Civilizációs pont közeledik, amikor eldől, túlél-e az európai civilizáció

2023. november 14. 15:00

Létrejön egy egyedülálló agytröszt, amely hangsúlyosan keresztény válaszokat ad az értékvesztő Európa és benne a magyar társadalom problémáira és jön Földi-Kovács Andrea új műsora. Az Axioma Központ bemutatkozó rendezvényén jártunk.

2023. november 14. 15:00
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Emberi méltóságunk abból fakad, hogy minden más teremtménnyel szemben mi is Isten képmására vagyunk teremtve – hangzott el az Axioma Központ keddi bemutatkozó rendezvényén Budapesten. Az intézet alapító elnöke, Giró-Szász Áron ehhez hozzátette: a kereszténységen kívül nincs logikailag koherens és stabil meghatározása az ember méltóságának.

Az igazgató az eseményen arról is beszélt, az Axioma missziójának alapja az, hogy Isten szereti a világot, ebből fakadóan pedig szeretet és szolgálat jellemzi majd az új agytrösztöt. „Az igazság szeretet nélkül mit sem ér” – figyelmeztetett. Mindezt részletezve kifejtette: közéletileg aktív és tudatos kereszténységet szeretnének építeni, amely hatással van a világra. Attól, hogy valami meghatározó, nem feltétlenül uralkodó – oszlatta el azt a félreértést, hogy a keresztény civilizáció kizárólagosságra tartana igényt, ugyanakkor Giró-Szász Áron szerint a korszellemnek sem szabad behódolni, amely csöndre inti a keresztényeket és amely csak a személyes élvezetek keresésére ösztönöz. 

Minden szabad, de nem minden használ

Az aktuális korszellem naponta jelentkező fenyegetése ugyanis, amely a családokat és egyéneket leginkább mérgezi, a felborult szexuáletika, a szexualitás először identitássá, majd politikai termékké vált – figyelmeztetett, majd arról beszélt, 

a szexuális forradalom nem szabadított fel senkit, azonban tömegeket sebzett meg és rengeteg családot tett tönkre. 

Mindent szabad, de nem minden használ, figyelmeztetett Giró-Szász Áron, aki hozzátette: senki felett nem fognak pálcát törni, azonban kizárólag olyan gondolati- és értékrendszer adhat gyógyulást a társadalomnak, amely rendezett és koherens szexuáletikával rendelkezik. 

Olyan alternatívák és közpolitikai javaslatok megalkotására törekszik majd az Axioma Központ, amely megadja a szükséges válaszokat a magyar társadalmat ma érő kihívásokra. November végén új keresztény közéleti portált indít a központ, létrejön az Axioma Kiadó, Földi-Kovács Andreának pedig új műsora indul Carpe Deum címmel. 

Keresztényként gondolkodó keresztényekre van szükség

A rendezvényen előadást tartott az ADF International nemzetközi keresztény jogvédő szervezet stratégiai kapcsolatokért és képzésért felelős igazgatója is, aki hangsúlyozta: az értékvesztés folyamata egyre erőteljesebben tetten érhető civilizációnkban. Sophia Kuby szerint azonban mára már

a keresztényeknek is mindössze 4 százaléka hozza meg tágabb értelmű döntéseit a keresztény tanításokat véve alapul. 

Az igazgató a keresztény agytrösztök jelenkori Európában betöltött szerepét elemezve kiemelte, a romboló tendenciákkal szemben Magyarország védettebb, mint a többi európai állam, a figyelmeztető jelekre azonban nem szabad legyinteni. Az agytrösztök jelentősége éppen a figyelemfelhívás lehet. „A nyugati világ elsöprő erővel válik egyre inkább nem kereszténnyé” – mutatott rá, éppen ezért szükségesnek tartja a keresztény álláspont nyilvános képviseletét. Mint mondta, 

az a keresztény, aki komolyan is veszi hitét, ma veszélyeztetett faj”, ezért égető szükség van azokra a Krisztus-követőkre, akik megvallják hitüket és kimondják, amit hitük alapján gondolnak. 

A keresztény küldetés ma az, hogy elkülönüljünk a tömegtől – hangsúlyozta, majd a megalakuló központ figyelmébe ajánlotta annak programját, hogy a keresztény értékrendnek megfelelő meglátásokkal támogassa a társadalmi párbeszédet és akár a jogalkotást is. 

A föld sója és a világ világossága

A nyugat ma gazdasági-politikai instabilitással küzd, miközben morális dekadenciába és megosztottságba süllyed – emelte ki elemzésében a keresztény jogvédő szervezet munkatársa. Civilizációs pillanathoz közeledünk, elérkezhet az a pont, amikor elveszítjük a kapcsolatot azzal, ami korábban naggyá tett minket – figyelmeztetett, majd arról beszélt, drámai ideológiák, köztük a kulturális marxizmus támadása alatt állnak társadalmaink. 

Az előttünk álló kérdés az, milyen választ adhatunk ebben a civilizációs pillanatban mi, keresztények – a válasz pedig a só és a világosság, utalt Szent Máté evangéliumára: „Ti vagytok a föld sója és a világ világossága”

Arra vagyunk hivatva, hogy megőrizzünk mindent a gonosz által előidézett romlástól – figyelmeztetett, hozzátéve: ezzel párhuzamosan javítanunk kell a társadalom állapotán. 

Ha elveszítjük azt, ami kereszténnyé tesz minket, megszűnünk sóként működni – mondta, rámutatva arra, számos keresztény agytröszt és szervezet már csak a fősodor üzeneteit ismételgeti papagájként. 

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy hibás megközelítés defetizmusba merülni, vagy kivonulni a világból – ez nem az autentikus keresztény álláspont. A búslakodás és siránkozás keveset kínál és még kevesebb eredményt hoz – hangoztatta, hozzáfűzve: a helyzetelemzés után a fény szerepének felvállalása, a cselekvés következik. A kultúra alakításához és átalakításához arra van szükség, hogy elegendő ember gondolkodjon a fontos kérdésekről azonosan, nem elegendő azonban a keresztény gondolatiság terjesztése, 

szükség van a keresztény hálózatok és intézmények egymást segítő együttműködésére. 

A keresztény hit személyes jellegű, de egyben közösségi küldetése van, amelyet a többség elmulaszt szem előtt tartani. A közösségi aspektus kijelöli a mai keresztények feladatát, amely nem az önmagunkba fordulás. „A keresztény hit ereje nem egyeztethető össze egy köldöknézegető élettel, a posztkeresztény nyugatnak azonnali hatállyal szüksége van keresztényekre, keresztény gondolkodással” – hangsúlyozta budapesti előadásában Sophia Kuby. 

Nyitókép: Mandiner/Vágvölgyi Gergely

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 20. 11:47
Ha a Nyugat megpuccsolja Orbánt, akkor biztosra vehetö, hogy a magyarok viszont a pokolra kergetik azokat a belsö gazembereket, akik ebben segédkeztek. Gyurcsánynak lassacskán rá kellene ébredenie, hogy az életével játszik. Ö szinte biztos, hogy egy ilyen fordulatot élve nem úszna meg.
Palatin
2023. november 20. 11:43
Igen, az egy nagyon jó és fontos kérdés, hogy meddig lehet a természettel, az igazsággal, az ésszerüséggel, az emberséggel, a normalitással szembe menni. A szomorú hír az, hogy nagyon sokáig, de szerintem a határ 50 év körül van Addigra többségbe kerülnek azok, akik rádöbbennek a helyzet tarthatatlanságára. Szerintem legalább 2050-ig az örület fog a világban uralkodni. Ez Amerika térvesztésével fog csak megszünni. Az USA a fegyvereire fog támaszkodni, nem tehet mást, mert elveszítette a morális és politkai vonzerejét. Csak Európa áll mellette, de az is csak félelemböl és elesettségböl adódóan. Az USA fegyverei annyira hatékonyak, hogy azok ellen háborúval nem lehet gyözni. Ezért Kína már utat fog választani. Maga mellé fogja állítani a világ nagy részét, gazdaságialag, morálisan fogja sakk-mattolni az USA-t. Kina imidzse jó és arra fog nagy hangsúlyt helyezni, hogy még jobb legyen. Annyira jó legyen, hogy a fegyverek nem használnak ellene. Ez a kinai mentalitásból adódó stratégia
wombatmenhely
2023. november 15. 11:23
Az abortusz, a pornó és a buzulás + kapcsolt részei elleni fellépés nagyon is indokolt, de tartok tőle, hogy ez is káderpihentető/elfekvő lesz, némi pénzmosásos beütéssel.
allen9
2023. november 15. 10:07
Nyugat már halott. Nem haldoklik. Halott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!