Két megjegyzés Daron Acemoglu közgazdasági Nobel-díjának margójára

2024. október 17. 19:40

Munkássága pontosan szemben áll azzal a hatalomgyakorlással, ami az elmúlt csaknem másfél évtizedben zajlik Magyarországon.”

2024. október 17. 19:40
null
Martin József Péter
Facebook

Nyitókép: Martin József Péter Facebook-oldala

„Két megjegyzés Daron Acemoglu közgazdasági Nobel-díjának margójára

Az egyik, hogy a 2016-ban védett PhD disszertációmban a legtöbbet hivatkozott szerző volt. 

A másik, hogy Acemoglu a Transparency International Magyarország 2022-ben megjelent Fekete könyve számára – felkérésemre – exkluzív esszét írt. A korrupció ára című cikkben azt elemzi, hogy miként rombolja a korrupció a piacokat, az intézményeket és a társadalmi normákat. Acemoglu életművének, amelyről három vaskos bestseller könyve is számot ad (Why Nations Fail?, The Narrow Corridor, Power and Progress) kiindulópontja, hogy befogadó intézmények, jogállamiság, végső soron, demokrácia nélkül nincs hosszú távú és fenntartható növekedés. »Democracy does cause growth« – állítja határozottan egyik tanulmányának címében. Munkássága pontosan szemben áll azzal a hatalomgyakorlással, ami az elmúlt csaknem másfél évtizedben zajlik Magyarországon.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dzsekvols
2024. október 17. 23:15
"befogadó intézmények, jogállamiság, végső soron, demokrácia nélkül nincs hosszú távú és fenntartható növekedés" Én bizonyára azért nem fogok soha Nobel-díjat kapni, mert ennek épp az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 22:29
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­s­­z­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­c­­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
states-2
2024. október 17. 22:27
A kommunista szerint a választói akarat érdektelen mellékkörülmény. A kommunista szerint akkor van diktatúra, ha nem ő van hatalmon.
Megtalálta
2024. október 17. 21:40 Szerkesztve
"A másik, hogy Acemoglu a Transparency International Magyarország 2022-ben megjelent Fekete könyve számára – felkérésemre – exkluzív esszét írt." Megrendelésre írta. Nem csoda, olyan is lett. Egy paragrafus az esszéből: "Sőt, az ország az EU-csatlakozásig gyors növekedést ért el, 2010 után azonban egyetlen párt és egyetlen politikus, az Orbán Viktor vezette Fidesz párt tekintélyelvű, korrupt uralma alá került." Ebből, ebben a formában semmi sem igaz. Ez a megrendelő, azaz a Transparency International szövege. Elég csak megnézni a növekedési adatokat, és összevetni a lengyelekével: //www.imf.org/external/datamapper/NGDP_RPCH@WEO/HUN/POL Ha igaz a teória, hogy a régiós lemaradásunk a korrupció miatt van, akkor lehet látni, hogy a legnagyobb lemaradásunk a '90-es években volt, 1991-1999-ig, aztán 2000-ben behoztuk őket, aztán megelőztük őket, ami nagyjából 2005-ig kitartott, majd utána megint lemaradás egészen 2012-13-ig, ezután pedig már csak kisebb eltérések vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!