Lesz olimpia Budapesten! – Fürjes Balázs a Mandinernek

2017. február 22. 22:17

Írta: Kiss Brigitta
Nem hiszi azt Fürjes Balázs, az olimpiai pályázatért is felelős kormánybiztos, hogy érdemben változtatott volna bármit a mostani helyzeten, ha nem csak az aláírásgyűjtés után, hanem már az alatt is megszólaltak volna az olimpiapártiak. Fürjes ugyanakkor úgy látja: nem az a kérdés, hogy lesz-e egyszer olimpia Budapesten, hanem az, hogy mikor. Szerinte ennek az egésznek annyi haszna legalább volt, hogy reflektorfénybe került az ügy. Gyorsinterjúnk.

Szerda este a Budapesti Corvinus Egyetemen, több száz egyetemista előtt végre sor került az első olyan vitára a budapesti olimpiáról, ahol a pályázathoz kötődő hivatalos személy leült egy asztalhoz egy olimpiát ellenzővel.

Egészen konkrétan Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, egyben a magyar olimpiai pályázat kormányzati felelőse folytatott egészen érdekes vitát az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést benyújtó Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével. 

A sors fintora, hogy miután végre, több mint egy hónap után sor került az első igazi nyilvános vitára az olimpia kapcsán, éppen a beszélgetés közben érkezett a hír a helyszínre, hogy Magyarország visszalép a 2024-es olimpia pályázatától. 

A vita végén a Mandiner megkérdezte Fürjes Balázst a fejleményekről.

***

Utólag belegondolva nem volt téves az a hozzáállás, hogy az aláírásgyűjtés alatt nem szólalt meg az olimpiapárti tábor, hanem átengedte az egész nyilvánosságot az olimpiaellenes hangoknak? A vita során szóba került a politikai egység felbomlása a kérdésben, de például az MSZP az első hetekben nem foglalt egyértelműen állást, nem is gyűjtöttek aláírást, csak a végén. Közel sem biztos, hogy összegyűlt volna ennyi aláírás, ha vállalja a vitát az olimpiapárti tábor. 

A mai napon egy többé-kevésbé, sőt, kifejezetten jó vitán vagyunk túl, szakmai érveket lehetett ütköztetni. Én úgy láttam, hogy az elmúlt hetekben, egy felfokozott kampányüzemmódban a higgadt szakmai vitáknak nem volt tere. Most eljött ezeknek az ideje, hát sok idő nem jutott rá. Szerintem elég fontos a magyar olimpia ügye és a tanulságok levonása is. A visegrádi országok NATO-csatlakozásával kapcsolatban annak idején Clinton elnök azt mondta: nem az a kérdés, hogy csatlakoznak-e, hanem az a kérdés, hogy mikor. Az olimpia kapcsán is ezt gondolom. Hiszem, hogy nem az a kérdés, hogy lesz-e Budapesten olimpia. Ennél optimistább vagyok. Szerintem egyszer lesz, nem tudom, hogy én megélem-e. Hanem az a kérdés, hogy mikor. Tehát érdemes folytatni. Most annyi haszna biztos van a dolognak, hogy reflektorfényben van az ügy. Van érdeklődés. Itt is ugye telt házas vitát folytattunk le. Folytassuk a vitákat, megbeszéléseket, vonjuk le a együtt a tanulságokat, hátha egyszer eljön a mi időnk. 

De biztos, hogy jó döntés volt átengedni a nyilvánosság terét? Nem volt ellenérv, csak az olimpiaellenes érveket hallottuk.

Ezt nem lehet megmérni. Erre objektív választ nem lehet adni. 

Tehát most is azt gondolja, hogy jó volt az, hogy egy hónapig lényegében nem szólalt meg az olimpiapárti tábor?

Nem hiszem, hogy érdemben változtatott volna.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát akkor talán meg kéne rendezni azt a népszavazást Budapesten, hogy kiderüljön, hogy mit akarnak a budapestiek...

Aztán szerinted kinek a felelőssége lett volna, hogy kikérje az emberek véleményét, ha már többszáz milliárd adó Forintot ki akartak adni erre az eseményre?????

A kérdésemre is fogsz válaszolni????

Bocsánat, arról mindig megfeledkezem, hogy a "párt mindenek felett"...

Aztán szerinted kinek kellett volna megkérdeznie az embereket két évvel ezelőtt????

Kinek a felelőssége -lett volna- kikérni az emberek véleményét arról, hogy mire költsenek több száz milliárd (adó) forintot????

Bocsánat, de olyan jó, hogy 1990 után vagyunk, ezért sokszor elfelejtkezem arról, hogy "Anna örök" és a fiúk annyira szeretik alkalmazni a "boldog és szép idők" kádári módszereit...

Azért, mert pártunk és kormányunk rendelkezik az adóbevételek felett és nem a Momentum, tehát az a kormány felelőssége, hogy mire költi el ezt a pénzt.

Fidesz politikai megfontolása egyértelmű, és nem s csodálkozom rajta. A közvélemény kutatások szerint 2016. szeptemberben 30% ellenezte, 2017. január-február mérés szerint több, mint 50% nem értett egyet a rendezéssel. A rendezés infrastrukturálisan biztosan megdobta volna Budapestet. Marad Los Angeles.

Csöppet se zavarjon, hogy nem arra válaszolsz amit írtam...

Netto(!!) 774 Mrd az a 270 Mrd, de ne zavarjanak a tények.

És ez csak a tervezett költség, amik minden esetben nagyon elszállnak Magyarországon.

Egy példa tervezett és a valós költségekről egy sportesemény kapcsán:

http://24.hu/belfold/2016/05/1..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés