Több budapesti gyógyfürdőt is veszélyeztet az ár

2024. szeptember 18. 12:22

Minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

2024. szeptember 18. 12:22

Nyitóképen árvízvédelmi munkálatok a Margitszgeten. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti, ezért a társaság megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére.

A társaság szerdán közölte az MTI-vel, hogy a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. Munkatársaik már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre – írták.

A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak az árvíz idején, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát.

Ehhez munkatársaik a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni.

Kiemelten kezelik az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és ez évben felújított hullámgép megóvását

 – tették hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

A pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével

A közlemény szerint 

a Duna budai oldalán délről észak felé haladva az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti.

„A Gellért és a Rudas szakemberei a két fürdő alatti táróban közösen ügyelik a forrásokat, amelyek a közlekedési edény elve alapján a Duna vízszintjét követve ilyenkor szintén megemelkednek. Továbbá körültekintően üzemeltetik a medencéket, figyelve töltés-ürítéskor a csatornarendszer észszerű terhelését. A Rác fürdő forrásának szintje az idén júniusi árhullámhoz képest várhatóan magasabb lesz” – írták.

A Királyfürdő a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ezt az árvízre tekintettel lezárták. Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével. A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. 

A fürdő medencéit is folyamatosan figyelik a Duna magas vízszintje miatt

 – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Ne hazudj, Peti!

Magyar Péter összefogásról papol, de még árvíz idején is betegesen hazudozik.

5 órája

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 18. 17:09
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
Kétes
2024. szeptember 18. 13:20
Semmi baj! nagy gondunk nem lehet! Pöcsfej Peti már tovább fejlesztette az ötkertes koreográfiáját és most a homokzsákos sámántáncot gyakorolja (rendező: Radnai Ujjtörő Márk), hogy megvédije a gyógyfürdőket egy KarácsonyNYAL közös +18-as padödö bemutatásával. Az még titok, hogy ki fog letérdelni:
Mandiner444hu
2024. szeptember 18. 12:43
Karácsony Gergely most játssza át a Dandár fürdőt egy magánbefektetőnek így ellopva azt a budapesti polgároktól
Ergit
2024. szeptember 18. 12:33
Kitartás emberek! Jó munkát! Szép napot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!