Freund Tamás: Az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

2020. július 09. 08:44

A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat.

2020. július 09. 08:44

Építeni lehet a Belügyi Tudományos Tanáccsal és az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal hosszú évek óta meglévő jó tapasztalatokra, kiterjesztve azt valamennyi tárcára - mondta a Magyar Nemzetnek adott, csütörtökön megjelent interjúban Freund Tamás, az MTA frissen megválasztott elnöke. A Széchenyi-díjas agykutató szerint az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez.

Az MTA elnöke hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás óta az Akadémia, és nem annak tagjai, politikamentesen működik. Úgy vélte, kisebb korrekciókkal, az irányítási struktúra átalakításával továbbra is az MTA lehetne a legjobb gazdája a kutatóhálózatnak. E nélkül azonban más stratégiát kell választani a tudós köztestület küldetésének ellátására, ez pedig a 18 ezres köztestületi tagság aktiválása.

Valódi tudomány és áltudomány

Elnöksége egyik legfontosabb feladatának nevezte eloszlatni azt a tévhitet, miszerint kétféle tudomány van, az egyik a „kormányzathoz közeli szellemi térben”, a másik meg azzal szemben. „Egyszerűsítve valóban lehet kétféle tudományról beszélni: valódiról és álról” – fogalmazott. Kifejtette: a tudósoknak nem az a feladatuk, hogy valamilyen megoldást támogassanak vagy éppen ellenezzenek, azt kell bemutatniuk, hogy a választható lehetőségek közül melyek azok, amelyeket tudományos tények támasztanak alá. „Arról szeretném meggyőzni a kormányzatot, hogy egyedül a Magyar Tudományos Akadémia az a szervezet, amely az említett alapvonalat az adott pillanatban rendelkezésre álló legszélesebb körű tudományos ismeretek alapján meg tudja húzni, hiszen szinte valamennyi PhD-val rendelkező kutatót egyesíti, függetlenül a politikai, ideológiai hovatartozástól” – mondta.

Hozzátette: azt viszont a tudós közösségnek kell világosan látnia és elfogadnia, hogy a politikai döntéshozó letérhet az objektív tudományos tények által ajánlott útról, de a felelősség ezek után a politikáé. Az MTA elnöke szerint egy nemzeti intézmény nem lehet ellenzékben. Hangsúlyozta, hogy csak a teljes tudományos közösséget reprezentáló intézmények képesek biztosítani a független, transzparens és pártatlan, a tudományos kiválóságot, a multidiszciplinaritást, az etikai vonatkozásokat és a társadalmi összefüggéseket összegző tanácsadást a politikai döntéshozóknak.

Akadémiánkon is ki kell alakítani a tudományos tanácsadás intézményes formáját, amely hidat képez a tudományos közösség és a szakpolitikai döntéshozók között. Ennek létrehozatalához haladéktalanul hozzá kell kezdenünk a jogi keretek, a személyi, szervezeti és működési feltételek biztosításával” – nyilatkozta Freund Tamás a Magyar Nemzetnek.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gendibal
2020. július 09. 13:48
Freund Tamás: Az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben ezért hajbókolni kell és kinyalni a hatalom seggét.
tevevanegypupu
2020. július 09. 11:00
Nem is értem..összevetve Hómann Bálint és Lukács György munkásságát, hogy lehet az, hogy ez utóbbi gyilkos és gyilkos ideológiával fertőző alak lehet bármiféle magyar intézetnek,intézménynek tagja..és Hómann miért nem lehet..Ez kérem Magyarország..a magyar kormány még mindig fél valakitől vagy valamitől?Hogyhogy nem mer végre erélyesebben fellépni és a fenébe elküldeni a tanácsköztársaság és 1956 gyilkosait és utódaikat? Ezzel az erővel akár szavazhatnánk is újra Gyurcsányra..mit változott a közélet? Szinte semmit..a legnyomorultabb gazemberek még mindig itt vannak..
Emmanuel Goldstein
2020. július 09. 10:07
Az MTA autonómiáját az Alaptörvény védi. Ha a kormány ennek ellenére kiheréli és korlátozza a működését, akkor a tudósoknak kötelességük megvédeni magukat.
Reggedieh
2020. július 09. 09:34
Meghallgattam. Sajnos túl idealista. Hogy a 18000 köztestületi tag menjen el gimnáziumokba köröket alapítani? Hogy az osztályok majd rávehetők a kormánnyal való együttműködésre? Hogy a kutatóintézeti háló visszavihető az MTA-ra? -- csupa délibábos elképzelés. Milyen pénzből aktivizálja magát a köztestületi tagság? A felét sem keresik annak, mint egy utcaseprő Bécsben (ott a kötelező minimum 1500 euró), állandóan mellékmunkákat kell vállalniuk, s eközben menjenek gimnáziumi köröket szervezni, Hol él ez a Tamás? megfigyelve a személyiségét, ha ez lehetséges, mondom: ez az idealisztikus gondolkodás egyoldalú, tájékozatlan. Hogyan gondolja, hogy az MTA-s munkásőr-rezesbanda majd feladja a pozícióit? El van tévedve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!