Nemzetközi díjat nyert a budavári Lovarda tetőszerkezete

2021. november 06. 08:29

Azt írják, az eredeti formájában újraalkotott, vörös és zöld angol palával fedett tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló.

2021. november 06. 08:29
null

A nemrég újjászületett budavári Lovarda eredetivel megegyezően újjáépített vörös és zöld angol palával fedett tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát – írja a PestBuda. Hozzátették: az épület a kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában hozta el a legjobbnak járó elismerést. A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett

Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát.

Az eredeti formájában újraalkotott impozáns, vörös és zöld angol palával fedett tető nemzetközi viszonylatban is egyedülálló értéket képvisel – írja közleményében a Várkapitányság.

Erős mezőny, kiemelkedő eredmény

A németországi Marburgban rendezték meg nemrég a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) világbajnokságát, amelyen négy kategóriában – homlokzat, magastető, lapostető és fémtető – 11 országból 80 pályaművet értékeltek, írják. A Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést. A mostani újjáépítést a Várkapitányság irányította, a vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a HOREX Kft. végezte.

Mint írják, az IFD egy világméretű szakmai szervezet, amely 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A szövetség 1988 óta rendez tetőfedő világbajnokságot, ahol Magyarország rendszeresen képviselteti magát. Az IFD Award-on idén szinte az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így nagyon erős mezőnyben indultak a magyar épületek. A világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő

Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban, az eredetivel megegyezően kövessék az eredeti terveket.

A 30 méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetet a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész Királyi Palotát is fedték, írják.

Fotó: Várkapitányság

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gabsimen
2021. november 06. 22:55
Nem, hanem találják ki pontosan, hogy egy adott épület milyen szerepet tölt be egy adott programban és egy részletes, kidolgozott tervvel találják ki, hogy a létesítmény hogyan fogja a saját költségeinek legalább egy részét kitermelni. Hasonlóan, mint a hajdúsági Moto GP pályánál, ahol ki van találva, hogy évente 200 rendezvénynappal számolnak, amelybe beletartozik gyorsasági motorsversenyek idehozatala (MotoGP, Superbike), illetve a létesítmény bérbeadása a közeli BMW gyárnak az ott fejlesztett autók tesztelésére. Itt egy üres termet bérbeadnak meghirdetnek lesz ami lesz alapon. Ráadásul ez a terem semmi versenyelőnyt nem tud nyújtani más hasonló termekhez képest, mert bár szép belülről, de kicsi, ráadásul nehezen is megközelíthető. Mégis kinek lehetne ezt bérbeadni? Mitől jobb, mint egy normális iroda nagyobb terme? Semmivel. Az, hogy van benne egy kávézó még az nem egy nagy kunszt, ha a kávézó saját költségeit tudja fedezni az már egy nagy eredmény, de az amúgy díszes épület felújítását abból nem lehet finanszírozni. Nagyon valószínű (s az egész Palota későbbi felújításánál is ez majd meg fog látszani), hogy állami dotáció nélkül az egész nem lesz fenntartható, vagy csak úgy, mint Edinboroughban, hogy a Palotába s a körülötte levő részre majd csak borsos áron lehet majd belépni (az edinboroughi várba a belépő 20 font körül van). Azt már még meg se akarom említeni, hogy az egész Hauszmann rekonstrukció és bővítés már 1900-ban is egy túlméretezett projekt volt egy olyan országban, amelynek a területe 2/3-al nagyobb volt, mint a mostani. Ráadásul az eredetileg elképzelt funkcióját, mint uralkodói rezidencia, már akkor sem tudta betölteni. Persze, ha érzelmi alapon közelíti meg valaki a Vár felújítását akkor az egy nagyon jó dolog, hogy az amúgy nagyon szép épületeket végre felújítják, csak értelmi (s leginkább ezt gazdasági oldalról értem) alapon nem biztos, hogy megéri ez az egész, de legalábbis nem feltétlenül ebben a formában és volumenben.
I am being lied to
2021. november 06. 16:53
Persze a Lovardába nem Bige László szarvascsordája kerül. Naná, hogy nem.
Dr. Greta Grünberg
2021. november 06. 16:50
A migránsoknak kellene inkább menekültszállásokat építeni, oda meg pocsékolás a sok kényelmetelenül avittas giccses ciráda, az emberek kirablása. Azért szívárványos fényvisszaverő felületet vagy világítást még mindig kaphat, sőt! A vár mindenkié!
Ninini
2021. november 06. 16:47
Elképesztő kincseink vannak, amik egy fél évszázada egyre csak romlanak. És mikor végre egy kormány hozzáfog visszaadni őket a kezünkbe, vannak, akik képesek ezt támadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!