Kövér: Nem erkölcsi kérdés az adósságátvállalás

2012. december 12. 20:09

Nem a helyi képviselők, közösségek felelősségét kell keresni, hanem az államszervezet átalakításának keretében nyitni egy új fejezetet a gazdálkodásban is – fogalmazott az Országgyűlés elnöke szerdán a Baranya megyei Sásdon.

2012. december 12. 20:09
A megörökölt adósság terhének továbbcipelésével semmiképpen sem lehet azon települések polgárait büntetni, akiknek korábbi vezetői nem voltak előrelátóak – mondta Kövér László, aki szerint nem lehet azokat a vezetőket sem büntetni, akik a 2010-es választások után az adósságot előidézők helyébe léptek.
 
„Nem a helyi képviselők, közösségek felelősségét kell keresni, hanem az államszervezet átalakításának keretében nyitni egy új fejezetet a gazdálkodásban is, és ennek egyik elemeként tehermentesíteni az önkormányzatok jelentős részét” - mondta.
 
Hangoztatta ugyanakkor, hogy a jövőben szigorú szabályok akadályozzák meg az önkormányzatok ilyen mértékű eladósodását.
 
Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Baranya 301 településéből 175 érintett a konszolidációban, tőlük az állam mintegy 38 milliárd forint adósságot vállal át. Utalt rá, hogy a kormány döntése értelmében az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát teljesen, az ennél nagyobbakét pedig 40-70 százalékos mértékben vállalja át az állam, többi között a helyi bevételeket figyelembe véve.
 
A politikus jelezte: a konszolidációval Sásd és a környező települések is nagy tehertől szabadulnak meg, sok község már napi működési gondokkal küszködött.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2012. december 13. 12:20
... hanem választási.
nisz
2012. december 13. 08:36
„Nem a helyi képviselők, közösségek felelősségét kell keresni, hanem az államszervezet átalakításának keretében nyitni egy új fejezetet a gazdálkodásban is, és ennek egyik elemeként tehermentesíteni az önkormányzatok jelentős részét" Kövér elvtárs! Azért van némi ellentmondás e mondatában. Ha nincs felelősségkeresés, ha nem nevezik meg az eladósodás felelőseit, (alkalmasint jogi lépésekkel egyetemben) akkor ugyan hogyan lehetne tehermentesíteni az önkormányzatokat az adóssággeneráló képviselőktől!?
Hardrada
2012. december 13. 02:15
És mégis hogy akarnak új fejezetet nyitni a gazdálkodásban azzal, hogy a szarul gazdálkodókat jól megjutalmazzák? A nadrágszíjat összehúzó, felelősen gazdálkodó polgármesterek most kurvaanyázva verhetik a fejüket az asztallapba, hogy ők miért nem építettek csili-vili főteret, bicikliutat, meg akármit hitelből. Tanulság? Legközelebb okosabbak lesznek, és jól eladósodnak, a kormány majd úgyis kimenti őket...
huttinger
2012. december 13. 01:13
"""Nem a helyi képviselők, közösségek felelősségét kell keresni,..""" A pazarló fideszes önkormányzatok megkapták a feloldozást. Bravó Kövér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!