Németh Lászlóné: 13 százalékkal lesz olcsóbb az áram Paks bővítése után

2014. február 24. 17:36

Akár 1200 forint is lehet a magyar vállalkozások bevétele a paksi atomerőmű bővítése kapcsán – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, aki szerint 13 százalékkal csökkenthető lesz a villamos energia ára a fejlesztés kapcsán.

2014. február 24. 17:36

A számítások szerint 13 százalékkal csökkenthető lesz a villamos energia ára, ha Pakson megvalósul a kapacitásbővítés, azaz megépül a tervezett két erőművi blokk; ez a gazdaságélénkítést, a befektetők vonzását segíti – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter paksi sajtótájékoztatóján hétfőn.

A paksi atomerőmű biztonságosan, kiszámítható módon és megfizethetően működik, nem lehet kérdés a kapacitás-fenntartás szükségessége - jelentette ki a miniszter.
 
A  magyar vállalkozások számára nagy lehetőség, hogy részt vegyenek a beruházásban - hangsúlyozta, jelezve: az orosz fél a leendő beszállítókat pályáztatni fogja, Magyarországnak azonban ebben véleményezési, felül bírálati joga van.
 
Németh Lászlóné hozzáfűzte: a beruházás számos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint a szükséges szakmai utánpótlás-képzés révén az oktatásban is jelentős számú munkahelyet teremthet. A 40 százalékos magyar beszállítói részvétel a hazai vállalatok árbevétel-növekedése a 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, ez számottevő adóbevételt hoz az államháztartás számára is - jegyezte meg.
 
A nemzeti fejlesztési miniszter szólt arról, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a források hatvan százaléka gazdaságfejlesztést szolgál, véleménye szerint ez az erőmű-beruházásra való felkészülést is segítheti. Az MTI kérdésére úgy vélekedett: kifejezetten erre a célra keretet kellene nevesíteni, de az általános vállalkozásfejlesztési programokban is találhatnak forrást a leendő beszállítók.
 
Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók körének azonosítása, eddig közel 400 cég jelezte részvételi szándékát a blokkok létesítésében.
 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pedroamigo
2014. február 25. 11:39
Hol vannak a számítások Lacinéni?
császár
2014. február 25. 10:47
Ki a jóistennek jutott eszébe ezt a kedves Németh nénit szerepeltetni. Már a Fidesz sem akar nyerni? Egy szakértői kormány jön. Na végre.
gregoripehh
2014. február 25. 09:52
Na ez a "nyócelemis" is mindig ugyanazt "hajtogassa", mint egy papagáj.
Shom_Ford_All
2014. február 25. 08:46
"Számítások támasszák alá..." mondta így a mondta így a miniszterasszony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!