Magyarul is ki kell írni Kolozsvár nevét

2017. február 21. 15:53

Az elsőfokú ítélet szerint ki kell helyezni a többnyelvű kolozsvári helységnévtáblát. A kolozsvári polgármesteri hivatal viszont fellebbez az ítélet ellen.

2017. február 21. 15:53

A Kolozs megyei törvényszék kedden meghozott elsőfokú ítélete szerint magyar nyelven is ki kell írni Kolozsvár nevét a város bejáratainál. Az ítélet kivonatát a kolozsvári táblabíróság portálján hozták nyilvánosságra kedden. A város polgármesteri hivatalát a Minority Rights egyesület perelte be, de a perhez 370 kolozsvári polgár is csatlakozott.

Szőcs Sándor, az egyesület elnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy igazságos döntés született. Hozzátette, nagyon megküzdöttek a kedvező ítéletért.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője a Mediafax hírügynökségnek elmondta: mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. február 21. 23:06
Úgy tűnik, hogy a román bíróságok azért mégsem olyan roppant gecik.... Lehet, hogy van ahol a törvényesség a szempont? Amúgy fájdalom Kolozsvár valóban nagyon kevésbé magyar. Legalább 15-20 éves az általam ismert adat, akkor volt a lakosság 20%-a magyar. Azóta ez nyilván sokat romlott. De a statisztikákat leszarva is látható a dolog. Marosvásárhelyen bemész egy boltba, kocsmába, akárhova, nagyjából 70% esélyed van, hogy szót értesz magyarul. A lakosság majdnem fele magyar, a románok nagy része valamennyit beszél magyarul. A turistákkal szemben különösképp hajlandóak elővenni a magyar tudásukat, helybeliekkel szemben nem annyira. Kolozsváron ez szinte esélytelen. Nem kevés az olyan magyar, aki már törve beszéli az anyanyelvét. :( Nyilván tök feleslegesen és tengernyi anyázásra okot adva, de leírom: Marosvásárhelyen több cikluson át magyar városvezetés volt. Állandó probléma volt a kétnyelvű helységnévtáblák kérdése. A 90-es hadakozás óta nyílt agresszióval senki sem mer próbálkozni, de a magyar feliratot a táblákon rendszeresen átfestették. Aztán a magyarok elvesztették a vezetést, román irányítás alá került az önkormányzat. A polgármester egyik első intézkedése volt, hogy a városháza elé kitette a város helységnévtábláját 2 példányban. Magyarul és románul. Ezzel egy időben rendeletet hoztak, hogy a kitett táblák a város hivatalos jelzései, a rongálásuk szigorú büntetést von maga után. Azóta nem divat lefestegetni a magyar táblákat. Szóval nem minden fekete-fehér... Van ember rendes, meg van szar. A nemzetiség, vallás és egyéb tulajdonságok még ez után jönnek...
Akitlosz
2017. február 21. 17:41
"A kolozsvári polgármesteri hivatal viszont fellebbez az ítélet ellen." Amiből látszik, hogy uralni akarja a települést, nem pedig szolgálni.
Akitlosz
2017. február 21. 17:40
Az a szomorú, hogy mindezért pereskedni kell. Errefelé az van, hogy a polgármesterek úgy állnak hozzá, hogy bármilyen nyelven, bármilyen betűkkel ki lehet írni a település nevét, ha azt akárcsak egy kis csoportja a lakosságnak is akarja. Miért ne? Na és ha nem tudják elolvasni a rovásírásos helységnévtáblát? Az kit zavar és miért? Elolvasás nélkül is lehet tudni, hogy mi áll rajta nem? De.
Laci bá
2017. február 21. 17:05
Nyugi, másodfokon majd újra betiltják a magyar nyelvű feliratot. Így megy ez egy mintademokráciában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!