?

20 éve jöttem haza Németországból - egy szűk emberöltő -, de akkor még nem, vagy alig voltak voltak jelei ennek a borzalmas negatív fordulatnak.

Nem is elsősorban rá gondoltam, hanem a CSU-ra és a bajor kormányra. A német "keresztény" pártok ahogy otthon, úgy az uniós vezető pozíciójukat is a ballib pártokkal történő összefogással vélik megtartani. Rövid távon alighanem jól kalkulálnak, mert a választás után nem várható erőeltolódás, csak némi jobbratolódás. (A mi szempontunkból persze sok függ attól, hogy mekkora.) Középtávon azonban csapdába kerülnek, mert ezzel a stratégiával, arcvesztéssel aligha tudják megfordítani a csökkenő támogatásukat. Legfeljebb, ha jön egy újabb erős és tartós gazdasági fellendülés.

Naná! De eljön az idő, amikor rájuk szakad az egész általuk gyártott kóceráj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés