Le Monde: A pápa Budapesten kényes egyensúlymutatványra kényszerül

2023. április 28. 08:14

A francia lap szerint a pápa legutóbbi, 2021-es látogatása során fagyos volt a hangulat Ferenc pápa és Orbán Viktor között.

2023. április 28. 08:14
null

A Le Monde két újságírója, Sarah Belouezzane, római kiküldött tudósító és Jean-Baptiste Chastand bécsi tudósító a hétvégi budapesti pápalátogatással kapcsolatban arról értekeznek, hogy hogyan fog telni Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök pénteki találkozója. Úgy látják, a szentatya kényes egyensúlymutatványra kényszerül majd, hiszen vannak olyan témák, amelyekben nem ért egyet a két vezető.

A szerzők szerint a pápa legutóbbi, 2021-es látogatása során fagyos volt a hangulat a két államférfi között, sőt, egyenesen feszültnek mondható a viszonyuk. Azt írják, az Eucharisztikus kongresszus alatt „röviden, a sajtótól elrejtőzve beszéltek egymással". Úgy látják, a köztük lévő ellentét oka, hogy az Orbán által elképzelt identitás, és a migráció ellenes határozott küzdelem nincs összhangban Ferenc pápa álláspontjával, aki megválasztása óta a menekültek befogadásáért lobbizik.

Ugyanakkor a szomszédban zajló háború változtatott a helyzeten

 „Ferenc pápa szemében Orbán Viktor – aki hasonló állásponton van a háborúval kapcsolatban, mint a szentatya – újra »szimpatikus személy« lett, jegyezte meg egy szentszéki diplomata”.

Ferenc pápa azon az állásponton van, mint a magyar miniszterelnök, hogy véget kell vetni a háborúnak, aki a Le Monde szerint szereti „békepártiságát” hangoztatni.

Hozzáteszik, a háborús helyzet jelentősen megváltoztatta a „magyar állami hatalom által irányított média” hozzáállását a pápához, aki eddig túlságosan védelmébe vette a bevándorló muzulmánokat, mostanra a narratívájuk szerint a béke hordozója lett.

Az újságírók hozzáteszik, ellensúlyozandó az oroszbarát országban esedékes látogatást, a pápa április 27-én az ukrán miniszterelnököt fogadta Rómában.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. április 28. 12:51
ezek nagyon ostobák... maguktól, vagy van az a pénz....
Kotucso
2023. április 28. 11:54
A Szentatyának kinyílt végre a szeme. Csak azt nem értem, hogy a vezető országok médiái miért foglalkoznak egy ilyen kis, a libsik szerint jelentéktelen, elszigetelt országgal nap mint nap.
Lajoss
2023. április 28. 11:44
Ördögűzés?! :)
Péterffy
2023. április 28. 11:17
"oroszbarát országban esedékes látogatást" Oroszbarát az anyátok picsája. Azért mert hangosan ki merjük mondani, hogy az USA hazudik? Semmivel nem teszünk többet, mint Swájc. Függetlenek vagyunk a témában. Őket miért nem címkézitek oroszbarátnak?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!