Európának feltétele a kereszténység

2018. szeptember 1. 13:29

Soltész Miklós
S4C News
Látjuk, hogy az iszlám hogyan tört előre, így a radikális irányzatait ismerve attól tartok, nem lesz békés átmenet. Mindez nagyon súlyos következménye lehet az elmúlt évtizedek elhibázott liberális politikájának. Interjú.

Ugyanakkor a nyugat-európai országok egy része úgy tűnik, hogy elismerés helyett inkább kritizál. Miért fáj nekik, hogy a magyar Kormány segíti az üldözött keresztényeket?

Pofonokat mindig kap az ember, kritikát mindig kap egy kormányzat. Ezer éve mi kaptunk fontos segítséget a Nyugattól – akár Szent Gellérten, akár a Nyugatról érkezett papokon, szerzeteseken keresztül. Mi, magyarok sokat köszönhetünk nekik, a gondolkodásunkhoz, kultúránkhoz ők pótolhatatlan értékeket adtak hozzá. Úgy tűnik, most jött el az ideje annak, hogy mi is visszaadjunk valamit a Nyugatnak. Most nekik, feléjük kell megadnunk az imádságot és a politikai segítséget is. Azt látom, hogy számos országban most kezdenek felébredni, most kezdik látni a liberális véleménydiktatúra pusztításait, most kezdik megérteni, hogy az utolsó pillanatban vannak. Ha ebben tudunk segíteni, akkor nem nagyon érdekel az onnan érkező, valójában csak egy szűk réteghez kapcsolható kritika, mivel az általuk vallott „értékek” számunkra elfogadhatatlanok.

Szavaiból úgy veszem ki, hogy véleménye szerint a Nyugat az utolsó pillanatban észhez tér…

Remélem, hogy igen, bár ez sajnos nem minden országra igaz. Néhány országban, például Franciaországban, a skandináv államokban vagy Nagy-Britanniában nem biztos, hogy megállítható a folyamat, melynek akár véres következményei is lehetnek. Látjuk, hogy az iszlám hogyan tört előre, így a radikális irányzatait ismerve attól tartok, nem lesz békés átmenet. Mindez nagyon súlyos következménye lehet az elmúlt évtizedek elhibázott liberális politikájának.

Mit jelent az Ön számára az a mondat, hogy »Európa keresztény lesz, vagy nem lesz«?

A kereszténység kétezer évvel ezelőtt fergeteges és csodálatos módon terjedt el az akkor ismert világban. Ez olyan alapot adott a mai Európának, amit nem szabad elpusztítani. Ez megjelenik a mindennapos gondolkodásban, a kultúrában, az írásmódban, a naptárunkban, a gazdaságban, de ami a legfontosabb számomra és sokak számára, hogy a gyakorló kereszténységünkben is. Mindig voltak hullámvölgyek a kereszténység időszakában: volt, amikor pusztítottak bennünket – francia forradalom, kommunizmus, sorolni lehetne a történelem szörnyű időszakait. Bízom abban, hogy az átmeneti nehézségek után mégiscsak egy olyan fejlődő időszak áll előttünk, amikor a kereszténység újra meg fog erősödni. A CSIT és az ehhez hasonló találkozók mind ezt a célt szolgálják, egyéni és közösségi szinten egyaránt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak egyet írok: a Szentháromság léte. Minden más beszéd az Istenről eleve hamis. A hamis valóságképből pedig - legalábbis tendenciájában - hamis cselekvés fakad. A keresztények elkövetett bűne nem érv az Isten ellen, mert az evangélium bemutatja, hogy az Isten őket is megítéli. De van bocsánat, újrakezdés.

Contra facta non argumenta...

Nem "mészárlás", hanem harc volt, az ország európai jellegéért, tehát a megmaradásért. Szent István értette a történelmet, Koppányék nem.

Ne legyen értetlen: mindenki kultúrát csinál. A világnézetek tisztességes küzdelme azonban figyelembe veszi a vitakultúra szabályait. A kereszténység is ezt teszi.

Senkit sem kell "deportálni", semmiféle alapon.

Nem döntöttem el előre semmit: kivétel nélkül mindig mindenki előzetes értelmezésből indul ki, s bármely vita arról szól, hogy az előzetes értelmezések kölcsönösen módosíthatók az érvektől függően.

A sátánistáknak sehol nincs helyük normál emberek között, mert a perverz őrültségük miatt inkább a diliházba valók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés