Huszonöt éves a szlovák alkotmány

2017. szeptember 1. 9:53
Ünnepi üléssel emlékezik a szlovák parlament a negyedszázados alkotmányra, azonban nem mindenki örül ennyire: van, aki magamutogatásnak tartja, a Most-Híd szerint pedig az alkotmány napján nem kéne állami ünnepséget tartani.

Ünnepi üléssel emlékezik a Szlovák Nemzeti Tanács Szlovákia alkotmányának 25 éves fennállására. Az ülésre 1989-től kezdődően minden eddigi parlamenti- és köztársasági elnököt meghívtak – írja a Felvidek.ma.

Hiába azonban a nagy ünnepség, lesznek olyan jelentősebb vezetők, akik nem jelennek meg a Nemzeti Tanácsban: a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt feje, Richard Sulík a fejesek és a prominensek magamutogatásának tartja az ülést. Ezen felül viszont minden parlamenti párt képviseltetni fogja magát.

Az ünnepségen beszédet mond Andrej Kiska köztársasági elnök, Andrej Danko házelnök, és Robert Fico kormányfő is. Sőt, szinte minden eddigi házelnök is ott lesz a 25 éves alkotmány-ünnepségen.

A szlovák pártok nagyrészt üdvözölték az alkotmány napját, a magyarokkal azonban már némileg más a helyzet: Gál Gábor, a Most-Híd klubjának elnöke kifejtette, az alkotmány napja nem kéne, hogy állami ünnepség legyen.

Különlegességeket is tartogat azonban a negyedszázados alkotmány ünnepe: a pozsonyi vár és a parlament olyan részeit is megnyitják a látogatók előtt, ahová egyébként nem tehetik be a lábukat.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az az alkotmány, amelyben a magyar nemzetiségűek nem
államalkotók?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés