Egyeztetne a kormánnyal az Elmű-Émász

2013. március 25. 14:28

Az áramszolgáltató csoport igazgatóságának elnöke szerint életképtelenné vált a lakossági áramellátás magyarországi rendszere, ezért mindenképpen szükségesnek tartja a kormányzattal való egyeztetést. Egyben cáfolta az extraprofitról szóló állításokat.

2013. március 25. 14:28

A lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetést tart szükségesnek a kormányzattal az Elmű-Émász – mondta a csoport igazgatóságának elnöke a társaság hétfői sajtóbeszélgetésén.

Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra – közölte Marie-Theres Thiell, azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.

Az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így a 2013-as évre a társaságcsoport szintjén sem várnak nyereséget – jelezte.

A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást - tette hozzá.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsandár
2013. március 25. 18:50
==Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra – közölte Marie-Theres Thiell, azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.== Na, ja! Az extraprofitot nem közvetlenül markolják fel az "illetékesek". Az ELMŰ-ÉMÁSZ, az EON, az MVM, Gázművek, a Főtáv és egyéb nagy víz-szennyvíz és energiaszolgáltató cégek már húsz évvel ezelőtt létrehozták a maguk "kiszervezett holdudvarát", Rt.-ket, Kft.-ket, Bt.-ket, egyéni vállalkozásokat "üzemeltetési, karbantartási, fejlesztési, beruházási" célokra. Ők ezeknek fizetnek a semmiért, ezek pedig visszaosztják a megfelelő összegeket a megfelelő illetékesek zsebébe. Így keletkezik és így tűnik el a pofátlanul magas extraprofit. Ez duplán rossz, mert egyrészt lopnak - ebben a szférában húsz év alatt úgy 50-60 ezer milliárdot - másrészt sem valós hálózatfenntartás, sem fejlesztés nem történik, vagyis minden maradt a régiben. Persze hasonló az eljárás más nagy média, szolgáltató, üzemeltető és egyéb építő és kivitelező cégeknél is. Nyilván nem kivétel a Közgép sem. Magyarország, ma.
koronaszepe
2013. március 25. 16:24
A luxusprofit az államnál van - beszerzés, nagykereskedelem, adók-járulékok -,de mégis a szolgáltatóval fizetteti ki a kormány a demagógia felárát. Olyan, mintha azt mondaná, hogy drága a benzin, a luxusprofit a benzinkutasoknál van. Ép eszű befektető nagy ívben elkerüli az országot.
kjkj945
2013. március 25. 16:14
Szegény T Heil!!!
kukagyerek
2013. március 25. 15:44
Pereskedő féllel, nincs egyezkedni való!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!