Ezt a rezsimet meg kellene buktatni. De Magyarországon most nincs erő a radikális változáshoz

2023. október 12. 15:34

Lehet okokat, felelősöket keresni, de minél színesebb és rikítóbb a NER-valóság, annál sötétebb lesz. Interjú.

2023. október 12. 15:34
null
Parti Nagy Lajos
Parti Nagy Lajos
hvg

„Olykor egész műveken át nő hangján szól, Sárbogárdi Jolánnak még a szerzőséget is átengedte. Árnyékporocska címmel töredék ismeretekből összerakta Kner Piroska egyéniségét. Nagyobb odafigyelést követelnek az ilyen szerepjátékok, mint az átlagos prózai férfi hősök jellemének megformálása?
Nem, nem mondanám, e hősöknek, akik minden porcikájukban nők, a nyelvét kellett mindenekelőtt megtalálnom. Természetesen múlhat a szerző társadalmi és/vagy biológiai nemén, talán egy hosszú, bonyolult lélektani regény esetén lehet probléma, de az én írói tapasztalataim szerint ez nem akkora s nem olyasféle különbség, hogy ne lehetne könnyűszerrel női szerepekbe belehelyezkedni. Ahogy a melankolikus, depressziós lúzer szerepébe, hisz Sárbogárdi Jolán az. Az is. Meg író, szerelmes, becsvágyó.

József Attilát a Noteszban »továbbéltetni« csak-csak komolyabb fejtörést kívánt.
Éppannyi fejtörés, mint minden fontos, izgalmas munka. És noha jellege szerint tragikomikus, rengeteg örömöt okozott. Szövegörömöt. A felkérés egy öregkori József Attila-vers megírására szólt. Én töredékeket írtam, miket hősöm irkál a noteszébe egy elmeintézetben, ahová bezárták. Az így létrejött sorok rejtettebb vagy nyilvánvalóbb József Attila-parafrázisok, továbbírások. Persze ad absurdum, minden az, hiszen József Attila életműve megkerülhetetlen a magyar költészetben. Ahogy visszaemlékszem, nagyon kézre állt, úgy éreztem, a végtelenségig tudnám folytatni. Egyébként A test angyala írásakor is volt ilyesmi érzésem. De a túl sok egyszer csak túl kevés lesz. Tudni kell abbahagyni idejében.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. október 14. 06:59
"El a kezekkel Gyurcsánytól! Értelmiségiek nyílt levelet tettek közzé, amelyben tiltakoznak Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztése miatt. Az aláírók szerint az exkormányfő ellen koncepciós eljárás folyik. ...Kiállunk a Magyar Köztársaság koncepciós perrel fenyegetett korábbi miniszterelnöke mellett. Kiállunk a szabadságért, a jogállamért, a demokráciáért." Aláírók: Bauer Tamás (közgazdász)... Tamás Gáspár Miklós (filozófus) Radnóti Sándor (esztéta) ... Vásárhelyi Mária (szociológus) Fleck Zoltán (jogszociológus) Ungváry Rudolf (író) .... Heller Ágnes (filozófus) ... Halmai Gábor (alkotmányjogász) Iványi Gábor (lelkész) Demszky Gábor (jogász, szociológus) Gréczy Zsolt (újságíró) Vekerdy Tamás (pszichológus) Vágó István (televíziós műsorvezető) ... PARTI Nagy Lajos (író) .... Kuncze Gábor (volt országgyűlési képviselő) Donáth László (lelkész) ... .... Bródy János (zenész) .... van még kérdés? (nem csak a nevek érdekesek, hanem a FOGLALKOZÁSOK is, csupa léhűtő!)
omega
2023. október 13. 18:51
Ennek a baromnak az nem jut el az agyáig, hogy erre a "rezsimre" szavaz a magyarok többsége? Hogy akarja ez a seggfej megbuktatni a többséget? Pénzzel? "Amit nem tudsz megoldani PÉNZZEL, oldd meg SOK PÉNZZEL!" [Macskajaj film] De annyi pénze még annak a vén filantróp fasznak sincs!
papalimapapa
2023. október 13. 13:47
Egyetlen szóval jellemezhető ez a figura: faszfej.
MrStokes
2023. október 13. 10:32
Parti a kis f@sz okoskodó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!