Diszkrimináció: megbírságolták a Kispesti Waldorf Iskolát

2014. szeptember 26. 13:24

A Kispesti Waldorf Iskola azért nem vett fel egy fiút, mert leszbikusok nevelik, az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezért elmarasztalta az intézményt. Az anya az Indexnek azt mondta: korábban sehol nem tapasztaltak hasonlót, pedig egyházi fenntartású iskolába is járt a fiú.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette, eltiltotta a hasonló döntésektől, valamint a határozat közzétételére kötelezte a Kispesti Waldorf Iskolát, mert leszbikus anyja és annak nőnemű élettársa miatt elutasította egy diák felvételét – tájékoztatta a család jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság pénteken az MTI-t. A hatóság álláspontja szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él – közölte a szervezet.

A tájékoztatás szerint az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. Az előzetes egyeztetések lezajlottak. Ugyanakkor azt követően, hogy az anyuka jelezte, miszerint a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli, a tanárnő emailben közölte: „családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az anyuka az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál az intézmény ellen.

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen a közigazgatási eljárás keretében fellebbezni nem lehet, csak bíróságon kezdeményezhető a határozat felülvizsgálata – közölte a Háttér Társaság.

Az Index szerint az iskola nem fog fellebbezni. Utólag egyébkét felajánlották, hogy a gyerek már a Waldorfban kezdheti a 9. osztályt, de a szülők már nem akarják odajáratni a fiút. 

A portálnak nyilatkozott a fiú anyja is, aki elmondta: van egy lánya is, de korábban sem vele, sem a fiával nem volt ehhez hasonló negatív tapasztalata, pedig sosem titkolták a családjuk összetételét, az eddig semmilyen oktatási intézményben nem jelentett problémát, pedig a fiú egyházi fenntartású iskolába is járt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/75097

Ajánljuk még a témában