Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Négy hónap, amely…

2024. június 15. 12:12

... ha nem is rengette meg a világot – Magyarországot –, azért bizonyos tektonikus mozgásokat elindított a politikában.

2024. június 15. 12:12
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

Nyitókép: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

„Négy hónap amely ha nem is rengette meg a világot – Magyarországot –, azért bizonyos tektonikus mozgásokat elindított a politikában. A rengések feltehetően június 9-cel, a választásokkal sem értek véget, így aztán a végső hatásai most még nem láthatóak, legfeljebb megjósolhatóak.

Úgy indult, február elején, hogy egy hét alatt maga alá temette a köztársasági elnököt és az igazságügyi minisztert, és úgy látszott: ez nem elég. A botrány szele megérintette a miniszterelnököt is, aki persze – szokása szerint – terelt, és erkölcsileg kimentette magát. De hiába: az ellenzék, jól látva a társadalmi felzúdulást, napirenden tartotta az ügyet, nyilván némi politikai haszonszerzés reményében is. És akkor… és akkor felbukkant Magyar Péter. Felbukkanása azonban, bármennyire is a NER sáncai mögül érkezett, a kormánypártokat gyengítette; a hangfelvétele, a hatalmi szereplők éles támadása, a belengetett kormány-buktatás, és a Fidesz-propaganda ismert, ám ezúttal működésképtelen attakjai együttesen azt ígérték: komoly bajba került Orbán. Minden abba az irányba mutatott, hogy az ellenzéknek jó lesz a lapjárása, egyértelműen lelepleződik a korrupt, saját maga között állásokat osztogató, európai pénzeket lenyúló adminisztráció, ráadásul egyértelműen a csúcsról irányítva. Az is felsejlett: a médiafölény itt már kevés lesz, a csatát a Fidesz – morálisan mindenképp – elveszítette, és ha meg is kapaszkodik a szikla szélén, a csúcstól egyre távolabb kerül. Egy pillanatig sem hihettük, hogy a februári »földmozgás« majd épp az eddigi ellenzéket fogja maga alá temetni.

Pedig, némi túlzással: ez történt. Hiába mutatta az összes előjel az ellenkezőjét, hiába hittük – reméltük – azt, hogy a tizennégy év alatt agyonmérgezett rendszer a végéhez ért, nem ez történt. A sok-sok gyurcsányozás, amely csak a Fidesz-propaganda ötlettelenségét mutatta, váratlan kanyart vett, és elkezdett működni, nem a jobb, hanem az ellenzéki oldalon. A választók tömegesen áramlottak át az új reményt kínáló szereplőhöz, és bekövetkezett az, ami végképp váratlan fordulata a magyar politikai életnek: június 9-én, voltaképpen mindkét eddig létezett oldal megbukott. Igen, Orbáné is, hiába próbál belőle kettős, sőt kétharmados győzelmet stilizálni, a valóság az, hogy a kudarc elrejthetetlenül ott van. Beszélhetnek még kétmillió szavazóról, beszélhetnek nagy sikerről, a gyászmunka láthatóan ott is elkezdődött, nem véletlenül beszélt a miniszterelnök arról, hogy sok helyen – például Budapesten – nem végezték el az arra hivatott személyek a munkát. Elbukott a baloldal is, és balgaság lenne a történteket Magyar Péterre fogni. Magyar Péter inkább csak megérezte: sem a kegyelmi botrányt, sem pedig az ő leleplező akcióit a töredezett ellenzéki oldal, amely önmagával is folyamatos harcban áll, nem tudja szavazatokra váltani.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. június 17. 11:49
Weber is mafla, ha megbízik Poloska Petiben, aki nyilván Weber minden szavát felvette. Ha MP Gyurcsány után Weberböl is hülyét csinál, akkor megtapsolom. Az odáig ok, hogy Magyar Péter a DK-t és a Momentumot kukázta, de ha az unióba rosszúl viselkedik, akkor majd öt is kukázzuk. MP akkor is egy zsákutca, ha eddig "remekelt". A voksokat az igéreteire kapta, amivel a követöit elcsábította, de szállítani ne fog semmit. Hogy a tojás záp, azt el lehet mondani néhányszor, de az emberek majd várni fogják a friss tojást, és az MP-töl biztosan nem fog jönni. Brüsszelben akar selyemfiúként lébecolni, luxus gázsiból luxus-életet élni. Személyes bosszúból, ill. megélhetési célból csinálja az egészet. A Fidesz konyháján jól elvolt Petike, de megvonták töle az eltartást. És egy úrifiú, aki rühell dolgozni, az hova megy? Hát a politikába. MP egy olyan rosta, ami elválasztja az ocsút a búzától. Fellépésének az a "haszna", hogy láthatóvá tette ezt a 20-25%-nyi, politikailag éretlen, agrsszív réteget
20230620
2024. június 17. 02:33
"Magyar péterröl a véleményem" . Utcában nyilt egy új cukrázda de hamar kiderül, hogy ehetetlen a sütijük.
akiaki
2024. június 16. 21:33
Péter! vedd észre, hánynak tőletek!
akiaki
2024. június 16. 21:30
a zsidók várják a messiást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!