Kiemelt beruházás lett az OPNI helyén megvalósuló nemzetközi magániskola

2022. április 20. 18:59

Így úgynevezett településképi véleményezési eljárást sem kell vele kapcsolatban lefolytatni.

2022. április 20. 18:59
null

Az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely alapján kiemelt beruházássá nyilvánították az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén megvalósuló iskolafejlesztést, valamint meghatározták a rá vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket – olvasható az epiteszforum.hu-n.

Ennek alapján a beruházással érintett, 11186/6 helyrajzi számú ingatlan alrészletén és az ebből telekalakítással létrejövő ingatlanon oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el. 

A kiemelt beruházásokat taglaló 83/2021. (II. 23.) kormányrendelet annyiban is módosult a mostani rendelettel, hogy az iskolafejlesztés a kiemelten közérdekű beruházások közé is bekerült, és településképi véleményezési eljárást sem kell vele kapcsolatban lefolytatni.

Egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél

A 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi, egyre rosszabb állapotú műemlék épületkomplexum sorsában 2020-ban állt be új fordulat, amikor egy törvény alapján az ugyanakkor létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen mint „közfeladat ellátásához szükséges terület”.

A két éve meghatározottak alapján egy nemzetközi, bentlakásos intézmény létrehozása a cél, amely középfokú oktatást nyújt majd tandíjért cserébe, az épületre vonatkozó konkrét tervekről azonban egyelőre nem tudni részleteket. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban az épület megmeneküléséről beszélt, és arról, hogy felújítják a fejlesztés keretében.

A Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként alapított, nagy múltú, leggyakrabban Lipótmezőként emlegetett elmegyógyintézet Ferenc József rendeletére épült az 1860-as években, késő romantikus stílusban, Zettl Lajos tervei szerint. Közel 140 éves működésének 15 éve történt bezárása vetett véget.

Nyitóképen az OPNI épülete. Fotó: MTI / Fotó: H. Szabó Sándor

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 21. 13:07
Akkor ez nagy mutyi és nagy disznóság. Egy magánberuházás, tehát nem közhasznú, amit az állam eltitkol még a saját hivatalai, szervei elöl is.
szemlelo
2022. április 21. 10:33
Kíváncsian várom, hogy lesz-e belőle valami. Az egész egy igen kemény dió. Az épület óriási, már a bezárás előtt is eléggé le volt pusztulva, ami azóta csak fokozódott. Szerencsére - ahogy láttam - a betört ablakokat általában pótolták, ami a teljes pusztulást megakadályozta. A telekre további épületeket nem lehet építeni - elvileg, bár ez nyilván átírható. A magam részéről elképzelni sem tudtam, hogy az ilyen peremfeltételek mellett egyáltalán lehet-e vele valamit kezdeni, vagy megvárják, amíg összeomlik. Az eredeti funkcióban is kétséges volt, hogy megéri-e üzemeltetni. Egy modern épületben nyilván sokkal olcsóbban lehet egy "tébolydát" fenntartani. De a megszüntetése egy nagy telek-spekuláció bevezetése volt. Ugyanis sokkal nagyobb volt a kertje, mint manapság - egészen fönt volt a vége a Hárshegyre vezető sétaútnál. Mivel nem tartozott a Pilisi Parkerdőhöz, elvileg fel lehetett volna építési telkeknek parcellázni. Ezt az utolsó pillanatban megakadályozták, építési tilalmat jegyeztek be rá, emiatt az OPNI megszüntetését kijáró befektetők hoppon maradtak. De az épület meg üresen.
Ninini
2022. április 21. 04:13
Szerintem teltházas lesz hamar, ha nem engednek be mindenféle ideológiákat, maradnak tudásközpontúak.
retsag
2022. április 20. 21:31
Nem örülök neki. Az eredeti funkciójában kellene helyreállítani, és márki kapitányt, fletót, perintfalvit, bolondrobit, ordítozós bernit, majompofájú tordait, brécizsoltit, parizerkirályt azzzonnal bezárni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!