Vidéki egészségügyi intézményeket záratna be Márki-Zay Péter

2022. január 21. 09:44

Tavaly ősszel fejtette ki egy interjúban a baloldali jelölt, hogy megszüntetné a vidéki sürgősségi és szülészeti ellátást.

2022. január 21. 09:44
null

Tömegével záratna be egészségügyi intézményeket Márki-Zay Péter, aki egy tavaly őszi interjúban beszélt arról, hogy a vidéki településeken a sürgősségi és a szülészeti ellátást is megszüntetné. Közben baloldal jelöltje az egészségügy fizetőssé tétele mellett is kampányol, s ennek jegyében legutóbb azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.

Márki-Zay és az egészségügy

Márki-Zay Péter jelentősen leépítené az egészségügyet. A baloldal jelöltje tavaly ősszel részletesen beszélt arról, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, s hogy a szolgáltatórendszer számos egységét záratná be, elsősorban vidéken.

 – mondta. A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelése erős hasonlóságot mutat a 2010 előtti baloldali kormányok politikájával. Emlékezetes: A Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg Magyarországon, köztük az országos pszichiátriai és neurológiai intézetet, az aktív kórházi ágyak számát pedig elképesztő mértékben – összesen 16 ezerrel – csökkentették.

Hogy csinálta Gyurcsány?

Gyurcsányék ezzel párhuzamosan több kórházban felszámolták az aktív ellátást, és úgynevezett elfekvőket alakítottak ki. A 2010 előtti baloldali kormányok alatt összesen több mint 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. A közvetlen betegellátásból megközelítőleg 250 milliárd forintot,

az Egészségbiztosítási Alapból pedig majdnem 400 milliárd forintot vettek el.

Így bírálta Márki-Zay a polgári egészségügyi politikát

Márki-Zay még a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné: egy 2019-es Facebook-videójában az Alkotmánybíróságot bírálta, amiért az átengedte a Fidesz által kezdeményezett, 2008-as szociális népszavazás kérdéseit. Ismeretes: az érvényes referendumon a voksukat leadó magyarok több mint négyötöde döntött úgy, hogy nem kérnek a Gyurcsányék által bevezetett újabb sarcokból. Azonban ha a baloldali jelöltön múlna, akkor a magyar betegeknek még ennél is többe kerülne az ellátás, hiszen szinte a teljes egészségügyet fizetőssé tenné.

Mint egyik korábbi cikkünkben felidéztük, Márki-Zay egy 2018. márciusi kampányfórumon arról beszélt, hogy

vagyis magánkézbe adná az egészségügyi szolgáltatást, a kórházakat és a rendelőintézeteket is.

Emlékezetes: Gyurcsányéknak is voltak hasonló intézkedései. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz tiltakozása ellenében vitték keresztül például a laborszolgáltatás, az étkezés, a betegszállítást, a vagyonkezelés és az üzemeltetés kiszervezését. Utóbbi kapcsán több önkormányzat is nehéz helyzetbe került 2010 előtt, amikor csődbe mentek azok a magáncégek, amelyekkel privatizációs szerződést kötöttek a helyi kórház üzemeltetésére.

Márki-Zay és a bizarr érvek

Eközben Márki-Zay egyre bizarrabb érvekkel bizonygatja, hogy a magánegészségügy térnyerése a lakosság érdekeit szolgálná. Talán a legszürreálisabb okfejtésében, egy tavaly decemberi fórumon azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.

 – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Márki-Zay azért küldené a magyar betegeket az ázsiai szubkontinensre, mert szerinte az indiai orvosoknak nagyobb tapasztalata van az ott népbetegségnek minősülő szemproblémák kezelésében. Figyelemre méltó, hogy már a következő mondatában önellentmondásba keveredett, hiszen azt is hozzátette: olyan helyre ideális mennie a betegeknek, ahol MRI-berendezés is van, márpedig az indiai egészségügy nem a népbetegségek kezelésére bevetett csúcstechnológiákról híres. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az USA-ban több tíz millió embernek semmilyen biztosítása nincsen, és még a meglehetősen drága fizetős rendszer sem fed le minden betegséget.

(Mediaworks Hírcentrum)

Nyitókép: AFP/John Thys

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2022. január 21. 13:42
Üdvözlök mindenkit , mondja el valaki hogy egy ilyen Kanadába diszidált "magyar" kanadai állampolgár aki Kanadában porszívókkal házalt, széles vigyorral osztja az észt Magyarországon és miniszterelnöki ambiciói vannak, ennek az ürgének vannak követői. Igaz ott van a fletó egy biciklitolvaj leszármazottja akinek még iskolai végzettségi igazolvány se nincs még is ő mondja meg a tutit, ilyenek vagyunk mi magyarok mindenki az orunknál fogva vezet és mi élvezzük hogy még a gatyánktól is megszabaditanak
rókabácsi
2022. január 21. 12:14
trágyával etett ostoba ME jelölt!
Pitypangocska
2022. január 21. 12:11
Tetszik, hogy ilyen "felkészült" ellenzéki miniszterelnök-jelöltünk van. Ezek szerint ő célja a magyarok kiirtása. Minden hazai és külföldi szakember győzi hangsúlyozni, hogy a járványok korába léptünk. Ez a szép és nagyon okos ember pedig eü. intézményeket akar bezárni. Ki az, aki még mindig támogatja???
Istók3
2022. január 21. 11:47
"Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében" Nem mondott ilyet. Tessék utánanézni! A fönti mondat föltehetőleg innen származik: https://telex.hu/belfold/2021/09/12/marki-zay-peter-nem-vinne-a-videkiektol-messzire-az-egeszsegugyi-ellatast Ez egy miniszterelnök jelölti vita leírata. Bele kell nézni az eredetibe, és ki fog derülni, hogy MZP nem ezt mondta, hanem kb. az ellenkezőjét. A telexes újságíró írt butaságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!