A polgári Magyarország éji szelleme

2024. január 17. 14:05

A „polgári Magyarország” jelszava nem a Fidesztől ismert, hanem mindenkitől.

2024. január 17. 14:05
Révész Sándor
Révész Sándor
HVG

„A »politikai elemzőket« manapság nem nehéz meglepni. Gyurcsány Ferencnek az Indexben megjelent cikkével egészen könnyen sikerült. Azt olvasom a Népszavában (2024. január 13.), hogy »Politikai elemzők számára is meglepetést okozott a DK elnöke azzal, hogy a pártja által bejelentett szociáldemokrata fordulat után elővette a Fidesztől ismert, mára azonban süllyesztőbe került 'polgári Magyarország' kifejezést.«

Rövid az elemzők emlékezete.

A »polgári Magyarország« jelszava nem a Fidesztől ismert, hanem mindenkitől. A polgári Magyarország első, részletesen kifejtett koncepciója az SZDSZ „kék könyvében”, a Rendszerváltás programjában jelent meg 1989 tavaszán.

»...következetesen küzdöttünk a kisember méltóságának a helyreállításáért, a kereszténység évezredes erkölcsi normáinak érvényesüléséért, a földművesek, a gazdálkodók, a vállalkozók, egyszóval népünk jogainak maradéktalan biztosításáért, nemzetünk felemelkedéséért, a polgári Magyarországért.« Ez pedig a Kisgazdapárt lapjában jelent meg (Kis Újság, 1990 ápr. 26.).”

***

Kapcsolódó vélemény

Surján László

MKDSZ

Idézőjel

Engem ez a világ sokkal inkább a hajdani népi demokráciára emlékeztet.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2024. január 17. 20:06
Mivel a szüleim tagjai voltak a " független ,kisgazda földmunkás és polgári pártnak " hadd röhögjelek ki hülye hvg-s ,hogy elkezdtétek a polgári jelzőt kisajátítani ferkónak! Szerinted menni fog????????
catalina11
2024. január 17. 18:39
Tommaso elvtárs fröcsög és nyáladzik...
nemecsekerno_007
2024. január 17. 17:28
Annyira fárasztóak vagytok baszd meg. Ha nincs mögöttetek gumibotos rendőr, szart se tudtok.
nemecsekerno_007
2024. január 17. 17:27
Szarul öregszenek ezek az ÁVO-s komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!