Diszkrimináció: megbírságolták a Kispesti Waldorf Iskolát

2014. szeptember 26. 13:24
A Kispesti Waldorf Iskola azért nem vett fel egy fiút, mert leszbikusok nevelik, az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezért elmarasztalta az intézményt. Az anya az Indexnek azt mondta: korábban sehol nem tapasztaltak hasonlót, pedig egyházi fenntartású iskolába is járt a fiú.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette, eltiltotta a hasonló döntésektől, valamint a határozat közzétételére kötelezte a Kispesti Waldorf Iskolát, mert leszbikus anyja és annak nőnemű élettársa miatt elutasította egy diák felvételét – tájékoztatta a család jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság pénteken az MTI-t. A hatóság álláspontja szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él – közölte a szervezet.

A tájékoztatás szerint az ügy 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei eldöntötték: gyermeküknek új iskolát keresnek. Az előzetes egyeztetések lezajlottak. Ugyanakkor azt követően, hogy az anyuka jelezte, miszerint a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli, a tanárnő emailben közölte: „családi állapotuk” miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az anyuka az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál az intézmény ellen.

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata ellen a közigazgatási eljárás keretében fellebbezni nem lehet, csak bíróságon kezdeményezhető a határozat felülvizsgálata – közölte a Háttér Társaság.

Az Index szerint az iskola nem fog fellebbezni. Utólag egyébkét felajánlották, hogy a gyerek már a Waldorfban kezdheti a 9. osztályt, de a szülők már nem akarják odajáratni a fiút. 

A portálnak nyilatkozott a fiú anyja is, aki elmondta: van egy lánya is, de korábban sem vele, sem a fiával nem volt ehhez hasonló negatív tapasztalata, pedig sosem titkolták a családjuk összetételét, az eddig semmilyen oktatási intézményben nem jelentett problémát, pedig a fiú egyházi fenntartású iskolába is járt.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a tanero elkovette azt a hibat, hogy oszinte volt az emailben, majd legkozelebb gyartanak ra egy sablonvalaszt es kesz.

egyebkent meg igazuk van, vannak meg nivos iskolak.

Nem tudom, ki az igazi hunyó ebben a sztoriban, a leszbi pár vagy az iskola, de mindig a gyerek baszik rá, az biztos. Most fentebb valaki írta, hogy problémás kölyökről van szó. Hát bazze szocializálódni biztosan nem attól fog, hogy elutasítják.

Szerintem meg a gyerek e legfontosabb.
Még mindig jobb két rendes anya mellett felnőni, mint egy részeges és agresszív apa mellett.
Vagy szerinted az nem "torz környezet"????

1.Az iskola elsősorban ne a "toleranciára" neveljen / mert ebből a perspektívából minden , meg az ellentettje is elfogadható / , hanem az igazságra .
2.Az igazság az , hogy egy leszbikus pár nem alkot természetes közösséget , tehát egy iskola - ha így látja megalapozottnak - ennek az igazságnak alapján legyen jogosult nemet mondani .
3. Ez a döntés egy újabb szomorú esete a relativizmus diktatúrájának , a lelkiismereti szabadság lábbal tiprásának .
4.A magyar iskolarendszer van annyira sokrétű , hogy praktikusan minden gyerek talál magának iskolát / ahol a leszbikus pár "igazságát" "tolerálják" / .

Ha Ön szerint az én álláspontom természetellenes , akkor csak egy kérdésem van : honnan / milyen kapcsolatból / született az iskolába beiratandó gyerek ?...

Ennek az EBH döntésnek egy hatása bizosan lesz : hazugságra kényszerít ... Én is voltam tantestület tagja : mindig találtunk okot , ha egy gyereket nem akartunk felvenni . Tehát , az iskola ezentúl nem fogja megmondani , hogy mi az elutasítás igazi oka ...

Én nem azt mondtam, hogy az opció csakis egy részeges apa lehet, hanem azt, hogy ha az a két nő rendesen és szeretettel neveli azt a gyereket, akkor az a gyereknek csak jó. Egyáltalán nem feltétel a "hagyományos család" ahhoz, hogy egy gyerek szerető családban éljen.

1. Senki nem akarja elvenni a tanulási jogot egyetlen gyermektől sem .
2. Nem a szülei azonos neműek ...
3. Kár fekete-fehéren nézni a dolgot : / szinte / minden iskola válogat .
4. Ezentúl nem fogja megmondani az elutasítás valódi okát , nehogy "homofóbnak" minősítsék ...

Tetszik tudni , MINDIG van értelmezési lehetőség ...

1.Ember és pingvin messze nem ugyanaz ...
2.Gyereket nem "csinálnak"...
3. A nevelés természetessége a kérdés ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés