„Azt mondja, amit az emberek gondolnak” − Britek Orbán tusványosi beszédéről

2015. július 31. 12:16

Rajcsányi Gellért
Mandiner
„100 százalékosan Orbán mögött.” „Nem vagyok a fickó rajongója, de csak azt mondja, amit az emberek gondolnak.” „Rémisztő.” Így kommentálják a brit baloldali Guardian olvasói az orbáni bevándorlós kijelentéseket.

Nem az európai meg a magyar szélsőjobb veszélyére, hanem a magyar kormányzat és Orbán Viktor radikalizálódására kellene rámutatnia a nemzetközi sajtónak; hiszen a Fidesz mára egy olyan párt lett, amit a nacionalizmus, a tekintélyelvűség és a populizmus kevercse tart egyben; s eközben Orbán Viktor egy uniós ország teljhatalmú vezetője, aki az európai értékek féltése mellett szervezett propagandával és szándékosan szítja a hangulatot a migránsok ellen − nagyjából ez a lényege Cas Mudde holland radikalizmus-kutató professzornak a brit The Guardianben megjelent cikkének. Részletes magyar összefoglalóját el lehet olvasni a 444-en.

Épp ezért a cikk további ismertetése helyett nézzük meg, hogyan fogadják a brit kommentelők a fentiek mellett a tusványosi Orbán-beszédről is szóló publicisztikát − az osztrák és a németkommentek szemléjéhez hasonlóan; hiszen jelzés- és tünetértékű, hogyan alakul ebben a forró témában ezekben a drámai hetekben a hivatalos és a civil európai közvélemény, akár csak ennek egy apró szelete. Különös tekintettel a most Nagy-Britanniát foglalkoztató calais-i menekültválság okozta feszültségre.
 
Az osztrák radikáljobbos hívek és a német konzervatív-liberális lap olvasói után a brit baloldalinapilap kommentelőit szemléztük.

*

„»Számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és az európai nemzetek megmaradása vagy eltűnése, még pontosabban felismerhetetlenségig történő megváltozása.« Nem gondolom, hogy sokan vitatnák ezt, bár személyesen azt gondolom, hogy erre az életmódra a kormányzatok és nem a bevándorlók tömegei jelentik a legnagyobb veszélyt.” (abaxter)

„Sem idegengyűlölő, sem rasszista dolog azt akarni, hogy az idegen terroristák és vallási fanatikusok kívül maradjanak az országodon. Az EU szabad bevándorlásról és bőséges jóléti kiadásokról szóló baloldali politikái miatt válnak politikailag egyre jobboldalibbá az emberek.” (Nicholas Stone)

„Nem vagyok egy nagy rajongója a jelenlegi magyar kormányzatnak, de sajnos ha tovább látjuk az olyan ügyeket, mint például ami Calais-ban folyik, akkor, ha a mérsékelt kormányzatok nem húzzák ki az ujjukat a hátsójukból, ez történhet majd máshol is. Például Dániában a legnagyobb párt a jobboldali populista Dán Néppárt. Nem hiszem, hogy bárki általában véve intoleráns helynek gondolná Dániát.” (MrPraline)

„Talán azért nem foglalkozik senki Orbán kijelentéseivel, mert igaza van és a legtöbben egyetértenek vele!” (Butchy Davy)

„Akkor a legtöbb ember hülye. Magyarország egy bekövetkezésre váró gazdasági katasztrófa, egy olyan hely, ahol a múlté a szólás és a sajtó szabadsága, Orbán még az emberek internethasználatát is ellenőrizni akarta. Amíg megértem, hogy a bevándorlás probléma Európában, az emberek azt hiszik, hogy a megoldást a gyűlöletet szító demagógokból álló jobboldali pártok hozzák, amik nem tudnak semmiről, szóval az látszik, hogy sokan hülyés, idegengyűlölők vagy a kettő keverékei.” (diablo0210)

„Azok a falak, amiket építenek, azok nem alapvető részei a schengeni határnak, és nem kell létezniük mindenhol, ahol szárazföldi határ húzódik egy Schengenen kívüli ország mellett? Ne a Csatorna-alagútra gondolj, Spanyolországnak hatalmas kerítései vannak az afrikai szárazföldi határain.” (JonPurrtree)

„A jobboldali gondolatok és pártok terjedése aggasztó. Bár a szerző azt mondja, a 10 százaléknyi támogatottság messze van a többségtől, de a trend veszélyes. Németországban a Pegida tüntetések olyan normálissá váltak, mint egy metrós utazás a munkába. Menekültszállásokat támadnak meg, az eltérő ruhákat viselőket kinevetik és sokakat meg is támadnak. Magyarországon az rosszabb, hogy az ilyen csoportok a kormányzat részét alkotják. A csónakokkal érkező emberek beszivárgásával a helyzet egyre forrósodik. El vannak felejtve azok a hajók, amik európaiakat vittek Amerikába, Ausztráliába vagy Afrikába, és akik oda mentek, azok átvették a hatalmat és megölték, elpusztították a helyi embereket. Ezt álszentségnek hívják, miközben magunkat magasabb rendűnek gondoljuk. Mi mindenhová elmehetünk, de azt nem szeretjük, ha mások ugyanezt csinálják.” (Totiking)

„A fasizmus szelleme évek óta él Magyarországon, és most az állam semlegességét veszélyezteti. Ahelyett, hogy Oroszországgal és szatellitállamaival lenne elfoglalva, az EU-nak gyorsan és határozottan kellene lépnie, hogy lezárja ennek a gonosz rezsimnek a gazdasági és politikai támogatását.” (crazeecracka)

„A baloldal eladta magát a globális tőkének, aminek az EU is a lényeges eszköze, az emberek így a jobboldal felé fordultak. Nem olyan bonyolult ez.” (BeatonTheDonis)

„Én jobban aggódok a Sziriza- és a Podemos-féle neosztálinista pártok növekedése miatt!” (Lbonifacio)

„Amit Orbán mondott, amit a cikk is idézett, az az, amit egyre több brit és nyugat-európai gondol, úgy vélem. A migránsok okozta káosszal, a tömeges bevándorlással, az iszlamista terrorizmussal, erőszakkal és erőszakolásokkal, például Malmöben, Rotherhamban vagy más városban, már tele van a hócipőjük az európaiaknak, ahogy a baloldalról érkező multikulturális mantrákkal is. Én is azt akarom, hogy Európát az európaiaknak tartsák fenn. Nem mondom, hogy ne legyenek bevándorlók, de az európaiaknak nagy többséget kell alkotniuk a saját különböző országaikban. Ez józan ész kérdése.” (RexAnglorum)

„Orbán hazaküldte az IMF-et, ezért rágalmazzák a rabszolgamédiában.” (Merseysidefella)

„Az EU csak a magyar illiberális rezsim egyes területeit kritizálta, főleg a bankok politikai kontrollját. Személy szerint azt szeretném, hogy a bankok fölött legyen politikai kontroll, nem pedig a bankok kontrollálják a politikát... akkor én is magyar »fasiszta« vagyok?” (seamuspadraig)

„A magyar kormány illiberális, reakciós, uszító, intoleráns, megosztó, visszafelé néző, dolgokat előíró, és a rasszról és identitásról szóló téves hitekre alapul, amelyeket már rég diszkreditáltak. Következőt!” (lazalex)

„Mr Mudde, nem hiszem, hogy jelen pillanatban rajta tartaná az ujját az európai politika ütőerén.” (Koninklijk)

„Magyarországot ki kellene dobni az EU-ból. Nincs egy Középkori Hercegségek Klubja valahol, amihez ehelyett csatlakozhatnának?” (the3witches)

„Számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és az európai nemzetek megmaradása vagy eltűnése, még pontosabban felismerhetetlenségig történő megváltozása. Nem vagyok Orbán rajongója, de nem értem, mi a gond ezzel. A magyarok egy különálló etnikai csoportot alkotnak, akiknek Európában hosszú ideig kellett harcolniuk a létezésükért, beleértve a szovjet uralom időszakát is, amikor a magyar nacionalizmus jelképei el voltak nyomva. Ha valaki azt javasolja, hogy el kellene törölni a magyar Magyarországot, azt helyesen népirtásnak neveznék, szóval mi a gond a megőrzéssel? A bevándorlás terén ők a frontvonalban állnak a Schengenen kívüli Szerbia felőli határ miatt, és nem tudnak lépést tartani a migránsok számával, és már így is van elég belső ügyük, például a nagyon nagy roma népesség, amit még nem tudtak megoldani.” (Spike501)

„Mi ez? Egy európai vezető felkészült arra, hogy felemelje szavát a honfitársai mellett és megőrizze a történelmüket és kultúrájukat. Úgy vélem, ezzel az eszmével sok millió ember egyetért, szerte a kontinensen.” (goneunderground)

„Fülsüketítő a csend Orbán rasszista és homofób kirohanásai és politikái ügyében. A Fidesz etnikai nacionalizmus felé tartó szörnyű menetelése még ijesztőbb, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország soha nem nézett szembe igazán a holokausztban vállalt szerepével, inkább csak Hitler áldozatának problémamentes szerepével azonosul, és ignorálja a lelkes részvételét a roma és zsidó emberek kiirtásában.” (Hyosho)

„Amit figyelembe kellene venni, hogy a kelet-európaiaknak nagyon más nézeteik lehetnek az egész multikulturális ideáról. Lassan jönnek fölfelé, sok évtizednyi nyomorúság után. Ők nem unott nyugatiak, akik pezsgésre vágynak.” (mrronny)

„Elolvastam az idézetet és bár megértem, hogy nem Orbán a legkedvesebb fickó a világon, de nem értem, hogyan lehet a szavait úgy felmutatni, mintha valami igazán borzasztóak lennének. Egy identitáspolitikák uralta világban miért lenne a magyar identitás rosszabb vagy jobb bármi más identitásnak. Persze, sok kellemetlen dolog is beletartozik ebbe, de ezt más ideológiákról is elmondhatjuk, amelyek identitásra, kultúrára, vallásra vagy mindháromra fókuszálnak.” (CanWeNotKnockIt)

„Nem vagyok a fickó rajongója, de csak azt mondja, amit az emberek gondolnak. Ha megnézzük a francia banlieu-ket és Stockholm külső kerületeit, nem mondhatod azt, hogy »igen, ez kell nekünk Magyarországra is«.” (coloradosprings)

„Rossz dolog, ha valaki magyar akar lenni? A multikulturalizmus nem azt jelenti, hogy el kellene felejteni a nemzeti identitásunkat.” (Gerry4)

„A Mudde-félék mindig farkast kiáltanak. Szerintem Orbán cool, miért ne védhetnék meg a magyarok a nemzeti identitásukat?” (SimondKenChaz)

„Nem felejtve a fickó rezsimjének diktatorikus természetét, Orbán nem téved és teljes joggal állíthatja kijelentéseit. Amennyire én tudom, Magyarország soha nem volt gyarmattartó hatalom, és nem is volt történelmileg, alapvetően elkötelezve a multikulturalizmus iránt (amit mondjuk Malajziában, Szingapúrban vagy Ausztráliában láthatunk a háború utáni időszakban). Így nem lehet nekik kötelezővé tenni a mainstream magyar népességen kívüli kultúrák elfogadását.” (BruceThrillis)

„100 százalékosan Orbán mögött.” (metchosin)

„Orbán radikális bankok feletti kontrollja kiszabadította Magyarországot az IMF alól. Úgy gondolom, erre büszkének kell lenni, miután visszafizették az adósságaikat, azt mondták, köszönjük, nem az IMF-nek, amely így (az amerikai propagandagépezettel együtt felpörgött, hogy elítéljék Orbánt és egyfajta baloldal, kvázi kommunista, elutasító gonosztevőnek állítsák be. Ez a cikk ennek a jelenlegi trendnek a része lehet. Szórakoztatónak találom, hogy a sajtó nem tudja eldönteni, ő a következő Sztálin vagy Hitler. Viktor egyfajta hős a gazdaság terén, ó, miért nem tud Európa többi része, beleértve Nagy-Britanniát, megszabadulni az USA IMF-en keresztüli gazdasági diktatúrájától. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon tetsszen ez embereknek, persze nem az amerikaiaknak és politikusaiknak.” (fragglerokk)

„Oh, Istenem, Orbán nem olvassa a Guardiant? Tudatnunk kellene vele, miről beszélhet és miről nem.” (VegetablesAreHuman2)

„Nos, biztos vagyok benne, hogy a magyarok leváltják őt a következő választáson, ha elégedetlenel vele. Ha nem váltják le, akkor ez a demokrácia.” (BigBanana)

„Rémisztő. Ez alapvetően Magyarország verziója a UKIP-ra/BNP-re” (Tod Gemuese)

»Senkit nem érdekel« - állítja egy vezető brit újság egy hosszú cikkben, egy olyan beszédre, amit egy kis közép-európai ország miniszterelnöke mondott :)” (BristolOn)

„Tehát, hm, Viktor néhány józan dolgot állapított meg: Európa az európaiaké legyen, Magyarország legyen magyar. És a liberális elitet ez sérti, és ezért radikálisnak nevezik őt? Menjenek a picsába! Azt hiszem, jogunk van megőrizni azt, amiért a nemzetünk és a kultúránkhoz tartozó sok nemzedék dolgozott. Tudjátok, mi NEM helyes? Megtiltani a boldog karácsonyt kívánságát, attól félve, hogy valakit megsértünk vele. Jogunk van az identitásunkhoz, hagyjátok abba ennek a nyilvánvaló ténynek a vitatását, Guardian!” (JayKov)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 189 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaj, szegény Vágó Pista!
Meg egyébként is, ki kíváncsi a hétköznapi emberek véleményére? Kicsodák ők? Mit számít a véleményük? Segglyuk, ahogy Bede Marci mondaná.
Ez a szint Mandiner, mások jelentéktelen segglyukát szemlézitek.
Én kizárólag a radikálkutató segglyukára vagyok kíváncsi!!
:)

Így van, ki a fene kíváncsi egy demokráciában az emberek véleményére?

Röhejes vagy fiam. A történelem már lassan túl lép ezen, ezért kell felturbózni a hetven éve történteket. De az sem fog segíteni, megszűnik napi problémának lenni, egyszerűen a történelem része lesz.

Való igaz, de attól engem még érdekel más véleménye is rólunk, nem csak a radikálkutatóé.
Hiszen, ha kimegyek külföldre, akkor valószínű inkább ezekkel a hétköznapi emberekkel fogok érintkezni, mint a radikálkutatóval, épp ezért engem talán inkább az ő véleményük érdekel.

Egyébként tudod mire jók ezek a cikkek, és miért szemlézik ezeket?
Mert eddig a ballibek egyik gyakran hangoztatott állítása az volt, hogy mi különösen Orbán miatt már megint szégyenpadra kerülünk, hogy Orbán miatt a külföldiek, a hétköznapi emberek köpni fognak egyet a magyar név hallatán, hogy megint szemlesütve kell majd kint közlekedni, titkolni a származásunkat, Orbán miatt!
Lófaszt.
Ha le is néznek minket, az nem Orbán miatt lesz, hanem mert alapvetően van egy prekoncepciójuk a posztkommunista blokkból érkező emberekről, ez egy több éves, évtizedes berögződés.

A migránsok száma fokozatosan növekedett. Mennyi volt év elején, és mennyi lesz év végére?

Tegnap kisebb probléma volt, mint ma, és holnap még nagyobb probléma lesz. Ezzel együtt alakul a közvélemény hangulata is.

A megjelenő politikai és közbeszéd nagy hibája, hogy a mostani történteket ideológiai alapon vizsgálják és ideológiai alapon látják a megoldást, holott gazdasági, társadalmi és geopolitikai érdekek játszanak közre.

Gyakori, hogy összemossák a gyarmatosítást az 1930-as gazdasági válságot, az 1950 évek utáni politikai menekülteket a mostani népvándorlással. Természetesen abban van igazság, hogy vannak olyan tényezők, amelyek hasonlóan mindegyikben megjelennek, csakhogy erről nagy a hallgatás. Ez is az ideológia kérdésként való kezelésére utal.

Amit írsz, egyetértek, de ez egy kicsiny szelete az egésznek.

Persze, hogy vegyes, de nem is olyan egyoldalú, ahogy a ballibek szeretnék bemutatni, mintha a Nyugati ember valami übermensch, különleges anyagból gyúrt valaki lenne, aki egészen másként gondolkodik, mint mi, mindenkit szeret, és ugyanakkor megvető pillantást vet ránk, mert mi fasizmust építünk itthon.
De ki tudja, még a végén lehet, hogy egy angol proli megveregeti a válladat, mert Magyarországon kerítés épül, utána tőlem akár a kardodba is dőlhetsz szégyenedben.:)

Sehol. Spontán manifesztálódnak. V.ö.: Kolláth György - alkotmányjogász.

Eléggé visszatetsző, hogy az ideológiai alapon fogalmazott befogadás mellett valós érvelés elutasítását ideológiai alapon próbálod magyarázni.

Meg kell hagyni, jól kevered a kártyát, de azért mindig kilóg a lóláb.

Akik ma a népvándorlás kapcsán a befogadást támogatják fő céljuk közé a következők sorolhatók:

1. Az Európai társadalom felhígítása, a tagjainak a szembeállítása.
2. Politikai szavazatszerzés.
3. Olcsó munkaerő.

A köznép is ezt látja és ezért támogatja Orbánt és a hozzá hasonló pártok vezetőit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés