„Ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kib*szott pofádat!” – egyszerre szólt be a történészeknek és a franciáknak a Napóleon-filmet rendező Ridley Scott

2023. november 20. 13:13

A Gladiátor rendezője szerint a franciák még magukat sem szeretik.

2023. november 20. 13:13
null

A héten kerül a magyar mozikba a 85 éves Ridley Scott legújabb, Napóleonról szóló történelmi filmje, amelyet már elkezdtek bírálni a kritikusok. Szerintük a többórás alkotásban több történelmi pontatlanság is látható, például amikor a francia császár seregei ágyúval lövik az egyiptomi piramisokat, miközben erről nem maradt fent írásos forrás.

Napóleon meghal, majd tíz évvel később valaki könyvet ír róla. Aztán valaki fogja azt a könyvet, és ír egy másik könyvet, és így 400 évvel később rengeteg fantázia van [a történelemkönyvekben]” – mondta erről a Sunday Timesnak a Gladiátor legendás rendezője, aki üzent is a fanyalgóknak: „Amikor történészek kritizálnak, meg szoktam kérdezni: Bocs, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kibaszott pofádat!” – mondta Scott.

A rendező külön kitért a franciákra is, akik az átlagnál több kritikát fogalmaztak meg a múlt heti párizsi bemutató után. ( A Le Figaro „Barbie és Ken a birodalomban” címmel aposztrofálta, a GQ France „mélységesen ügyetlennek, természetellenesnek és akaratlanul viccesnek” nevezte a filmet, Patrice Gueniffey életrajzíró pedig azt mondta a Le Pointnak, hogy „nagyon franciaellenes és britbarát”.) Minderre Scott reakciója annyi volt, hogy „a franciák még magukat sem szeretik”.

Nyitókép: Twitter

A filmben egyébként Napóleont Joaquin Phoenix alakítja.

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik