Sokba kerülhet a pesti diákoknak, ha nem figyelnek

2024. március 13. 07:01

Nagyon nem mindegy, melyik gombra nyomnak a jegy és bérletkiadó automaták-, vagy a Budapest GO menüjében.

2024. március 13. 07:01

Nyitókép: MTI/MTVA/Róka László

***

Az Index arról ír, hogy a magyar diákok számára nagyon nem mindegy, melyik gombra nyomnak a jegy és bérletkiadó automaták-, vagy a Budapest GO menüjében. Emlékeztetnek: a közlekedési kormányzat és a főváros tárgyalásai nyomán 

létrejött a tarifareform, amely keretében kölcsönösen elismerik az ország-, illetve vármegyebérleteket és a Budapest bérleteket 

Budapest közigazgatási határain belül függetlenül attól, hogy az adott szolgáltatást a BKK (buszok egy része, villamosok, metró) vagy az állami MÁV-HÉV, illetve a Volán biztosítja.

Karácsony Gergely főpolgármester ekkor bejelentette, hogy mivel a BKK havi diákbérlete (amely 3450 forintba kerül) nem versenyképes a 945 forintos, kedvezményes Pest vármegyei diákbérlettel, ezt a szolgáltatásaik közül kivezetik. Hangsúlyozzák:

 a diákbérlet mégsem tűnt el a kínálatból, így azok, akik a régi rutin alapján vásárolnak, több ezer forintot bukhatnak.

A BKK minderre nyakatekert indoklással állt elő: a diákbérlet fenntartását azzal indokolták, írja a portál, hogy „amíg a kedvezményes Budapest-tanulóbérleteket a külföldön kibocsájtott diákigazolvánnyal is igénybe vehetik az EU-, illetve az EGT-tagállamok, valamint Svájc diákjai, addig a fővárosban éppúgy érvényes, kedvezményes Pest vármegye- és országbérleteket csupán érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diákok használhatják.”

Hozzátették: „Azaz 

a külföldön kibocsátott diákigazolvánnyal csak teljes árú vármegye- vagy országbérlet vásárolható, ezért nem nyújt megfelelő alternatívát

 az ideiglenesen hazánkban tartózkodó és magyar diákigazolvánnyal nem rendelkező diákoknak. Ez okból Társaságunk a kedvezményes Budapest-tanulóbérleteket megtartotta. A közoktatásban és a felsőoktatásban tanulók havi Budapest-bérlete 3450 forintért továbbra is megvásárolható, így tehát 2505 forintot takaríthatnak meg, ha figyelnek arra, hogy a kedvezményes Pest vármegyebérletet válasszák a menüből. Az éves bérlettel rendelkező tanulók havi 3000 forintos, a szemeszterbérletesek pedig mindösszesen 15 000 forintos kompenzációra jogosultak.”

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. március 13. 18:17
"A baloldalunk sosem ment a szomszédba ötletért, amikor a magyart kellett meglopnia." A mandi szerint ez "nyakatekert indoklás"
Nehidd El
2024. március 13. 09:02
A baloldalunk sosem ment a szomszédba ötletért, amikor a magyart kellett meglopnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!