Újra előkerült a 13. havi nyugdíj ötlete

2013. január 09. 16:39

Kormánykörökben felmerült a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésére, az államkincstárban már háttérszámítások folynak – értesült az Index. Az újra bevezetett 13. havi nyugdíjat utalvány formájában kaphatják meg a nyugdíjasok.

2013. január 09. 16:39

A 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány: a tervezet előkészítésére, illetve a szükséges háttérszámítások elkészítésére már fel is kérték a Magyar Államkincstárat  – értesült az Index.

Valóban van ilyen irányú gondolkodás, de kevés konkrétumot tudok” – fogalmazott az Index állami pénzügyi intézménynél dolgozó forrása. A hírportál úgy értesült, hogy informális beszélgetéseken egy, a magas jövedelmekre kivetett szolidaritási adó ötletéről is hallott. Ezzel a költségvetési hiány növelése nélkül lehetne folyósítani a 13. havi nyugdíjat.

A hírportál információi szerint ez a juttatás abban térhet el az MSZP által korábban bevezetett rendszertől, hogy nem pénzben, hanem Szép-kártyán, Erzsébet utalványon vagy más cafeteria-elemekben jutnának hozzá a nyugdíjasok.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzője az Indexnek elmondta, hogy a költségvetésben van mozgástér a 13. havi nyugdíj kifizetésére. Hozzátette, hogy ha a kormány valamilyen utalványon keresztül folyósítaná a pluszjuttatást, akkor azzal az lehet a célja, hogy annak egy része ne áramoljon ki az országból. Ezzel a megoldással ugyanis az extra juttatást a nyugdíjasok csak Magyarországon költhetnék el.

Összesen 531 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krotak
2013. január 10. 11:31
A 13-ik havi nyugdíj feltehetőleg kacsa. Inkább arányosítani kellene; számolják ki, hogy az 5,2% mekkora összeg, s osszák el a nyugdíjasok számával, kapjon mindenki azonos összegű emelést. Nyugdíjasként miért értékesebb ember a volt főmérnök, mint a volt takarítónő?
kukagyerek
2013. január 10. 11:05
"Újra előkerült a 13. havi nyugdíj ötlete" Közeleg 2014! Majd utána visszaveszik, különböző formában, meg ürügyekkel.
Wazze
2013. január 10. 08:58
"Újra előkerült a 13. havi nyugdíj ötlete" A kampány elkezdödött....
sellafield1957
2013. január 10. 08:09
ha a választás előtt fél évvel bevezetik , aztán utána 2 héttel eltörlik, az unortodoxia jegyében , akkor a költségvetésnek sem árt, és a fidesz is megkapja a szavazóit... sőt még az mszp is mikor kiderül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!