Martonyi szlovák bocsánatkérést vár a Benes-dekrétumok ügyében

2013. március 19. 18:58

Martonyi János külügyminiszter kedden megerősítette, múlt heti pozsonyi tárgyalásai során felvetette a Benes-dekrétumok kérdését szlovák partnerének azzal, hogy „a kölcsönös kiengesztelődéshez és a múlt lezárásához vezető útra a szlovákiai magyarok irányába történő bocsánatkéréssel kellene lépnünk”.

2013. március 19. 18:58
Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a Külügyminisztériumot, hogy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapokban hétfőn megjelent interjújában azt közölte, ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Benes-dekrétumok ügyében. 
 
A szlovák miniszter arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e Pozsony részéről egy olyan bocsánatkérés a szlovákiai magyaroktól, mint amilyet 1990-ben a kárpáti németek irányában fogalmazott meg a szlovák kormány, kifejtette: „Igen. Ám Magyarországgal kapcsolatban lényegesen összetettebb ügyről van szó. Az ilyesmihez két félre van szükség. Ahhoz, hogy ilyen érzékeny dolgok megoldódjanak, ki kell alakítani a megfelelő légkört. Két éve ez még elképzelhetetlen volt. Ma már elképzelhető.”
 
Lajcák szerint Pozsonynak érdeke, hogy a cseh-német kiegyezéshez hasonlóan szintén rendezze a dekrétumok ügyét Budapesttel.
 
Martonyi János erre utalva kedden az MTI-vel azt közölte, egyetért szlovák kollégájával abban: a két ország között erősödő bizalmi viszony és az intenzív kormányközi kapcsolatok lehetővé teszik, hogy azok a témák is napirendre kerüljenek, amelyek tekintetében a felek álláspontja alapvetően ellentétes volt egymással.
 
Elmondta, megbeszéléseik során megerősítették, hogy a kérdés rendezése közös érdek. Martonyi János közölte azt is, örömmel nyugtázta, hogy Miroslav Lajcak úgy nyilatkozott, a cseh-német kiegyezéshez hasonlóan Pozsony is lehetőséget lát a dekrétumok problémájának rendezésére Budapesttel.
 
Martonyi János a múlt heti pozsonyi útja során ellátogatott a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) székházába, ahol hangsúlyozta, bizonyos kérdésekben jelenleg a csendes diplomácia eszközei célravezetőek. Hozzátette: megelégedéssel nyugtázta, hogy Berényi József, az MKP elnöke is úgy nyilatkozott: „megjelent az első reménysugár, hogy kezelni lehet ezt az érzékeny kérdést”.
 
Martonyi János szerint a szlovák külügyminiszter nyilatkozata további alapot ad arra, hogy a Benes-dekrétumok ügyét rendezni tudják. 
 
„A kollektív bűnösség elve még történeti összefüggésben is elfogadhatatlan a mai Európában” – fűzte hozzá.
 
Edvard Benes csehszlovák államfőnek a második világháború után kiadott dekrétumai alapján telepítettek ki hárommillió szudétanémetet és hurcoltak meg félmillió szlovákiai magyart.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. március 19. 21:08
yesssssssss, na végre a sarkára állt a külügy
fogd a pénzt és kuss
2013. március 19. 20:26
ez a minimum és a rendszer/módszerváltás óta most jutottunk el odáig h egyáltalán vki hibatalosan is fel merje hozni a témát... eu szégyen...
kuwiq
2013. március 19. 20:15
És én még azt hittem, hogy valami komoly van készülőben, egy megállapodás mondjuk a vagyonelkobzások jogtalanságáról, autonómiáról, cserébe nem firtatjuk a területeket. Ehelyett mondják, hogy bocs? Na ja, túl szép lett volna...
heather
2013. március 19. 20:06
"Egy nép, egy nemzet vagyunk." ??? Akkor szeretném, ha Martonyi az alább felsorolt hazafiak: - Balla Zsófia, Bárándy Péter, Báthori Csaba, Csányi Vilmos, Ferge Zsuzsa, Fischer Iván, Gombár Csaba, Györgyi Kálmán, Halmai Gábor, Heller Ágnes, Jancsó Miklós, Kilényi Géza, Komoróczy Géza, Konrád György, Kornai János, Kulka János, Laki Mihály, Láng István, Lengyel László, Majtényi László, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Réz Pál, Soós Károly Attila, Standeisky Éva, Szilágyi Ákos, Szilágyi János György, Tarr Béla, Teplán István, Tóth Krisztina, Várhegyi Éva, Váradi András, Venetianer Pál, Závada Pál - figyelmét is felhívná, hogy egy emberként álljanak ki a Benes-dekrétumok ellen Felvidéken, a magyar zászló égetése ellen Erdélyben, a magyar kokárdák pannonhalmi diákokról történő letépése ellen Kárpátalján, a vajdasági magyar fiatalok bántalmazása ellen, stb is... ja, hogy az nem megy... kár :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!