Már nem támogatják annyian az Európai Uniót a magyar fiatalok körében, mint korábban

2023. március 25. 08:15

A magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra – ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól –, 19 százaléknak negatív véleménye van.

2023. március 25. 08:15
null

Elsősorban a fiatalok körében csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon – derül ki az Eurobarometer  felméréséből – a kutatást idén január 12. és február 6. között végezték 1040 fős mintán az Európai Bizottság megbízásából –, amelyről a Telex számolt be.

Most a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra, ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól. A válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye van az EU-ról. A jelentés szerint a támogatottság itthoni mérséklődése elsősorban a fiatalok miatt történt, ebben szerepet játszhat, hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek

nem pályázhatnak a jövőben uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

A többi korosztályban is csökkent az EU népszerűsége. Az Európai Unióba vetett bizalom tavaly nyáron 56 százalék volt, idén télen már csak 50 százalékos. Ugyanakkor az Európai Unión belüli demokráciában még mindig jobban bíznak a magyarok, mint az itthoniban. Az EU más polgáraihoz hasonlóan Magyarországon is nagyjából a lakosság 52 százaléka elégedett az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszlépésekkel.

Nyitókép: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. március 21-én.MTI/Balogh Zoltán

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik