Tériszonyosoknak megrázó videó: így tesztelték a borsodi rekordhidat (VIDEÓ)

2024. április 02. 15:47

Még közelebb került a turisztikai látványosság az átadáshoz.

2024. április 02. 15:47

Nyitókép: Képernyőfotó

Először kettő, majd tizenkettő, majd mintegy harminc ember ritmikus mozgásával indult el a terheléses mérés a Sátoraljaújhelyen épülő, a Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő Nemzeti összetartozás hídján. Ez egy újabb mérföldkő lett abban a folyamatban, amely a turisztikai élményelem átadását előzi meg – hangzott el a Zemplén Televízió összeállításában.

Dunai László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és szerkezetek tanszékének egyetemi tanára hallgatóival valamint helyi diákokkal közösen végezte el ezeket a feladatokat. Az egyetemi tanár ismertette, hogy a gerjesztő hatásokra a szerkezet jól reagált, 

azokat a jelenségeket mutatta, amelyekre a tervezés során számítottak.

Dunai megjegyezte, hogy „ez egy különleges híd. Nem az volt a célja, hogy komfortot biztosítson, mint általában egy gyalogos híd. Itt az volt a cél, hogy megfelelően mozogjon, (...) és élményt adjon azoknak, akik rámennek”. A mérés második napja a statikus terhelésről szól, amikor több száz kilogramm homokzsák kerül majd a híd különböző pontjaira.

Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy 

a legnagyobb terhelés hatására nagyjából 50 centiméteres lehajlásra számítanak.

A kötélhíd hossza több mint 700 méter, hat acélsodronykötél tartja a magasban, ezzel a technológiával a leghosszabb a világon – hangzott el a riportban.

A Zemplén Televízió beszámolóját alább tekintheti meg:

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:56
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­­ö­­g­ö­s­ ­l­­­á­­n­y­­­o­­­k­­ ­v­­­á­­­r­n­­­a­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
polárüveg
2024. április 03. 07:58
Gratulálok az ötlethez és a kivitelezéshez! Ha már élmény a híd mozgása, erről egy történet: Dunaújvárosban volt egy acélszerkezetű betonlépcsős gyalogos függőhíd a Dunapart löszpart tereplécsőinél. Kb.20 m szintet hidalt át kb. 40 m hosszan. Le volt zárva azzal, hogy életveszélyes. Az volt róla a legenda gyerekkörben, hogy lehet hintáztatni. Ez nagyon izgatott bennünket. 13 évesen a barátommal ellógtunk oda megpróbálni. Tényleg lehetett! Előre-hátra kicsit, majd jobban. Na de oldalra hogy lengett az a ki tudja hány tonnás monstrum a fák felett, hát az fantasztikus volt, jobb volt a vidámparknál. A tartópillérek is kilengtek. Azután vége lett a klassz hintának, futni kellett, mert felnőttek öklüket rázva üvöltve rohantak oda. Hamar elbontották az eset után. Megúsztuk minden téren, ami csodaszámba ment, így utólag átgondolva. Titkunk lett ez a barátommal. Azt hiszem, ma elájulnék, ha látnám valamelyik gyereket tőlünk ilyet csinálni. De élménynek tényleg utolérhetetlen volt!
békalepcse2.0
2024. április 02. 21:49
Már nem mernék végig menni rajta, megöregedtem hozzá. Valamikor nagyin élveztem az efféle kihívásokat de a kor elörehaladtával a fülben lévő csigatestekben a mozgásérzékelő csillószőrök letöredeznek és az egyensúlyérzék jó része elvész. Ezért van hogy az idősödő urakat érik legtöbbször baleset biciklizálés közben. Ez a híd pont az egyensúlyérzéket piszkálja, már nem nekem való.
I_Isti
2024. április 02. 20:01
Nu, azt pont tanítják, pl katonáéknál, hogy így _nem_ szabad átmenni egy hídon. :-) (Csoportban, lépéstartással.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!