Haladéktalan lépést követel Magyarországtól az ukrán külügy

2023. június 19. 16:15

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a kárpátaljai hadifoglyok kapcsán üzent.

2023. június 19. 16:15
null

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő hétfőn kifogásolta, hogy az ukrán diplomaták mind ez idáig nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyokhoz, és a magyar fél nem kezd „konstruktív párbeszédbe” Kijevvel ebben a kérdésben.

„Az elmúlt napokban sikertelen volt az ukrán diplomaták minden kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak. Valójában elzárva tartják őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik felek jelenlétében zajlik, és megtagadják számukra a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel. A hivatalos diplomáciai csatornák, sajnos, figyelmen kívül hagyják az ukrán fél azon próbálkozásait, hogy konstruktív párbeszédet alakítson ki a magyar hatóságokkal” – fejtette ki a szóvivő a Facebookon.

Nyikolenko leszögezte: Budapest ilyen fellépése megkérdőjelezi az ukrán állampolgárok

Magyarországra szállításának magyar részről deklarált humanitárius indítékát,

és az emberi és alapvető szabadságjogok védelméről szóló európai egyezmény megsértésének minősülhet.

„Az ukrán külügyminisztérium ismételten azzal a követeléssel fordult a magyar félhez, hogy

hogy felmérhesse testi-lelki állapotukat, tájékoztassa őket jogaikról, és sürgős konzuli segítséget nyújtson” – tette hozzá a szóvivő.

Korábban a különleges körülmények között eltűnt személyekért felelős ukrán ombudsman tanácsadója kijelentette, hogy a 11 kárpátaljai magyarnak „bizonytalanok a kilátásai” az Ukrajnába való hazatérésre – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán külügyminisztérium pedig eddig azt állította, hogy a magyar miniszterelnök-helyettes nyilatkozataiból vált számára ismertté a 11 hadifogoly Magyarországra szállítása.

(MTI)

***

***

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 358 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feszojidnal
2023. június 20. 16:37
A retkesek csak követelőzni tudnak...
világbéka
2023. június 20. 11:43
Melyik az igazi és ki ez? Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége - Wikipédia Máltai_Lovagrend_A Élén Nagymester áll, aki jelenleg a portugál José Herceg, helyettese az altábornagyi rangú magyar Popper György, Sir Prof. Popper György Magyar Nagyperjel kitüntetése kmfap.hu http://www.kmfap.hu Popper György az IBSSA elnöke kitüntetésére, aki a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Magyar Nagyperjele, Popper György kettős állampolgár, egy takaros villában él a budai hegyvidéken, szobáiban tarka zászlók, színes egyenruhák és nemzetközi kitüntetések sorakoznak a falakon. Mégsem kelt különösebb feltűnést a sarki John Bull Pubban, legfeljebb egy "Szevasz, Gyuri"-ra futja a kocsmárostól. Pedig olyan munkája van, amit Magyarországon rajta kívül csak egy ember csinál: miniszterelnök. Popper úr a "Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége" elnevezésű, önmagát szuverénnek tekintő lovagrendi állam polgára és kormányfője, saját bevallása szerint a középkori máltai lovagok örököse. Sajnos nem ő az egyetlen: Magyarországon legalább három szervezet mondja magáról, hogy a máltai lovagok utódja Ma már nem a muszlim ellen védjük a világot, erre ott van az Egyesült Államok hadserege -mondta az origonak jókedvűen Bartha Árpád, a máltai lovagok orosz ágának magyar nagyperjele, aki még mindig büszke rá, hogy nemesi címerében levágott török fej emlékeztet a dicső múltra https://www.origo.hu/itthon/20081008-lovagrendek-magyarorszagon-lovagi-cimek-karitativ-tevekenyseg-maltai-lovagrend-es-tarsai.html
olajfa1
2023. június 20. 10:03
Ukránok... "KÖVETELNEK Magyarországtól"???... MILYEN DEMOKRATIKUSAK EZEK AZ UKRÁNOK!... Mintha talán másik ország lennénk... vagy tévedek?
optimiska
2023. június 20. 09:57
Szerintem ezek a srácok nem akarnak ukrán hivatalos pofát látni, még jó ideig, ezért az ukrán konzulnak kuss! Majd ha szükségét érzik akkor felkeresik, elvégre szabad emberek. Addig az ukránok várakozzanak türelmesen, és főleg csendben. Unalmas az állandó ukrán hiszti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!