Több mint 37 milliárd forintnyi támogatás kifizetését függesztette fel az EU

2016. március 29. 17:32

Szabálytalanságok miatt három Európai Uniós támogatási program kifizetéseit függesztette fel az EU összesen 121 millió euró értékben. A szabálytalanságokról az Európai Bizottság már 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot, a szükséges szabályok bevezetésére azonban nem került sor, így felfüggesztették a támogatást. Magyarország esetén nagyjából 217 milliárd forintnyi támogatás kifizetését szakította meg, vagy függesztette fel az EU.

2016. március 29. 17:32

Az Európai Unió különböző szabálytalanságok miatt 121 millió euró (mintegy 37,5 milliárd forint) Magyarországnak járó fejlesztési támogatás kifizetését függesztette fel – tájékoztatta egy neve elhallgatását kérő uniós forrás kedden. A 2007-2013-as pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó fejlesztési támogatások közül három programot érintő támogatás folyósításának felfüggesztéséről döntött az Európai Bizottság március 23-án.

A neve elhallgatását kérő forrás úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a bizottság 2015 szeptemberében megszakította három uniós finanszírozású program támogatását, majd 2016. március 23-án fel is függesztette a pénzek kifizetését. A múlt szerdai döntés 121 millió euró kifizetését érinti. A bizottság akkor kezdi meg az összeg további folyósítását, ha a Magyarország kijavítja a szabálytalanságokat és adott esetben büntetést (korrekciót) is elfogad.

Volt fél év a szabálytalanságok kijavítására, nem történt meg

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében értesítette Magyarországot arról, hogy megszakítja a programmal kapcsolatos kifizetéseket, mivel az ellenőrzés során szabálytalanságokat találtak a program irányítása körül és ellenőrzési rendszerében. Erről és a szükséges szabályozások bevezetéséről a bizottság levelet küldött Magyarországnak. Ezeket a szabálytalanságokat Magyarország azonban nem orvosolta a rendelkezésére álló hat hónap alatt, aminek az lett a következménye, hogy a bizottság szerdán felfüggesztette a kifizetéseket – közölte a forrás.

Tájékoztatása szerint az első, figyelmeztető lépést követően könnyebb lett volna újraindítani a folyamatban lévő programok támogatását, mint most, a második lépést – vagyis a kifizetések felfüggesztését – követően. Ekkor szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá az érintett programot, aminek akár olyan következménye is lehet, hogy az országnak a támogatás egy részét vagy akár egészét is vissza kell fizetnie az uniónak.

Most a magyar hatóságok feladata, hogy a bevezessék a kért szabályozásokat. Amennyiben azok teljesülnek, a bizottság kész akár azonnal folyósítani a támogatási összeget – hangsúlyozta az ügy részleteit ismerő szakértő. Elmondta: a múlt szerdai döntés három programot érint, amelynek részleteiről Magyarország tájékoztatást adott a bizottságnak. Az unió azok szabályszerűségét ellenőrizni fogja.

A közlés szerint más, függőben lévő kérelmekhez kapcsolódóan Magyarország esetében mintegy 700 millió eurónyi, 217 milliárd forintnyi folyamatban lévő támogatás kifizetését szakította meg vagy függesztette fel az uniós bizottság. Ebbe az összegbe beletartozik a most felfüggesztett 121 millió eurós fejlesztési forrás is.

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hazug politikusok
2016. március 31. 05:24
Tavaly több mint 1000 milliárd forinttól esett el a magyar kormány mert nem adott pénzt az EU. Évente több 100 milliárd forintnyi támogatást kell vissza fizetnünk az EU-nak.
maanzaad
2016. március 30. 07:23
Az EU megint téved! A talpig becsületes keresztény magyar kormány, aki Európa élére repítette az országot, nem követ el sem hibát, az pedig teljességgel elképzelhetetlen, hogy ne korrekt módon pályáztatna. Itt van például a szorgalmas gázszerelő, és földműves ügyvéd esete.......:))))))))))))
Tintamin
2016. március 30. 07:13
NAHAT, EZEK A MAGYAROK LOPNAK!?!?
áfonya
2016. március 30. 07:09
Eu most nem ér rá rendezni a támogatás kifizetését ,el van foglalva a betolakodóival ,simogatja őket szelídíti a vadakat. Eunak nem sürgős a kifizetés a betolakodók az elsők ,majd ami marad a gyarmatoknak. Fidesz kormány rendezi a kifizetéseket mint ahogy rendezni tudta a 2002-2010 években mszp-szdsz deficit miatt nem fizették ki a támogatást ,a túlzott adósság felszedése miatt ,,érdekes akkor a ballibbek nem aggodtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!