Ezt mondta Orbán a multikulturalizmusról

2015. május 20. 16:41
„Mi sohasem voltunk multikulturális társadalom, sohasem fogadtunk be a gyarmatainkról érkezett bevándorlókat” – fogalmazott Orbán Strasbourgban.

Felkapta a magyar sajtó Orbán Viktor multikulturalizmusról szóló kijelentéseit, amik kedden, Strasbourgban, a Magyarországgal foglalkozó európai parlamenti vita előtt tartott sajtótájékoztatóján hangoztak el. A PestiSrácok.hu közölte a teljes sajtótájékoztató felvételét. Orbán szó szerint ezt mondta a multikulturalizmus kérdéséről (a sajtótájékoztató két részletének pontos leirata):

„Tudomásul kell venni, hogy kétfajta országcsoport létezik az Európai Unióban. Vannak a volt gyarmattartó országok és azok, akik sosem voltak gyarmattartóak, és ezért kulturálisan is másképpen viszonyulnak a bevándorlás kérdéséhez, ezt nekünk is meg kell értenünk. Meg kell értenünk azokat az országokat, akiknek ez nem probléma, hiszen mint volt gyarmattartók, mindig is ismerték azt a birodalmi gondolkodásmódot, hogy a gyarmatosított országokból nagyobb néptömegek érkeztek hozzájuk. Erre föl vannak készülve, ezzel együtt élnek, ennek megvan a kultúrája náluk. Magyarország sosem volt ilyen ország, nem is lesz ilyen ország; mi értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország egy homogén ország kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat. Szerintünk ez egy érték, nem is szeretnénk ezt föláldozni. De nem akarjuk elvitatni a jogát azoknak az országoknak sem a bevándorlók befogadásához, akik egyébként ehhez hozzászoktak és így akarják megoldani a problémáikat. Ezért javasoljuk, hogy egy lehetetlen közös nevező helyett inkább minden tagállamnak adjuk meg a jogot, illetve adjuk vissza az őket természetes módon megillető jogot, hogy eldöntsék, akarnak-e bevándorlókat a saját hazájuk területén vagy nem.” (...)

„Ha önök végigmennek ma Európán, akkor láthatják ezeket a konfliktusokat és én meg vagyok arról győződve, hogy miután nekünk, magyaroknak az ilyen típusú konfliktusok kezeléséhez nem fejlődtek ki a képességeink, mert mi sohasem voltunk multikulturális társadalom, sohasem fogadtunk be a gyarmatainkról érkezett bevándorlókat, ezért a közép-európai térségben a bajok még annál is nagyobbak lennének, mint amit ma számos nyugat-európai országban látunk.”

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mond sok hülyeséget, de az elején van a lényeg.
A magyarok mondják meg, hogy Magyarországon legyenek-e bevándorlók vagy sem.

Egyrészt az köszönő viszonyban sincs a demokráciával, hogy egy nemzetek feletti szuperintézmény az emberek ellenszegülése mellett vigye keresztül akaratát.

Másrészt pedig, ha esetleg valami balul sül el, akkor nem a brüsszeli bürokraták látják ennek a kárát, nem ők viszik vásárra a bőrüket, hanem az egyes nemzetek, a nemzeti kormányok, a brüsszeli bürokratáknak ez egy tét nélküli játszma egy olyan kérdésben, amelynél akár súlyos következményekkel is járhat egy rossz döntés.

A multikulturalizmus alapvetően eltérő vallási (mentális, életmódbeli, szokásrendi) kultúrájú emberek együttélését jelenti. Az európai keresztény kultúrán belüli nemzeti (nyelvi) közösségi elkülönülés nem ezt jelenti. Az viszont igaz, hogy a görögkeleti és zsidó vallású és a nyugati keresztény kultúrájú népek, illetve a cigányság és a többségi társadalom között a multikultihoz hasonló együttélési konfliktusok voltak és vannak errefelé is. Nincs tehát teljesen igaza Orbánnak a történelmi összehasonlításban. Ugyanakkor főleg mi magyarok nagyon megszenvedtük a nyugati típusú nemzeti különbségeket is, a román-magyar "multikultit" is, a zsidóság nem csak, vagy talán nem is elsősorban belső okok miatt tragédiába torkollott integrációját is, mostanság pedig a cigány-többségi multikultival bajlódunk. Ezért különösen érzékenyek vagyunk arra a multikultira, amit most nyugat felől akarnak ránk erőltetni. Ha erről is beszél Orbán, akkor még őszintébb és még egyértelműbb lehetett volna.

"Huszonnyolc uniós ország közül tizenkettő már jelezte, hogy nem kér az Európai Bizottság javaslatából.
Miközben tovább özönlenek a megélhetési bevándorlók Európába, 28 uniós ország közül tizenketten már jelezték, hogy nem kérnek az Európai Bizottság javaslatából. Francois Hollande francia elnök azt mondta: szó sem lehet bevándorlási kvótákról, a gazdasági bevándorlók nem maradhatnak Európában."

Tekintve, hogy az alaptörvényi magyar állam multikutlurális állam,valszeg Orbán csak olvasta a saját Alaptörvényét,el kell kezdenie terelni,össze meg vissza beszélni arról, hogy mi is az,ami multikulturális..,nehogy kiderüljön már,hogy a magyar állam az hibátlanul az.

Hát,ez,hogy az egykori gyarmattartó országok,ez kegyetlen gyenge ötlet. Na jó,olyan azért van,mint a halálbüntetéssel való katyvaszkodás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés