Áll a bál a roma önkormányzatnál, a testület százmilliókkal tartozik a bíróság szerint

2023. július 14. 11:05

A Belügyminisztérium és a Fővárosi Törvényszék szerint nincsenek rendben a pénzügyi elszámolások, az ORÖ az iskoláit félti. A katasztrofális helyzetet tetézi, hogy a testület elnöke súlyos vádemelés alatt áll. A kormány részéről állítják, segítenének megoldani a problémákat.

2023. július 14. 11:05
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

 

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) gazdálkodására a a Belügyminisztériumnak nincs rálátása vagy ráhatása, azt kommentálni nem kívánja – közölte lapunkkal a tárca. A napokban a Népszava arról cikkezett, hogy a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt az ORÖ nem kapja meg a költségvetési támogatását, a bankszámláját inkasszálták, vagyis a szervezet a technikai csőd állapotába került. Erről

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese levélben tájékoztatta a képviselőket, mondván, a „helyzet kritikus, szinte kilátástalan”.

Ezt is ajánljuk a témában

Lakatos állítja, bár a Belügyminisztérium megígérte, hogy legalább az ORÖ fenntartásában működő sziráki és tiszapüspöki iskola után járó állami támogatást átutalja, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság nem intézkedett annak érdekében, hogy az inkasszóval terhelt számláról az adóhatóság ne emelje le az összeget. Érdemes megjegyezni: jogilag erre aligha van lehetősége.

A belügyi tárca közlése szerint az ORÖ-nak nyújtott „költségvetési támogatások felhasználásának ellenőrzése, az azokról készített beszámolók elfogadása a Belügyminisztérium jogszabályokban rögzített kötelezettsége”. A BM még júniusban pert nyert a Fővárosi Törvényszéken.

Az ítélet arra kötelezi az önkormányzatot, fizessen vissza a Belügyminisztériumnak mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódjának 527 100 000 forintnyi, még 2016-ban folyósított támogatást, 

annak ügyleti és késedelmi kamatait, valamint a perköltséget, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a korábban feljegyzett eljárási illetéket.

A nem jogerős ítélet megállapította: a támogatások elszámolása során az ORÖ olyan súlyos hibákat és hiányosságokat vétett, melyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését, ezért a követelés jogszerű. A testület eleve késedelmesen nyújtotta be elszámolásait, azok alkalmatlanok az elszámolási kötelezettség teljesítésére, a támogatási időszakon kívül eső és el nem számolható tételeket – például korábbi támogatás visszafizetése – is tartalmaznak. A bíróság megállapította azt is, hogy a kormány részéről méltányos módon több alkalommal is felhívták az ORÖ-t a hiányosságok pótlására, annak ellenére, hogy egyszeri mulasztása esetén is helye lett volna a teljes támogatási összeg visszakövetelésének.

Mi lesz az iskolákkal?

Megkeresésünkre közölték azt is, 

a Belügyminisztérium számos alkalommal egyeztetett az önkormányzattal annak érdekében, hogy az általa fenntartott iskolák hozzájussanak a normatív támogatásokhoz.

 A tárca az egyeztetések alkalmával egyértelművé tette: hiába utalja át a köznevelési normatívát, ahhoz az inkasszó miatt nem tudnak hozzájutni. Az egyetlen megoldás az, ha az inkasszó kibocsátójával, vagyis a NAV-val megállapodnak, és így köztartozásmentessé válnak. Csakhogy a BM szerint az ORÖ ettől a lehetőségtől szóban és írásban határozottan elzárkózott.

További adalék, hogy a köznevelési államtitkárság munkatársai július 10-én ismét egyeztettek az ORÖ képviselőivel, a tárca pedig továbbra is vizsgálja az érintett két iskola működőképességéhez szükséges feltételek biztosításának lehetőségeit – tudatták.

A Népszava korábban, még májusban arról cikkezett, hogy a  BM összesen közel 540 millió forintot követel, ennek egy részét, 323 milliót immár végrehajtás útján, az adóhatóság közreműködésével próbálja beszedni. Bár azóta bírósági döntés igazolja, az ORÖ vitatja a fizetési kötelezettséget.

Súlyos örökség az elnök elleni vádemelés

A roma önkormányzat az anyagi problémáktól függetlenül sem él meg könnyű éveket. Megírtuk: idén februárban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Agócs Jánossal szemben. Az ORÖ elnökét két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állítják bíróság elé.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünkön Lakatos Oszkár, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2023. július 14. 17:29
Mééé mee cigány vagyok?
nempolitizalok-0
2023. július 14. 13:26
A gazdag cigányok még gazdagabbak lettek.
Player1
2023. július 14. 12:44
Nézzük a JÓ OLDALÁT! Ezek után KI akar egy pénztelen önkormányzat tagja lenni? ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN MEGSZŰNIK!
Player1
2023. július 14. 12:40
Most nagyon MEGLEPŐDTEM...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!