A Tisza stratégiája, hogy vagy ő, vagy semmi nem változik

2024. július 16. 12:08

A DK stratégiája, hogy demokraták: baloldaliak és zöldek és szabadelvűek és konzervatívok együttműködése kell ahhoz, hogy minden megváltozzon.

2024. július 16. 12:08
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

„Az alkotmányos demokrácia és az önkény rendszerét egyetlen kötőszó különbözteti meg. Egy apró viszonyszó a különbség, egy olyan kicsinyke szó, amelynek nincs fogalmi tartalma, amely nem toldalékolható, amely nem lehet mondatrész. Nem csigázom tovább a kíváncsiságukat.

A demokrácia kötőszava az ÉS, az önkényé a VAGY.

A demokrácia lényege, hogy önjogán létezik minden egyes alkotmányos álláspont, mi több, ezek önértéket képviselnek, ezeket és ezek képviselőit az ÉS kötőszó köti össze. Minden megférünk a demokrácia ragyogó Napja alatt. A demokrácia éppen attól nehéz, azért körülményesen szabályozott rendszer, mert az együttműködés embert próbáló feladat, de az a történelmi tapasztalat, hogy hosszú távon demokratikus körülmények között jobb az élet, ezért vigyázni kell rá, és ez utóbbihoz, ahhoz, hogy ne lehessen megcsúfítani, kijátszani, elvenni, ahhoz kell rengeteg szabály. A demokrácia az alkotmányos nézeteket és szereplőket az ÉS kötőszóval köti össze és így formálja a nagyobb politikai közösséget.

Az önkény egyszerű: én VAGY te. Mert csak én vagyok, ezért nem kell sok szabály, azt teszek, amit akarok. Nem kell garancia.

Valójában te se kellesz, csak annyiban, hogy legyen ki felett uralkodni. A közösség nem annak tagjaiból, kisebb szabad csoportjaiból önkéntesen jön létre, azt az önkény akarata teremti és formálja. Nincs köztetek kapocs, nem kell semmilyen kötelék, szükségtelen az azt leíró kötőszó, az ÉS, mert csak egy kérdés van: te VAGY én.

Két ellenzéki stratégia verseng most egymással.

A Tisza stratégiája, hogy VAGY ő, VAGY semmi nem változik. A DK stratégiája, hogy demokraták: baloldaliak ÉS zöldek ÉS szabadelvűek ÉS konzervatívok együttműködése kell ahhoz, hogy minden megváltozzon. Magyar Péter azt mondja: VAGY ő, VAGY senki. Mi azt mondjuk: te is kellesz, ÉS te is kellesz, ÉS te is. Magyar egypárti ellenzéket akar, mi az együttműködő, szabadon szerveződő, felelős ellenzék sikerében hiszünk. Mert ilyen országot akarunk. 

A VAGY a kizáró választói viszony kötőszava. Az ÉS olyan kapcsolatos viszonyszó, amely az egymásmellettiségre, az egymásrautaltságra utal. Mindez még látszatra se a szófajok nyelvtanáról szól.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gyurcsány Ferenc

Facebook

Idézőjel

Orbán Viktor kormánya ezt a kötelességét megsérti. Új szabályokat alkotva a homoszexualitást összemossa a pedofíliával.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. július 17. 22:03
De okos vagy feri! Nem ti akarjátok vagy-vagy oldalra terelni a politikát? Nálatok nincsenek árnyalatok. Aki nem nyugatbarát, az putyinista. Basszátok meg magatokat!
zatoicsi
2024. július 17. 14:22
Feri az a megtűrt alkesz aki a kocsma sarkában magában motyog, néha felhorkan, de mindig leugatja a többi.
Héja
2024. július 17. 07:45
Furcsány üres, színfalhasogató populizmusa folyton megnevettet.
VeressZoltán
2024. július 16. 23:36
Gyurcsány erkölcsi hulla nálam, de 1000x rafkósabb és jobb képességű bármelyik akárkinél, aki az ún. ellenzéki oldalon akciózik-vegetál. Nem írnám le még Fecót. Mikor be van b@szva, szentimentálissá lesz, emlékezete szelektívebb, összehord hetet-havat, de legalább lehet röhögni rajta. Hasznos idióta a Fidesz számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!