Színház a demokrácia – gondolatok a modern európai kasztrendszerről

2024. január 17. 11:45

Engem ez a világ sokkal inkább a hajdani népi demokráciára emlékeztet.

2024. január 17. 11:45
Surján László
MKDSZ

„A balliberálisok viszonylag új fegyvere, az európai politikai kasztrendszer, a modern demokrácia létét fenyegeti.

Ennek újabb fejezete zajlik Németországban. A szintén kiközösített AfD egyre erősebb. Három tartományban már vezeti a közvélemény-kutatásokat, ami a haladárok (progresszívek) számára kész katasztrófa. Ráadásul országosan feljöttek a második helyre, ami a szocialistáknak nagy szégyen. Mit kell tenni tehát? A demokrácia állítólagos elkötelezettjei szerint be kell tiltani a pártot. Ha már legyőzni nem tudják, ez is egy megoldás…

Ez lenne a demokráciának az az övezete, amelyről Vera Jourova biztos asszony kijelentette: »nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet a demokrácia övezetébe vonnom«?

Engem ez a világ sokkal inkább a hajdani népi demokráciára emlékeztet.

Lehet, hogy Jourova csak ezt ismeri?

Ha már a demokráciáról van szó, idézzük fel, hogy a demokrácia deficit az unió veleszületett hibája. Többször nekifutottak már e hiányosság felszámolásának, de valamiképp mindig visszajött. A probléma máig nincs megoldva. Mint magyar állampolgár, ha szavazok az országgyűlési választásokon, azzal a tudattal teszem, hogy – feltéve, hogy a többség is úgy gondolkodik, mint én – eldönthetem, ki vezesse négy évig az országot. Amikor mint európai polgár az európai parlamenti választásokon szavazok, elképzelésem sincs arról, ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Amit befolyásolni tudok a szavazatommal, az a Parlament összetétele. A Bizottság elnökét nem a Parlament választja, csak rábólint az Európai Tanács által javasolt jelöltre. Legjobb tudásom szerint még nem fordult elő, hogy a javaslatra a Parlament nemet mondott volna.

Robert C. Castel nyilatkozta minap, hogy óriási veszélyt lát abban, hogy Brüsszel akarja meghozni a döntéseket,

a felelősséget viszont a tagállamokra hárítja. A demokráciában a hatalmon lévő úgy gyakorolja a hatalmát, hogy akiken gyakorolja, azok abba beleegyeznek, folytatta Castel. Nos, a brüsszeli hatalomgyakorlásba nem egyeztünk bele, sőt még azt sem tudjuk, hogy ki vagy kik gyakorolják rajtunk a hatalmat. Minden vezető mögött ott egy apparátus. A köztisztviselők elvben nem politizálnak. Szakemberek, akik tudják a »hogyant« és a biztostól várják a »mit«. Igen ám, de a köztisztviselő mondhatni örök, a biztos, aki öt évente változik, szakmailag kiszolgáltatott a beosztottjainak, akiket nem tud megválogatni. Nincs saját csapata. Régi igazság, hogy egy jogszabály lényegét az szabja meg, aki »fogja a ceruzát«. Különösen nagy az apparátustól való függés, ha például egy világ életében külpolitikával foglalkozó emberből, mint volt Kovács László, adóügyi biztos lesz.

Ilyen struktúrában bizony színház a demokrácia.

Még szerencse, hogy Jourovának nem sikerült Orbán Viktort ennek a demokráciának az övezetébe vonnia.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: VALERIA MONGELLI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 17. 18:57
"Ilyen struktúrában bizony színház a demokrácia." Az hát! Demokráciában a legeslegfelsőbb döntéshozó fórum a népszavazás, nem a parlament nem a kormány. A parlament csak törvényt hoz, népszavazások döntéseivel összhangban, ha egyetért azokkal, ha nem, a kormány csak végrehajtja és végrehajtatja a törvényeket, ha egyetért azokkal, ha nem.
Bell & Sebastian
2024. január 17. 16:39 Szerkesztve
Ezért hülyeség Orbán vélekedése a vezetésről. Szerinte elég a szervezőtehetség, szaktudás nem szükséges az adott ágazathoz. Erről mondta első kerületvezetőm, aki beavatott a reggeli eligazítás rejtelmeibe, úgy oszd szét a feladatokat, hogy neked ne jusson. Jó, gondoltam magamban, akkor ellenőrzök és módosítok, ha szükségesnek látom. Nagy baj lett belőre, mert szinte azonnal főfogás lettem a pártgyűlésen. Méghozzá úgy, hogy meg sem hívtak, tag meg nem voltam. A tanulságot mindenki vonja le magának. Egy alapvetően rossz struktúrában is lehetne jól dolgozni. Ameddig nem kerülsz lapátra, tehát van rá pár napod mindösszesen. A párhozam a valósággal nem a véletlen műve.
polárüveg
2024. január 17. 13:04
Színház a demokrácia = a bennfentes bábmesterek demo kreáciája.
Nehidd El
2024. január 17. 12:26
Ide kapcsolódó hír: "Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlamentben egyértelműen kimondta, hogy ameddig Magyarország nem engedélyezi a korlátlan LMBTQ- és genderpropagandát és nem fogadja be az illegális migránsok tízezreit, addig nem kap uniós pénzt." https://www.origo.hu/itthon/20240117-brusszelkimondta-az-lmbtq-es-a-migransparti-politikahoz-akarja-kotni-a-magyarorszagnak-jaro-unios.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!