Szijjártó: Tovább erősödhet a magyar-osztrák barátság

2016. június 21. 19:54

A súlyos válsághelyzetek szokatlan reakciókat idézhetnek elő, és még a legjobb barátok is hajlamosak meggondolatlan kijelentéseket tenni, de a barátság ereje abban mutatkozik meg, hogy ezen a későbbiekben túl tudnak lépni – fogalmazott Szijjártó Péter, amikor átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Hans Niessl burgenlandi kormányfőnek, az Osztrák Szociáldemokrata Párt tartományi vezetőjének.

2016. június 21. 19:54

Magyarország és Ausztria barátságát a közelmúlt megpróbáltatásai sem rendíthetik meg, sőt a két ország barátsága tovább erősödhet – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután kitüntetést adott át Hans Niessl burgenlandi tartományfőnöknek. Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta Hans Niesslnek érdemei elismeréseként, a kétoldalú kapcsolatok erősítéséért végzett munkájáért. Az elismerést a burgenlandi kormányfőnek, az Osztrák Szociáldemokrata Párt tartományi vezetőjének Szijjártó Péter adta át.

A külügyminiszter az eseményen kifejtette: még a legszorosabb barátságban is van jobb és kevésbé jó időszak, amely próbára teszi. Az elmúlt időben Magyarország egyik legrégebbi ilyen kapcsolatát, a magyar-osztrák barátságot komoly megpróbáltatások érték a körülmények miatt – mondta. Szijjártó Péter szerint az EU történetének legsúlyosabb kihívását éli át jelenleg, a bevándorlási válsághoz fogható nehézségekkel alapítása óta nem kellett szembenéznie. A súlyos válsághelyzetek szokatlan reakciókat idézhetnek elő, és még a legjobb barátok is hajlamosak meggondolatlan kijelentéseket tenni, de a barátság ereje abban mutatkozik meg, hogy ezen a későbbiekben túl tudnak lépni – magyarázta.

A határ összeköt, és nem elválaszt minket”

A tárcavezető beszédében méltatta a szoros magyar-burgenlandi kapcsolatokat, mint mondta, Magyarország az osztrák tartományok közül Burgenlanddal folytatja a legszorosabb együttműködést. „A határ összeköt, és nem elválaszt minket”, de a súlyos kihívások közepette küzdeni kellett azért, hogy ezt a mondatot ma hitelesen ki lehessen mondani – vélekedett. Hozzátette: Hans Niessl sokat tett azért, hogy ne elválasszon, hanem összekössön minket a határ még a legsúlyosabb időkben is. Szijjártó Péter megjegyezte: ma jobban átjárható a magyar-osztrák határ, 12 kilométerenként van lehetőség a határátlépésre.

A külügyminiszter azt is felidézte, hogy a múlt héten a bevándorlási helyzetről egyeztettek a magyar és az osztrák belügy-, illetve védelmi miniszterek. A két ország egyetért abban, hogy ha támogatják a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országokat, akkor nem lesz szükség olyan intézkedésre, amely hátrányosan érintheti a magyar-osztrák határ mellett élőket.

A tárcavezető méltatta a tartományfőnök tevékenységét, mint mondta, Hans Niessl elkötelezetten dolgozik a magyar-osztrák és a magyar-burgenlandi kapcsolatok erősítéséért, mindig tárgyszerűen közelített Magyarországhoz. Arra kérte az osztrák politikust, hogy a továbbiakban is maradjon elkötelezett partnere Magyarországnak.

Niessl szerint a kihívások leküzdésére kell összpontosítani 

Hans Niessl azt hangsúlyozta: mivel Magyarország Burgenland közvetlen szomszédja, mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak az országgal. Burgenlandnak több mint 350 kilométeres közös határszakasza van Magyarországgal – tette hozzá.

A tartományfőnök is üdvözölte a magyar és osztrák miniszterek múlt heti tárgyalását. Felidézte, hogy annak idején Burgenlandban vágták át a vasfüggönyt, és bár az szimbolikus lépés volt, jól mutatja, hogy ha nehéz időkben összetartanak, az bizalmat teremt és erősíti a kapcsolatokat. Ha a magyar-osztrák együttműködésben voltak is nehézségek, arra kell összpontosítani, hogy miként lehet megküzdeni a kihívásokkal és Magyarország és Ausztria javára tevékenykedni – emelte ki Hans Niessl, hozzátéve: továbbra is mindent megtesz a kétoldalú kapcsolatok erősítéséért.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2016. június 22. 12:35
Zselés Tüsi ezt mindenhol elmondja - szinte szóról szóra.
barang
2016. június 22. 07:47
bakker. herr Niessl a szabdasagparttal kormanyoz. a közös nevezzö amit talaltak: az olcso magyar munkaerö visszaszoritasa. azt hiszem a schattendorfi atkelö a legszebb szimboleum mely herr Niessel munkassagat bemutatja: reggel es este atlepni tilos. kiveve traktorral. (ertsd: azt nem szeretnenk, ha csorikam magyarok a mi falunkon at jarnank mosogatni, de azert az osztrak gazdanak at kell tudnia jönnie, hogy müvelhesse a maoi földjeit)
Knerten
2016. június 22. 04:30
Végéhez közeledik az alkotmánybírósági vizsgálat, soha ilyen közel nem voltak még a sógorok az új választás kiírásához. Íme, nyugati szomszédunk, a mintademokrácia, akik kioktatnak minket "európai értékekből". És persze fociból. Lol.
Tintamin
2016. június 21. 23:16
:)))))) Putyin kampanyat ugyesen tolod, te szarhazi, csak a dezintegracio a lenyeg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!