LMP: Lyukakat tömköd a kormány

2010. október 16. 12:11

Az LMP szerint az egykulcsos adó és a társasági adó csökkentése miatt kell költségvetési lyukakat tömködnie a kormánynak. Az energetikai és kereskedelmi szektor túlhatalma ellen ők is fellépnének, ám adók helyett inkább a szabályozásra fektetnének hangsúlyt.

2010. október 16. 12:11

A kormány által szerdán bejelentett és szombaton nyilvánosságra kerülő adótervezet a kabinetben tapasztalható fejetlenség bizonyítéka - olvasható a Lehet Más a Politika közleményében.

Az LMP szerint a kapkodás oka az, hogy az Orbán-kormány a józan ész határain túl is az egykulcsos adóhoz és az alacsonyabb társasági adóhoz ragaszkodik. Ez az ökopárt szerint növeli a társadalmi egyenlőtlenséget és bevételkiesést okoz. A zöldek ugyanakkor támogatják az energetikai vállalatok extraprofitjának megtörését, illetve a hiánycél tartását.

Nem sarcokkal, hanem szabályozással és erős hatóságokkal kell megtörni az áruházláncok és energetikai cégek túlhatalmát. Valódi változást az érintett szektorok esetében csak egy hatékony és a helyi gazdaságot támogató szabályozás hozhatna” -szögezik le.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igo-Vandar
2010. október 17. 14:02
"A zöldek ugyanakkor támogatják az energetikai vállalatok extraprofitjának megtörését, illetve a hiánycél tartását." Én meg támogatom minden - a "világválság" közepette is - extraprofitot termelő és/vagy azt az országból kihordó ágazat válság-adóztatását. Csak mert olyan aljas demagóg vagyok, hogy úgy gondolom, a középosztály nem bír fenntartani egy egyre növekvő szociális hálót, megtermelni 3 millió nyugdíjas nyugdíját, fizetni az államadósságot, betömni azokat a lyukakat, amelyek az előző kormány által oly fantasztikusan menedzselt EU projektek visszafizetési kötelezettségeiből keletkeztek, eltartani ennyi bankárt, brókert, és haszonlesőt, miközben ezek a levegővételért is tartják a markukat... S mindezek mellett még felnevelni azt az új nemzedéket az "ingyenes" oktatási rendszerben mely megtermeli majd a mai "szingli" nemzedék nyugdíját, azokét a szingli emberekét, akik gyermekvállalás hiányában meg tudták tartani az állásukat, és nem alázta őket porig óvoda, iskola, gyermekvédelem és önkormányzat azzal, hogy egy szülőnek nem dolgozni kell, hanem a gügye gyerekét nevelni, de nehogymán' a gyerek ne fizessen be az osztálykirándulásra meg úszásra, meg színházra (és milyen csöves dolog a sárkánycenterben vásárolni a gyereknek) ... Ha ez a kormány elszólja magát, hogy milyen csontvázak, lyukak vannak a költségvetésben, kitör a frankhisztéria, kioktatja az EU, hogy az nem úgy van - ha nem mondja el, hanem "tűri balsorsa nyűgét s nyilait", akkor túladóztat... Szerintem ez a válságadó nem a túlhatalom megszűntetéséről szól.
Silcon
2010. október 16. 21:07
"Nem sarcokkal, hanem szabályozással és erős hatóságokkal kell megtörni az áruházláncok és energetikai cégek túlhatalmát." Egyetértek az LMP céljával, a különadó valóban nem kifejezetten hosszútávú megoldás. Megfelelő átvilágítással, szabályozással, hatósági ellenőrzéssel lehet ugyan eredményt elérni, de lássuk be, ez évekig tartó folyamat. Viktornak sok mindene van /Kétharmad! :) /, csak ideje nincs. 4 év alatt eredményt kell felmutatnia. Nincs idő "teszetoszáskodni" :) '89-ben létrehoztunk egy Potemkin demokráciát és piacgazdaságot. Ezt kell fenekestül felforgatni. Azt már tudjuk, hogy a szoclibek által preferált irányvonal nem működik, most kipróbálunk egy másikat. Ja, és nálunk 2006 óta vannak megszorítások, ha netán valaki elfelejtette volna! A szoclibek azzal alapozták meg nyugati elfogadottságukat, hogy számunkra, az ország számára előnytelen dolgokba is belementek. Hát persze, hogy védi őket a nyugati sajtó, van az a profit amiért korpás... izé demokrata egy posztkomcsi párt.
elfújta az ellenszél
2010. október 16. 20:46
Ez megint olyan LMP-s szöveg a magas fellegekből, a reálgazdaság szempontjából nincs semmi olvasata. Attól hogy a hatóságok ellenőrzik az energiaszektort még nem fog több pénz áramlani a költségvetésbe. Akkor mégis mivel lehet betömni a mostani kormány által megörökölt hiányokat?
gabuci
2010. október 16. 16:26
Nem lehetett itt bővebben kifejteni, ugyhogy nagyjából igazad van. De azt sem szabad elfelejteni, hogy volt közben egy válság is.A szakadék szélére szerintem nem ferenc hanem megyó tolta az országot. Minden annak a következménye. Egyébként a megadóztatási ötleteimből kifelejtettem az egyházakat.Miért nem fizetnek adót?Sőt állami támogatást kapnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!