A Fidesz a többiek gyengeségének a tükrében erős

2017. október 18. 17:32

Ha a kampányt jól csináljuk, akkor ebből lehet 50 körzet is, és akkor már kormányváltás van. Interjú.

2017. október 18. 17:32
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

„Ha nagyjából elhiszi, amit mérnek, akkor is bízik abban, hogy verhető a mostani kormány?

Abszolút.

Pedig nem néznek ki másképpen a számok, mint 2014-ben.

Nem ez a fő kérdés. Tíz évig voltam közvélemény-kutató, és nem is voltam szerintem rossz, úgyhogy talán az én számból hitelesen hangzik, hogy a közvélemény-kutatások egy csomó mindent nem tudnak megmutatni.

A mostani adatok azt mutatják, hogy a Fidesz a többiek gyengeségének a tükrében erős. Ám a Fidesz támogatottsága messze nem olyan acélos, hogy a helyzeten ne lehetne változtatni. Az ellenzék az elmúlt időszak csetlés-botlásaival egyszerűen elvette a saját táborának is a kedvét attól, hogy bemondják, hogy kire szavaznának, vagy akár azt tudják ígérni, hogy elmennének szavazni. De ez könnyen megfordulhat. És ha az ellenzék képes lenne legalább a biztosan nyerhető körzetekben kihirdetni, hogy kik lesznek a kormányváltás jelöltjei, akkor szerintem ez visszaadná a hitet, mert sikerélményt adna.

Abban is biztos vagyok, hogy 2018-ban az emberek sokkal nagyobb mértékben fogják megosztani az egyéni és listás szavazataikat, mint 2014-ben. Minden politikai rendszernek van egy tanulási folyamata. Az első választási rendszert, ami 1990-2010 között volt érvényben, az emberek 1998-ra tanulták meg használni. Akkor a második fordulóban lehetett látni, hogy tökéletesen megértették, hogy mi ennek a rendszernek a lényege.

Az ellenzék baloldali része várhatóan nem fog egy nagy közös listába rendeződni, de a szavazók fejében az egyéni jelöltek esetében ki fog termelődni az az induló, akit a Fidesz kihívójának tekintenek majd. Ezért szerintem sokkal több egyéni helyet meg fog tudni nyerni az ellenzék, mint korábban.

Nagyon nem mindegy, hogy egy pártnak mekkora a támogatottsága, de ebben a rendszerben nem csak ez számít. Majdnem ugyanennyire számít, hogy a szavazóik hol vannak. Az összes felmérést úgy olvasom, hogy a Fidesz tábora el fog csúszni Budapestről és a nagyobb városoktól a kisebb településekre. Ami szerintem borzasztó, mert bár engem sokan egy pesti libsinek tartanak, valójában egy nyírségi parasztgyerek vagyok a lelkem mélyén még mindig, és ezért rosszul viselem, hogy milyen nehezen építkezik a progresszió a kistelepüléseken. De ha választásmatematikailag nézem, akkor ez a helyzet azt jelenti, hogy az elvben nyerhető körzeteket most könnyebb lesz elvinni.

Ráadásul Budapesten és a nagyvárosok többségében nincs érdemi beágyazottsága a Jobbiknak. Úgyhogy akik a városokban kormányváltást akarnak, azok szerintem be fogják húzni a baloldali jelölteket. Ha most kiírnák a választást, és a baloldali pártok nagy része a legfontosabb körzetekben megállapodna, akkor már most minimum 30 körzetet megnyerne az ellenzék. És ha a kampányt jól csináljuk, akkor ebből lehet 50 körzet is, és akkor már kormányváltás van.”

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2017. október 20. 05:47
Karácsony! Hiteltelen vagy a végletekig és teljesen indifferens, hogy nyírséginek, 10 évig sikeres közvélemény kutatónak, pesti libsinek tartod magad, a lényeg , amilyennek mi, a Sokaság látunk. Vendégkakasként, momentán szemétdombodon, Zuglóban is mutogatod képességeid, de amit a szoclib. 2010-es nagy bukása óta műveltek Orbán és a FIDESZ lejáratása céljából, mást sem csinálva, gyomorforgató. Ettől persze ők sem tökéletesek, de Ti, Gyurcsányotokkal az élen, a 0 %-os Fodorkával bezárva, még sokkal rosszabbak és hiteltelenebbek vagytok. Sikeres bűnbak-kutató még lehetsz, de ott keresd, ahol van, ne ott, ahol nincs!
brekker
2017. október 19. 15:04
Az lesz a Werber trükkje a mostani választásoknak, hogy minden egyes egyéni jelöltet személy szerint akarnak lejáratni, és csak egy igazi esélyes "ellenzéki" jelöltet fognak valójában támogatni. Nem kell ehhez semmilyen program, senki "kormányfőjelölt", csak az, hogy "tűrhetetlen" a helyzet és "változás" kell. 2002-ben, amikor a szocik a Dunán úsztatták , hogy "Állítsuk meg a Fidesz hazugsággyárát", ugyanezt játszották, csak akkor még volt ellenzéki miniszterjelölt, aki elmondta, hogy tulajdonképpen ugyanazt akarják folytatni, mint a Fidesz, csak jobban. Miután tönkretették 2002-2010 között az országot, ezt már nem játszhatják el, marad a pőre gyűlölet, amivel jó ballib szokás szerint az ellenfelüket vádolják.
atila68
2017. október 19. 12:12
Kedves Gergely! Osztán 50 százalékos közalkalmazotti béremelés e lesz?
zolizolizoltan
2017. október 19. 11:58
Kedves Gergő! A közvélemény kutatóhoz szólok. Nem mindegy, hogy az ellenzék szavazatait akarod maximálni, vagy a Fideszét minimalizálni. Mindkét stratégia győzelemhez vezethet, de ha elvéted a választást, akkor bizony a Fidesznek újra kétharmada lesz. Minden körzet más és más, ezt Zugló polgármestere tudja a legjobban. Nem lehet minden körzetre optimális stratégiát megszabni. Van ahol az ellenzéki szavazatokat kell maximálni, van ahol a Fidesz szavazatokat kell minimalizálni. A szavaidból azt veszem ki, hogy csak az egyik lehetőségbe gondolkodsz, az ellenzéki szavazatok maximálásában. 2014-ben már bebizonyosodott, hogy a balliberális maximum 25-30% között van. 2018-ban kevesebb szimpatizánsa lesz a balliberális oldalnak, mint 2014-ben volt. Nem lenne jobb mindkét verzióban gondolkodni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!