Ifjabb Horthy Miklós avatta, ma már az enyészeté: egy pesti strand haláltusája

2023. augusztus 07. 14:51

Újpest népszerű fürdőjét, a Tungsram strandot 17 éve zárták be, azóta vár az új gazdájára az egykor tízezreket vonzó, közkedvelt létesítmény.

2023. augusztus 07. 14:51
Sal Endre
Sal Endre

Egy gyáros alapította és egy multi mondott le róla. A Tungsram strand 1938 júliusában nyitotta meg kapuit az újpestiek nagy örömére. A strand Aschner Lipót, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. dúsgazdag tulajdonosának az ajándéka volt, ezzel is a kedvében akart járni a gyára dolgozóinak. A strand avatóünnepségén ifj. Horthy Miklós, a kormányzó egyik fia is megjelent, aki a Magyar Úszószövetség elnöke volt akkoriban. 

Aschner még egy villamosvonalat is finanszírozott, hogy a dolgozói gyorsabban eljuthassanak a területre 

A Tungsram strand hamar közkedvelt lett, ám a megnyitón még megtapsolt Aschnert évekkel később a származása miatt koncentrációs táborba hurcolták, a gyára 100 ezer frankos váltságdíjjal tudta csak kiszabadítani. 

Ezt is ajánljuk a témában

A népszerű Tungsram strand bejárata egy 1961-ben készült fotón. 
Forrás: Fortepan/Barbjerik Ferenc

A strand népszerűségét a II. világháború után fokozta, hogy a Tungsram dolgozói kedvezménnyel, reggel hat és negyed nyolc között pedig ingyen használhatták, sőt, az újpesti, angyalföldi és újpalotai lakók is ingyen pancsolhattak kora reggel. Nem mellékesen sokszor járt a strandon több újpesti focista is, így Bene Ferenc, később pedig Törőcsik András is, és a strand nagymedencéjében rendszeresen pólómeccseket tartottak. 1988-ban például a strandon fogadta a Tungsram a Szolnok együttesét a bajnoki elődöntőben, a fürdőzők pedig örömmel vették az ingyen látványosságot. A tízezer napi látogatóra méretezett strand sokszor tömve volt, és kevesen tudják, hogy egy közkedvelt magyar film jeleneteit is a területen vették fel. Az 1966-ban bemutatott Hideg napok című alkotásban Latinovits Zoltán és Darvas Iván is főszerepet játszott. 

A strand mindennapjaihoz hozzátartozott Csukor László úszómester is, aki ötven éven át látta el a feladatát. 

Ő egyébként több ember életét is megmentette, egy esetben pedig lovakat is partra segített 

Történt, hogy a strandhoz közel első Duna-szakaszon egy szekér belezuhant a folyóba. Csukor nem tétovázott, nemcsak a bakon ülőt mentette ki, de a lovakat is, amelyeket mélybe húzott a szekér. A víz alatt, késsel vágta el az istrángot, így az állatok is megmenekültek. 

Így néz ki az egykori versenymedence manapság
Forrás: 2A Ingatlan Kft.

A Tungsram strand életében aztán a rendszerváltás elhozta az agóniát. A gyárat az amerikai General Electric vásárolta meg és a strandban már nem láttak fantáziát. 

Azóta tart a kálváriája. Végül 2004-ben zárták be

Az épületek, medencék azóta szinte az enyészetté váltak. Az egyik üres, gazzal benőtt medencében még látható a strand egyik látványossága, a gomba, ám az állapota annak is lehangoló. A most felröppent hírek szerint megint megpróbálják értékesíteni a területet, ám arra kevés az esély, hogy ismét benépesedjen a Tungsram strand, ahol egykor Bene Ferenc focizott és Latinovits Zoltán forgatott filmet…
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. augusztus 07. 17:01
Komolyan mondom, hogy vérnyomás csökkentő kell ehhez e a sok szeméthez! ÉN született újpesti vagyok, a gyerekkoromat a Tungin és a a még régi Rómain töltöttem. Megváltozott a világ miért ezt a kormáynt basztatjátok minden szarért, amiről azt sem tudjátok, hogy milyen volt. Nem Orbán Viktor adta el, hanem Feritek!
Gullwing
2023. augusztus 07. 16:15
Szomorú hogy igy lesz enyészeté amiben a multi nem lát pénzt.. Aschner megépítette az amcsi bezárja...
Walhalla
2023. augusztus 07. 15:38
A komcsik adták el, a D209-es vezetésével 150 millió dollárért. Vajon mennyi volt a jutlékuk belőle? Meg mindeféle állami kedvezményt is adtak hozzá, majd a bibsik szétlopták a céget. "Magyarországon 1993 márciusában szokatlan közlemény, a TUNGSRAM Rt. (továbbiakban: Társaság) 1993. március 16-án tartott rendkívüli közgyűlésének határozata jelent meg a Cégközlönyben: „A részvényesek úgy döntöttek, hogy egy 17 milliárd forintos alaptőkeemelés érdekében első lépésként a Társaság alaptőkéjét 9 542 000 000-ról 47 700 000 forintra csökkentik a kibocsátott részvények felülbélyegzésével oly módon, hogy a jelenlegi 200 Ft névérték helyett minden részvény 1 Ft névértékű lesz."
2023. augusztus 07. 15:30
Valamikor régen én is voltam azon a strandon, és nagyon kellemesnek találtam. Kicsit távol volt Zuglótól, ezért nem jártam oda túl gyakran... Kár érte, hogy már nem üzemel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!